Općina Medulin pridružila se obilježavanju Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske – 15. siječnja

Općina Medulin pridružila se obilježavanju Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske – 15. siječnja. Naime, tog je dana, 1992. godine  Republika  Hrvatska postala međunarodno priznata zemlja i uspostavila je diplomatske odnose s Njemačkom, državom koja je odigrala bitnu ulogu u priznavanju Hrvatske u svijetu založivši svoju sveukupnu političku i gospodarsku težinu kako bi pokrenula pasivnu Europu i potaknula ostalih jedanaest članica Europske zajednice da priznaju neovisnost i suverenitet RH.

Toga dana Hrvatsku su za redom priznale: Belgija, Velika Britanija, Danska, Malta, Austrija, Švicarska, Nizozemska, Mađarska, Norveška, Bugarska, Poljska, Italija, Kanada, Australija, Francuska,Finska, Švedska.To su već prije učinile Sveta Stolica, Njemačka, Island, Estonija, Litva, Latvija, Slovenija, Ukrajina i San Marino

Za Republiku Hrvatsku, tada još jednu od jugoslavenskih republika, važno je bilo međunarodno priznanje 12 zemalja EZ. Članicama EZ istoga dana istom odlukom pridružile su se Austrija, Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Poljska i Švicarska.

Predsjednik Franjo Tuđman, u obraćanju naciji, te večeri je rekao:

“Današnji dan – 15. siječnja 1992. – bit će zlatnim slovima uklesan u cijelu, četrnaeststoljetnu, povijest hrvatskog naroda na ovome prostoru, za nas svetom tlu između Mure, Drave, Dunava i Jadrana. Nakon što je proglasila svoju samostalnost i suverenost, i raskinula svoje državno-pravne veze s bivšom jugoslavenskom državnom zajednicom, Republika Hrvatska postigla je i međunarodno priznanje svoje neovisnosti”

Općina Medulin obilježava ovaj važan dan vezujući kravatu  oko vrata spomeniku Ivanu Zucconu,  podsjećajući da je upravo  on autor  svečane pjesme Istarske županije “Krasna zemljo, Istro mila, dome roda hrvatskog” koju  je napisao 1912. godine, a uglazbio ju je Matko Brajša Rašan, i jedna je od najljepših i najsnažnijih himni, svečanih pjesama.

Ivan Zuccon pripadao je najznamenitijim Istranima svog vremena koji su branili, čuvali i štitili hrvatski nacionalni duh za burnih vremena talijanizacije Istre, te je zaista  zaslužio da se upravo na njegovom spomeniku veže kravata, te obilježi ovaj važan dan hrvatske povijesti.