Ekipni božićni turnir slijepih u pikadu i IX. Maraton slijepih Istre u pikadu

U prostorijama Udruge slijepih Istarske županije, u četvrtak 19. prosinca 2019. održao se Ekipni božićni turnir slijepih u pikadu i IX. Maraton slijepih Istre u pikadu.

Na oba turnira bilo je sveukupno 17 učesnika iz cijele Istarske županije.

 

Na ekipnom božićnom turniru u pikadu sudjelovalo je 5 ekipa, te je 3. mjesto zauzela Pikado ekipa Podružnice Novigrad koju su sačinjavali Dara Paris, Zlatko Sandrić i Đina Tončić Fonović. Drugo mjesto zauzela je pikado ekipa Podružnice Buzet koju su sačinjavali Zlatko Kuftić, Marijana Peitel i Anica Todorović; dok je prvo mjesto zauzela Pikado ekipa podružnice Buje čiji je sastav činio Željko Čižmešija, Subhija Družetić i Marija Legović.

 

U IX. Maratonu slijepih Istre u pikadu, učesnici su se natjecali pojedinačno u tri kategorije i u parovima. Maraton je trajao ukupno 10 sati.

U pojedinačnom natjecanju u kategoriji B1- natjecatelji bez ostatka vida, sudjelovalo je ukupno 9 natjecatelja od kojih je 3. mjesto zauzeo Ibrahim Huseini iz Pule, 2. mjesto Željko Čižmešija iz Poreča te 1. mjesto Radenko Družetić iz Pule.

U kategoriji B2- natjecatelji sa ostatkom vida, sudjelovalo je ukupno 5 natjecatelja od kojih je 3. mjesto zauzeo Ivan Fonović- Pula, 2. mjesto Davor Besadić- Pula  te 1. mjesto Milan Rojnić- Pula.

Kao i članovi Udruge slijepih Istarske županije, tako su se natjecale i tri volonterke Udruge. Medalju za treće mjesto odnijela je Anica Todorović iz Pule, 2. mjesto išao je Subhiji Družetić, također iz Pule, dok je prvo mjesto zauzela Laura Kauzlarić iz Banjola.

Na turniru parova sudjelovalo je ukupno 8 parova (svaki par čine jedan natjecatelj bez ostatka vida i jedan sa ostatkom vida) te su tako 3. mjesto zauzeli Zlatko Močenić i Marijana Peitel, 2. mjesto Dara Paris i Zlatko Sandrić te 1. mjesto Radenko Družetić i Subhija Družetić.

Glavni sudac u natjecanjima u pikadu bila ja Anica Todorović.

 

U sklopu IX. Maratona slijepih Istre u pikadu održan je i 1. Susret rekreativaca i sportaša Udruge slijepih Istarske županije na kojem su dobili priznaje, te su im uručene plakete, Radenko Družetić za osvojeno 1. mjesto na 17. Pojedinačnom prvenstvu RH u pikadu za slijepe u organizaciji Hrvatskog športskog saveza slijepih za kategoriju B1 u muškoj skupini, Terezija Gajski za osvojeno 1. mjesto na 17. Pojedinačnom prvenstvu RH u pikadu za slijepe u organizaciji Hrvatskog športskog saveza slijepih za kategoriju B2 u skupini žena, te Marijana Peitel za osvojeno 3. mjesto na 17. Pojedinačnom prvenstvu RH u pikadu za slijepe u organizaciji Hrvatskog športskog saveza slijepih u kategoriji B1 u skupini žena.

 

Ovom prigodom, predsjednik Udruge slijepih Istarske županije, Zlatko Kuftić, uručio je i zahvalnicu članu Udruge i učeniku OŠ Kaštanjer, Deniju Brščiću za nastup na klaviru na susretu „Čaj s gradonačelnikom“ u sklopu članica Istarskog foruma udruga osoba s invaliditetom, te Izidoru Žugaju za podršku u organizaciji info pulta Udruge slijepih IŽ na 25. sajmu knjige u Puli.

 

Organizator ovog događanja je Udruga slijepih Istarske županije u suradnji sa Planinarsko rekreativnim klubom slijepih Istarske županije, dok su sam događaj financirali gradovi i općine Istarske županije.