Flego u Strasbourgu o obrazovanju mladih: Proširimo Bolonjski proces na srednje škole!

STRASBOURG – Predstavljanje programa aktivnosti hrvatskog predsjedanja danas je bilo na dnevnom redu plenarne sjednice u Strasbourgu. U raspravi je sudjelovala predsjednica Komisije Ursula von der Leyen, premijer Andrej Plenković, 8 hrvatskih zastupnika te tridesetak zastupnika iz različitih država članica i grupacija. Hrvatski su zastupnici istaknuli da se Europa nalazi u vrlo izazovnim vremenima, ali vjeruju da će Hrvatska, iako najmlađa članica EU-a, uspješno odraditi svoje predsjedanje Vijećem EU-a.

I zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego na raspravi se osvrnuo na hrvatsko predsjedanje, ali i naglasio potrebu za zajedničkom europskom reformom obrazovanja.

– Predsjedanje Vijećem EU-a veliki je izazov za najmlađu članicu EU-a, a ono na kraju priče mora biti uspješno, dobro posloženo i korisno. Isto tako, želim da ostane zapamćeno ne samo po izlasku jedne članice iz Unije, već po kvalitetnim i novim idejama i temama koje ćemo uvrstiti na dnevni red Vijeća EU-a, kazao je Flego istaknuvši potom važnost modernog obrazovanja u EU, koje je, smatra on, neopravdano podzastupljeno:

– U svemu što danas čujem, fali mi riječ obrazovanje! Ulaganje u obrazovanje najbolja je investicija koja postoji, obrazovanje je temelj razvoja i napretka društva i gospodarstva. Treba nam novi iskorak na polju obrazovanja, i tu konkretno mislim na proširenje Bolonjskog procesa na srednje škole, kako bismo imali usklađenije i konkurentnije obrazovanje naših školaraca.

– Implementacija ciljeva Bolonjske deklaracije uspješno je završena 2010., a proces intenzivnog zajedničkog unapređivanja visokog obrazovanja u Europi završava ove godine. Nemojmo stati na tome! Bolonjski se proces pokazao iznimno uspješnim, proširimo ga na srednje škole i omogućimo našoj djeci najbolju moguću europsku budućnost.

– Želim da po završetku škole gimnazijalac iz Pazina ima količinu znanja kao i gimnazijalac iz Frankfurta, Tallinna ili Milana. Moramo unaprijediti i uskladiti srednjoškolsko obrazovanje, naglasio je Flego zaključivši da „mladi moraju biti prioritet svakog predsjedanja i svake zemlje članice“.

Predsjednica Komisije von der Leyen na samom se kraju rasprave osvrnula na Brexit, donošenje proračuna te proširenje Unije na Zapadni Balkan kao tri teme koje prevladavaju u raspravama hrvatskog predsjedanja.

– U našem je strateškom interesu da Zapadni Balkan nude što bliže Uniji. Ne smijemo podcijeniti djelovanje Kine, Rusije i Turske. Sve imaju namjeru da države Zapadnog Balkana učine svojim figurama i odvuku ih u svoj tabor. Stoga, moramo ispuniti obećanje dano Sj. Makedoniji i Albaniji te modernizirati Zapadni Balkan. To je dobro za sve, zaključila je von der Leyen.