Svečano položen kamen temeljac za početak izgradnje Dječjeg vrtića Pomer

Jučer, 13. veljače 2020. godine održano je svečano polaganje kamena temeljca odnosno „kamenčića temeljčića“ povodom početka radova na izgradnji Dječjeg vrtića Pomer.

Svečanom otvorenju radova na izgradnji prisustvovali su načelnik Općine Medulin Goran Buić, zamjenik načelnika Damir Demarin, ravnateljica Dječjeg vrtića Medulin Severka Verbanac, vijećnici Općinskog vijeća Općine Medulin, članovi Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Medulin, direktor Turističke zajednice te direktori općinskih tvrtki i ravnatelji ustanova, pročelnici i suradnici Općine Medulin, projektantica, izvođači radova, nadzori, suradnici na projektu, odgojiteljice i ostali djelatnici Dječjeg vrtića Medulin te drugi gosti i uzvanici uz najveće zvjezdice ovog dana naše mališane iz Dječjeg vrtića Medulin.

Svečanost je započela izvođenjem himne Republike Hrvatske i svečane pjesme Istarske županije u izvedbi Ane Mikac, studentice pulske glazbene akademije, a nastavljena je predstavljanjem projekta „Izgradnja i opremanje Dječjeg vrtića Pomer“

Ravnateljica Dječjeg vrtića Medulin Severka Verbanac iskazala je iznimno zadovoljstvo što se početak gradnje novog vrtića događa upravo u godini u kojoj se obilježava 25. godina samostalnog djelovanja Dječjeg vrtića Medulin te istaknula kako će budući vrtić  svojim radom biti blizak društvenoj zajednici, ali prvenstveno interesima i potrebama djece usmjerenim na njihov cjelovit razvoj.

„Veselim se što s ovim prvim korakom otvaramo proces gradnje vrtića za koji želimo da, uz roditelje i obitelj, bude druga obiteljska kuća. Pozitivne misli i dobre želje koje smo ispisali na naše kamenčiće temeljčiće želimo prenijeti u svaki kvadratić našeg budućeg vrtića. Ove naše zajedničke, dobre želje i misli, predstavljaju i simboliziraju sinergiju s kojom Općina Medulin i dječji vrtić zajednički razvijaju ne samo kapacitete za obuhvat djece već i kvalitetne kurikulume, programe i načela za rad s djecom rane i predškolske dobi. „ istaknula je ravnateljica Verbanac.

Načelnik Općine Medulin Goran Buić iskazao je iznimno zadovoljstvo i sreću početkom radova na izgradnji Dječjeg vrtića Pomer, mjesta gdje će sadašnje i buduće generacije s veseljem boraviti, u novom velikom vrtiću u Pomeru! Naglasio je kako su Pomerci velikodušno prije 10-ak godina svoje društvene prostore ustupili našim mališanima i vrtiću, a izgradnjom novog vrtića Pomercima će ponovo biti na raspolaganju društveni prostori u zgradi „stare škole“ u Pomeru. Veseli se i činjenici kako će se dječji smijeh oriti već na ulazu u Pomer te kako će buduće generacije Pomeraca, Banjolaca i Premanturaca imati novi, veliki vrtić!

Početak radova na izgradnji Dječjeg vrtića Pomer obilježeno je polaganjem kamenčića temeljčića na koje su djeca i svi prisutni ispisali svoje dobre želje te poruke za budući vrtić i djecu koja će u njemu boraviti, a koje će zauvijek ostati kao pravi temelj našeg novog vrtića u Pomeru, izgrađenog na dobrim željama djece i svih prisutnih.

Simbolično, kao uspomenu na ovaj dan svi prisutni su obojali i nacrt mozaika pronađenog u Pomeru koji će u budućnosti krasiti prostor Dječjeg vrtića Pomer kao uspomena na početak radova.

Uz načelnika Gorana Buića i ravnateljicu Severku Verbanac prisutnima se obratio Renato Cukon jedan od najstarijih Pomeraca (najstariji Pomerac uz Renata Cukona je i Oliviero Buić, obojica u 91. godini) koji je iskazao zadovoljstvo izgradnjom vrtića u Pomeru koji su željno očekivali više od 50 godina! Naglasio je kako je današnje svečano obilježavanje početka radova iznimno pomno odabrano, obzirom da je 13. veljače Sveta Foška, zaštitnica Pomera!

Djeca iz Dječjeg vrtića Pomer vrlo spremno i veselo izrecitirali su tri pjesmice: Žaba Roža, poezija o Pomeru i pjesmicu Ažilo. Nakon nastupa djece svi prisutni položili su kamenčiće temeljčiće s dobrim željama u buduće temelje vrtića u Pomeru i uz pjesmu i veselje nastavili druženje.

Podsjetimo, Općini Medulin za izgradnju i opremanje vrtića u Pomeru dodijeljeno je 5.619.423, 60 kn bespovratnih sredstva financiranih iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, dok je ukupna vrijednost prijavljenog projekta 7.467.179,50 kuna.

Ugovor o izgradnji je zaključen s tvrtkom MDK Građevinar d.o.o. u vrijednosti od 5,56 mil. kuna, dok je nabava za opremanje Dječjeg vrtića još u tijeku. Projektom je predviđena izgradnja Dječjeg vrtića Pomer namijenjenog za programe ranog i predškolskog odgoja od minimalno 52 do 57 djece.

Objekt vrtića imati će ukupno površinu od 667,84 m2, odnosno 338 m2 po etaži dok pristupno dvorište iznosi 391 m2, a dvorište za igru planirano je u površini od 412 m2. U prizemlju objekta nalaziti će se kancelarije uprave, čekaonica za roditelje, sanitarije, jedna jedinica jasličke grupe (grupna soba, garderoba, sanitarije, spremište) te kuhinja. Na katu će se nalaziti dvije jedinice mješovite vrtičke dobi kao i kancelarija za individualni rad.

Izgradnjom objekta planira se i prostor za roditeljske sastanke, druženja, radionice s roditeljima te kraće programe koji unaprjeđuju odgojno – obrazovni rad u vrtiću i predstavljaju dodanu vrijednost u unaprjeđenju života svih mještana i djece.

Općina Medulin iznimno je ponosna što će ovim projektom naša djeca napokon dobiti veliki i lijepi vrtić u Pomeru iz kojega će se oriti puno dječjeg smijeha, zabave, recitacija i graditi njihova budućnost!