NOBELOVAC ORHAN PAMUK U ISTARSKOM NARODNOM KAZALIŠTU

Radi iznimnog interesa, gostovanje nobelovca Orhana Pamuka zakazano za petak, 13. prosinca u 20 sati, umjesto u Crvenom salonu Doma hrvatskih branitelja održat će se u 20,30 sati u Istarskom narodnom kazalištu – Gradskom kazalištu Pula.

 

Ulaz publike predviđen je od 20 sati, a u foajeu kazališta moći će se kupiti knjiga Orhana Pamuka Istanbul na fotografijama: Grad, sjećanja (Vuković & Runjić) o kojoj će se razgovarati na velikoj sceni.

 

S najistaknutijim i u svijetu najčitanijim suvremenim turskim piscem, proslavljenim Nobelovom nagradom za književnost, će o njegovu gradu, kao mitu i životu, razgovarati pisci Miljenko Jergović i Vladislav Bajac, te prevoditelj Ekrem Čaušević. Pamukovo djelo Istanbul na fotografijama: Grad, sjećanja osebujan je spoj autobiografskih zapisa i municipalne povijesti.

 

„Pamukov je (rodni) grad rijetko utjeha, mnogo češće je uznemiren i težak: ‘Od malih nogu sam slutio da u mome svijetu ima više toga nego što sam mogao vidjeti’. Daleko od konvencije, njegov je Istanbul priča o nevidljivoj melankoliji i načinu na koji ambijent djeluje na mladićevu maštu, potičući otpor, ali i dražeći kreativnost – ‘Ne želim biti umjetnik, bit ću pisac’“ (The New York Times).

Njegov njemački nakladnik ističe da pisac u Istanbulu „istražuje tajne vlastite obitelji i vodi čitatelja do izgubljenih sučelja grada koji je fenomen. Opisuje začarane vile i obrasle vrtove, vodne putove Bosfora i Zlatnog roga te melankolične ulice starog grada. Istanbul je fantazija o legendarnom gradu na dodiru Istoka i Zapada, i autoportret pisca kao mladog čovjeka. Pamuk je i nakon objavljivanja knjige nastavio svojoj kolekciji dodavati fotografije. „Za Istanbul na fotografijama odabrao ih je više od dvjesto, povezujući svaku novu sliku sa svojim sjećanjem. Taj raskošni izbor okuplja fotografije

 

 

 

 

Are Gülera, Henrija Cartier-Bressona i istaknutih kolekcionara iz Istanbula, a sadrži i nove porodične fotografije iz autorovog arhiva“ (Buybook).

 

Ostali programi u kojima gostuje Orhan Pamuk održat će se prema postojećem rasporedu na Sajmu u Domu hrvatskih branitelja.

 

RASPORED GOSTOVANJA ORHANA PAMUKA

 

Petak, 13. prosinca 2019.

20:30 h, INK-Gradsko kazalište Pula (velika scena) 

Grad

Orhan Pamuk: ISTANBUL NA FOTOGRAFIJAMA: Grad, sjećanja  (Vuković & Runjić)

Sudjeluju: Orhan Pamuk, Miljenko Jergović, Ekrem Čaušević, Vladislav Bajac

 

Subota, 14. prosinca 2019.

12:30 h, DHB, Crveni salon

Radovi u tijeku

ORHAN PAMUK I NJEGOVI PREVODITELJI

Sudjeluju: Orhan Pamuk, Erdağ Göknar, Christoph K. Neumann, Petr Kučera, Ekrem Čaušević, Alena Ćatović, Sabina Bakšić

Voditeljica: Azra Abadžić Navaey

 

Nedjelja, 15. prosinca 2019.

11:00 h, DHB, Kavana Mozart

Doručak s autorom

Orhan Pamuk

Voditelj: Aljoša Pužar