NAJAVA PROGRAMA INK

Najava programa INK za utorak-14., srijeda-15. i petak-17. siječnja 2020. Svi programi započinju u 20 sati.

 

  1. SIJEČNJA U 20 SATI: PULA I NJEZINO KAZALIŠTE

Dokumentarni film

Pula i njezino kazalište film je Istarskog narodnog kazališta kojim obilježavamo 165 godina kazališta u Puli, 140 godina polaganja kamena temeljca za zgradu u kojoj smo i danas,  Politeama Ciscutti, 70 godina prve izvedbe predstave vlastite produkcije na hrvatskom jeziku, 30 godina obnove kazališne zgrade i 15 godina preoblikovanja u Gradsko kazalište Pula. Zidovi našeg kazališta svjedočili su mnogim životima i predstavama, umjetnicima i izvedbama. Za mnoge je bilo dom, za neke mjesto kreativnog izražavanja, a za neke među nama – početak karijere i života. Kadrovima iz predstave Ljetopis, autora i redatelja Luke Mihovilovića te arhivskim snimkama  i razgovorima s ljudima koji su nekad živjeli u kazalištu i uz kazalište, i u čijim je životima ono igralo vrlo važnu ulogu – sloj po sloj, otkrivamo povijest te velebne austrougarske zgrade i ljudskih duša koje su u njoj boravile i borave.

Izvršni producent: Boris Plastić

SCENARIJ: Lina Dollar

REŽIJA: Katarina Radetić

PROIZVODNJA: Medvid produkcija

  1. SIJEČNJA U 20 SATI: MISTERO BUFFO

AUTOR: Dario Fo

IGRA: Valter Roša

MISTERO BUFFO, zbirka satiričnih monologa, djelo je talijanskog nobelovca Darija Foa, nastala 1969.g. no i danas je vrlo aktualna. Temelji se na Foovom istraživanju srednjovjekovne narodne predaje i tradicije tzv. giullara, odnosno, lakrdijaša. Svoje teme uglavnom pronalaze u subverzivnom, alternativnom, čitanju biblijskih tema. Lakrdijaši nisu vrijeđali vjeru, Boga i Svece već su razotkrivali i ismijavali sve one koji su iskorištavali religiju za svoje vlastite ciljeve. Tekst je preveden na istarsku čakavicu, no, prema uzoru na original, ova naša čakavica je “zbaštardana”, remixirana” koja u sebi ima elemente raznih istarskih govora.

 

Izvedbu će, organizirano u suradnji s Fakultetom ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković” u Puli, pogledati studenti Fakulteta.

***

Predstava Mistero Buffo uvrštena je u program manifestacije Festival dell’Istroveneto, u organizaciji Talijanske Unije, uz pokroviteljstvo  i podršku Grada Buje, Istarske regije i regije Veneto (Italija), koja će ove godine imati svoje deveto izdanje. Izvedbe su planirane za svibanj i lipanj 2020.

  1. SIJEČNJA U 20 SATI: (NE)PRILAGOĐEN

AUTOR, REDATELJ, IGRA: Luka Mihovilović

KOAUTORICA I KOREDATELJICA: Gea Gojak

Reprizirana, bogatija za prestižnu  nagradu, ovjenčana najvišom ocjenom publike, predstava (NE)PRILAGOĐEN dobila je Grand Prix Zlatni lav, na Međunarodnom festivalu komornog teatra „Zlatni lav“ 2019. godine.

Kroz formu monodrame ispričat će se priča o različitosti, prikazujući život osobe od njegove najranije dobi pa do sazrijevanja. Na tom životnom putu publika će biti svjedok njegovom odrastanju i građenju identiteta u odnosu na društvene i moralne vrijednosti.

Predstava se bavi problemom diskriminacije i predrasuda. Kao glavni motiv i pokretač neprilagođenosti istaknuta je seksualna orijentacija koja dovodi u pitanje socijalnu determiniranost lika čiji životni put pratimo kroz predstavu.

Izvedba je to uoči gostovanja predstave u HNK Osijek, planiranu za 21. siječnja 2020.