Vrijedno ekološko priznanje za Fratarski otok

Otok Veruda, najdraži otok Puležena poznatiji pod imenom Fratarski otok dobio je veliko priznanje u obliku oznake EKO plaža kao jedini takve vrste u Hrvatskoj. Naime, Upravni odjel za turizam Istarske županije je na inicijativu Ministarstva turizma izradio Regionalni program uređenja i upravljanja morskim plažama. Na taj način je omogućeno sustavno,promišljeno i održivo upravljanje plažama, prije svega po ekološkim standardima. Plaža na Fratarskom otoku zadovoljila je uvjete Eko plaže minimalnim tehničkim uvjetima i svojim posebnim elementima. Na plaži će se nalaziti info ploča s opisom vrijedne flore i faune koja obitava na tom području, te naznačenim pravilima ponašanja na eko plažama.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić kazao je kako ga iznimno veseli ekološko priznanje koje potvrđuje zeleni status koji otok ima među građnima Pule. „Iz godine u godinu radimo na očuvanju njegove autentičnosti, prirodnog ambijenta te nastavku razvijanja i obogaćivanja otoka kao mjesta na kojemu će građani i dalje aktivno provoditi svoje slobodno vrijeme. “ – poručio je gradonačelnik Miletić.

Eko plaža se nalazi na sjevernoj strani otoka u neposrednoj blizini glavnog mola i recepcije obližnjeg kampa. Plaža je uglavnom šljunčana, prostire se dužinom od 350 metara, prosječne širine 12 metara, dok se u zaleđu nalazi prelijepa prirodna borova šuma. Na plaži se nalazi tenda za presvlačenje, te u blizini spremnici za odlaganje otpada, a na udaljenosti od 100 m nalazi se i sanitarni čvor s pitkom vodom i tuševima s toplom vodom iz solarnih kolektora.

Fratarski otok se već priprema za bogatu ljetnu sezonu pa je tako i ove godine u planu zabavni program Ljeto na Fratarskom koji će privući stotine posjetitelja na ljetno uživanje u koncertima, predstavama, kulinarskom natjecanju „GRILLijada“  i naravno plivačkom maratonu “Fratarski – Bunarina”. Uz njega, tradicionalno će se organizirati i dječji ljetni kamp koji svakog ljeta privlači djecu i mlade iz Pule i okolnih naselja, koji uz korisna znanja i puno dobre zabave, stječu i nova prijateljstva.