Kakvoća zraka u Istri posljedica je onečišćenja u sjevernom dijelu Italije

Kako su satelitske snimke otkrile tijekom jučerašnjeg dana je došlo do širenja onečišćenog zrakla s područja rijeke Po u sjevernoj Italiji prema području Istarske županije u smjeru juga Istre prema njezinom sjeveru. S obzirom kako na području Istre i Kvarnera jedino mjerne stanice u Višnjanu i Puli mjere najmanje razine čestica, one do 2,5mg, jedino su one i zabilježile trenutno onečišćenja zraka.

Situaciju na terenu možete pratiti i putem satelitskih snimki preko sljedeće poveznice: http://aqicn.org/forecast/model/emep-europe/
 
Situaciju je komentirao i gradonačelnik Pule Boris MIletić: “Pratimo situaciju na terenu, u kontaktu smo sa Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije i odmah ćemo izdati potrebna upozorenja ako nam stručne službe jave da su potrebne bilo kakve mjere opreza. Za sada mjere zaštite nisu potrebne. Trenutna situacija je posljedica je loših vremenskih uvjeta koji dovode onečišćenje iz Italije.
Ponavljam, kako detaljno pratimo situaciju i informirat ćemo javnost s novim informacijama ukoliko će isto biti potrebno.”
 
U centru za gospodarenje otpadom Kaštjun nije zabilježena nikakva izvanredna aktivnost koja bi mogla uzrokovati ove novonastale promjene te je situacija s onečićenjem jednaka onoj na sjevernom dijelu istarskog poluotoka.