„PUSTINJE SVIJETA”

FENOLIGA udruga u kulturi i JU KAMENJAK pozivaju vas na predavanje STIPE BOŽIĆ „PUSTINJE SVIJETA” u četvrtak 20.veljače s početkom u 19 sati u Premanturi “Škola” na placi. Ulaz je slobodan.

O predavaču … Stipe Božić – alpinist, pisac, fotograf, filmski snimatelj i redatelj bio je na najvišim vrhovima svijeta, na polovima, u dubinama podzemlja i podmorja.
Rezultati ga svrstavaju u jednog od najuspješnijih hrvatskih i svjetskih alpinista. Popeo se na 3 najviša vrha na svijetu: Mount Everest (8848 m), K 2 (8611 m) i Kangchenjungu (8586 m).
Stajao je i na najvišim vrhovima svih 7 kontinenata: Mount Everest (Azija), Aconcagua (J. Amerika), Mount McKinley (S. Amerika), Kilimanjaro (Afrika), Mount Vinson (Antarktika), Mont Blanc (Europa) i Mount Kosciusko (Australija).
Osim planina spustio se 1395 metara duboko pod zemlju u Lukinoj jami na Velebitu, a ako se uzme ta dubina ispod površine zemlje i visina Mount Everesta onda izlazi da drži svojevrsan svjetski visinski rekorod. S jednom međunarodnom ekspedicijom stigao je na skijama i na Sjeverni pol.
Na svojim putovanjima snimio je mnoštvo uspješnih fotografija i izlagao na zajedničkim i samostalnim izložbama. Fotografije su mu bile uvrštene na izložbi HRVATSKA FOTOGRAFIJA OD TISUCUDEVESTOPEDESETE DO DANAS u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.
Autor je mnogobrojnih novinskih članaka, feljtona, kalendara te knjiga PUT NA VRH SVIJETA, SEDAM VRHOVA i K2 TRIJUMF I TRAGEDIJA.
Profesionalnom kamerom snimio je na kilometre filmskog i video materijala u najnepoznatijim dijelovima svijeta . Snimao je čak dva puta na samom vrhu Mount Everesta što dovoljno govori o izuzetnoj volji da vrhunski rezultat približi običnim ljudima.
Režirao je više od 100 dokumentarnih filmova u sklopu dokumentarnih serija: SEDAM VRHOVA, DUBINE, KRŠ I MORE, PLANINE HRVATSKE, PUSTINJE SVIJETA, NAZOVI 112 I LET NAD HRVATSKOM koji su prikazani na HTV-u.
Sudjelovao je na mnogim međunarodnim filmskim festivalima. Na Filmskom festivalu u Trentu 1999. godine njegov film RETICENT WALL osvojio je SREBRNI ENCIJAN za najbolji sportski dokumentarni film a film DHAULAGIRI EXPRESS nagrađivan je na filmskim festivalima u Italiji, Slovačkoj i Austriji.

O predavanju …
Približno jednu trećinu Zemljinog kopna čine pustinje. Pustinje su najnegostoljubiviji krajolik na Zemlji, bilo da je riječ o pješčanim, kamenim ili hladnim pustinjama. Zbog ekstremnih promjena temperature tijekom dana i noći čini se kako u njima ništa ne može preživjeti ili se trajno nastaniti. Ipak, i u tom surovom krajoliku postoji život.
U dokumentarnoj seriji koju je Stipe Božić snimio za HRT pokušavao je naći odgovore na pitanja šire li se još uvijek pustinje i što je tome uzrok, te utječe li globalno zatopljenje u ledenim područjima Arktika i Antarktika na povećanje površine suhih pustinjskih područja Sahare, Atacame, Kalaharija, Mojave,Chihuahuan, azijskih ili australskih pustoši?