Obilježavanje 76. godišnjice stradavanja sela Šajini

Kao i svakog 9. siječnja, u mjestu Šajini u Općini Barban, i ove je godine održana Komemoracija u znak sjećanja na nevine civilne žrtve Drugog svjetskog rata.

Naime, u noći s 8. na 9. siječnja, selo su opkolili nacifašisti te u nekoliko sati ubili 50 mještana. U neke se pucalo, neki su zaklani, a neki i živi zapaljeni. Sva njihova imovina pokradena je ili uništena, a domovi, štale i poljoprivredna imanja zapaljena.

Valja reći kako su uglavnom ubijeni u svojim kućama i dvorištima.

Dani i godine nakon te tragične noći za mještane sela bili su izuzetno teški, a bolne rane sjećanja na tu noć žive u još nekoliko preživjelih svjedoka, ali i u njihovim potomcima.

Brojne delegacije na prigodnoj Komemoraciji položile su vijence na spomenik žrtvama koji se nalazi u središtu sela. Na njemu su ispisana imena svih preminulih, a na ta su imena još jednom podsjetili mladi mještani Lana Meri Matošić i Marin Grgorinić.

Nakon polaganja vijenaca, kolona se, praćena zvucima roženica, vratila u Društveni dom gdje je održan prigodni kulturno-informativni program.

Učenica Osnovne škole Jure Filipovića Barban, Nina Vale, održala je prezentaciju naziva „Šajini u ratnom vihoru“, a njezini školski kolege iz vokalne i recitatorske skupine također su obogatili program pjevanjem i poetskim kazivanjem.

Svim prisutnima obratili su se Eduard Grgorinić, predsjednik Mjesnog odbora Šajini; Dalibor Paus, načelnik Općine Barban, Fabrizio Radin, zamjenik župana koji obnaša dužnost istarskog župana; Edo Jerman, zamjenik predsjednika Saveza antifašista Republike Hrvatske i zamjenik predsjednika Saveza antifašista Istarske županije.

Posebno je emotivno bilo obraćanje preživjelog svjedoka tragedije, Marka Pekice, koji je pozvao na molitvu za sve preminule.

Tužna sjećanja Đine Matošića i Kate Matošić pročitale su Iva i Marina Kolić, a program su kulturno obogatile i članice KUD-a Barban na čelu s voditeljicom, Nives Trošt.

Sve je završilo poetskim kazivanjem pjesama autorice Nensi Pereša Licul, naziva „Oprost“ i „Mir“ s obzirom na to da su se Šajinci davno odlučili na oprost, a mlađim generacijama na taj način žele prenijeti važnost tolerancije, međusobnog uvažavanja i poštivanja različitosti.

Povodom 70. godišnjice stradavanja sela, u Šajinima je opremljena spomen soba koju je moguće posjetiti prema dogovoru s Mjesnim odborom te je izrađen film koji donosi ispovijesti žrtava koje se slažu u jednom: Nakon svega što smo prošli, zlo ne želimo nikome!