U medulinskom Multimedijalnom centru održano svečano potpisivanje Ugovora između Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i jedinica lokalne samouprave sa područja Istarske županije

Svečano potpisivanje i uručivanje Ugovora o dodjeli nacionalnih sredstava u okviru Programa sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini i Programa održivog razvoja lokalne zajednice za 2019. godinu održano je danas, 10. prosinca 2019. godine u medulinskom Multimedijalnom centru (3MC).

U ime Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Ugovore je uručila pomoćnica ministra, gospođa Katica Mišković. Ukupna vrijednost svih uručenih Ugovora iznosi 8.000.000,00 kuna, a Ugovori su zaključeni sa tri grada, četiri općine, dvije župe, jednom osnovnom školom te jednim dječjim vrtićem sa područja Istarske županije.

Načelnik Općine Medulin Goran Buić kao domaćin ovog svečanog događaja obratio se svim prisutnima te uputio pozdrave i zahvale pomoćnici ministra gospođi Katici Mišković te svim prisutnim uzvanicima. Naglasio je kako je potpisivanje i uručenje ovih iznimno vrijednih Ugovora idealan poklon svim prisutnima u ovo predbožićno vrijeme. Istaknuo je kako ovom prilikom Općina Medulin potpisuje Ugovor o sufinanciranju provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za građenje reciklažnog dvorišta Kamik – Banjole. Ukupna vrijednost projekta građenja reciklažnog dvorišta Kamik iznosi 3.937.905,37 kuna, a 85% sufinancira se iz Europske unije, Kohezijskog fonda u financijskom razdoblju 2014. – 2020. Današnjim potpisivanjem Ugovora Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije sufinancira dodatnih 290.794,19 kuna, čime se projekt ukupno sufinancira sa 92,5 % dok samo 7,5% financira Općina Medulin. Uz načelnika Gorana Buića svečanom uručenju Ugovora prisustvovali su još i zamjenik načelnika Damir Demarin, direktor Turističke zajednice Enco Crnobori te suradnici Općine Medulin.

Pomoćnica ministra Katica Mišković pozdravila je sve prisutne te im čestitala na dodjeli ovih iznimno vrijednih Ugovora. Iskoristila je priliku da pohvali cijelu Istarsku županiju obzirom da iz Europskih fondova Istarska županija povlači zavidna sredstva i time dokazuje da je organizacija rada u jedinicama lokalne samouprave na zavidnoj razini. Istaknula je kako je Istarska županija do sada ugovorila 274 milijuna eura, a u mandatu sadašnje Vlade čak 263 milijuna eura što smatra da i veće županije posramilo. U duhu slogana „Eu fondovi mijenjaju Hrvatsku“ pomoćnica ministra započela je svečano uručivanje Ugovora.

Ugovori o dodjeli nacionalnih sredstava danas su uručeni:

Gradu Buje – Buie za izgradnju reciklažnog dvorišta, energetsku obnovu zgrade Centra za inkluziju i podršku, energetsku obnovu zgrade Dječji vrtić Buje i talijanski vrtić Mrvica te za energetsku obnovu zgrade gradske uprave, a Ugovor je preuzeo gradonačelnik Frabrizio Vižintin.

Gradu Poreču – Parenzo za Sustainable transport in Adriatic coastal areas and hinterland -Akronim sutra te za UNESCO Site Expierience For All – USEFALL, a Ugovor je preuzeo gradonačelnik Loris Peršurić

Gradu Puli – Pola za energetsku obnovu zgrade Dječji kreativni centar, a Ugovor je potpisao i preuzeo zamjenik gradonačelnika Robert Cvek.

Općini Vižinada – Visinada za rekonstrukciju nerazvrstane ceste na dionici Bajkini-Nardući-Vrbani-Klis, a načelnik Marko Ferenac primio je Ugovor.

Općini Lanišće za sanaciju i održavanje prvog kata zgrade stare škole u Račjoj Vasi, a Ugovor je preuzela načelnica Roberta Medica.

Općini Medulin za građenje reciklažnog dvorišta Kamik, načelnik Goran Buić.

Općini Sv. Petar u šumi za projekt „Kuća od kobasic“ – načelnik Mario Bratulić

Dječji vrtić Bubamara – Ližnjan – Lisignano – ravnateljica Vanja Glavaš.

Osnovna škola Vladimir Nazor – Pazin,  područna škola SV. Petar u šumi  – ravnateljica Zdenka Turkalj Čohilj

Župa Sv. Petar i Pavao iz Općine Sv. Petar u šumi – pater Ivan Šarić

Župa sv. Agneze u Medulinu za rasvjetu u župi sv. Agenze u Medulinu – velečasni Hrvoje Okadar