U Puli predstavljena nova knjiga za trudnice udruge Roda -Trudna – tvoja saveznica u idućih 12 mjeseci

U srijedu, 11. prosinca 2019., u vrijeme kad je Pula domaćin Sa(n)jam knjige u Puli, u Gradskoj je knjižnici i čitaonici Pula predstavljeno novo izdanje udruge Roda, Trudna – tvoja saveznica idućih 12 mjeseci.

Trudna – tvoja saveznica u idućih 12 mjeseci je pristupačna, ali istovremeno iznimno bogata sadržajem i informacijama za trudnice, a uz tekst donosi i 18 informativnih ilustracija. Jedna je od rijetkih knjiga na hrvatskom tržištu koja je dostupna i kao elektronička, ali i kao zvučna knjiga. A gotovo je jedinstvena po tome što je financirana sredstvima Europske unije pa je tako potpuno besplatna za čitateljice,” istaknula je autorica Daniela Drandić, koja je ujedno i koordinatorica projekta u kojem je nastala knjiga.

Osim u elektroničnom i zvučnom izdanju, tiskano izdanje knjige uskoro će biti dostupno u knjižnicama u Puli, Pazinu i Poreču.

Na predstavljanju knjige, osim Daniele Drandić, govorile su i Slobodka Arsova, primalja iz Opće bolnice Pula i suradnica udruge “Primalja i obitelj”, Iva Lanča Joldić iz GKČ Pula, Marijeta Matijaš, lektorica knjige, kao i Ingrid Kurelović Dušić i Ekatarina Smoković iz Facebook grupe Zajednica mama iz Istre.

Primalja Slobodka Arsova rekla je “Napokon knjiga koja smanjuje strah od poroda i majčinstva. Pisana razumljivo i jednostavno, prepuna korisnih informacija, potiče žene da vjeruju u ljepotu i sposobnost rađanja i dojenja. Taj pristup je vrlo blizak primaljskoj skrbi, skrbi koja bi trebala biti ravnopravna s ostalim modelima skrbi u zdravstvenoj zaštiti reproduktivnog zdravlja žena. Ova knjiga jača i popularizira primaljsku skrb, i ja je kao primalja toplo preporučam.”

Iva Lanča Joldić iz GKČ dodala je “Ovo je izdanje upravo ono što trudnicama treba – pristupačna knjiga koju mogu u rukama držati i nositi sa sobom kad idu na pregled ili na put. Trudnice će posebno veseliti zvučno izdanje knjige, jedno od prvih na našem tržištu.”

Knjiga obrađuje cijeli niz tema vezanih za trudnoću, porod i babinje, poput

  •     Prehrana i kretanje u trudnoći
  •     Simptomi trudnoće
  •     Što se događa s tijelom žene za vrijeme trudnoće
  •     Mentalno zdravlje trudnica i babinjača
  •     Pregledi i rutinski testovi u trudnoći
  •     Fiziologija poroda i babinja
  •     Što se događa s tijelom žene za vrijeme babinja
  •     Prvi tjedni babinja i dojenja
  •     Kako pripremiti plan poroda, ali i plan babinja

Knjigu možete pročitati na stranicama udruge Roda.