FENOLIGA – predavanje HUZJAK

FENOLIGA udruga u kulturi i JU KAMENJAK  pozivaju vas na predavanje  MIROSLAV HUZJAK  “KOMPOZICIJA UMJETNIČKOG DJELA“ u  Ččtvrtak 19.prosinca 

u 19 sati u Premantura – “Škola” na placi. 

Ulaz slobodan

O predavanju …

Komponirati znači rasporediti elemente prema nekom smislu i u određene odnose. Kompozicija se bavi onim neočiglednim, redom unutar formata nekog djela.

Čovjek ima potrebu za kompozicijom, jer je ona nositelj reda: primjerice, gledajući u kaotično zvjezdano nebo, čovjek je taj kaos uredio u kozmos, unoseći u njega konstelacije – sazviježđa i njihova značenja. Napokon, komponirali smo čak i vrijeme – vremenski smo kontinuum podijelili na staru i novu eru, gdje se stara era odmata u suprotnom smjeru od nove ere.

Na predavanju će biti riječi o kompoziciji, rekompoziciji, analizi, sintezi, temimotivu, formatu i sadržaju u slikarstvu, kiparstvu, fotografiji, poeziji, književnosti, plesu i filmu.

 

O predavaču …

Red. prof. dr. sc. Miroslav Huzjak rođen je 1969. godine u Zagrebu. Maturirao je na Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu na odsjeku grafike. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Magistrirao je na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Doktorirao na Pedagoškom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani, Slovenija. Zaposlen je na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na Odsjeku za učiteljske studije u zvanju redovitog profesora. Bavi se metodikom likovne kulture. Bio je voditelj je Povjerenstva za stručnu prosudbu i završnu izradu Hrvatskog nacionalnog obrazovnog standarda (HNOS) za likovnu kulturu, razredna nastava, u osnovnoj školi. Član je stručne radne skupine za izradu kurikuluma za Likovnu kulturu i Likovnu umjetnost u Cjelovitoj kurikularnoj reformi i Školi za život. Autor je Metodičkog internet centra za likovnu kulturu na adresi: http://likovna-kultura.ufzg.hr . Organizator je nekoliko izložbi dječjih radova. Autor je serije udžbenika za učenike i priručnika za nastavnike za likovnu kulturu „Učimo gledati 1-8“ s CD-ima, te serije udžbenika „Moje boje 1-8“. Autor je mapa reprodukcija, kao i odabira papira i didaktičkih mapa za likovnu kulturu. Objavljuje ilustracije. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU-a). Živi i radi u Zagrebu. Autor je 24 samostalne izložbe, 30 skupnih i 3 izložbe dječjih radova. Autor je 20 znanstvenih i 40 stručnih članaka.