Obilježen Dan ružičastih majica u Puli

Policijska uprava istarska i Vijeće za prevenciju kriminaliteta Grada Pule petu godinu za redom obilježili su Dan ružičastih majica na prigodan način, organizacijom revijalne utrke pod nazivom ”Trkom protiv nasilja” u kojoj su sudjelovati policijski službenici i učenici petih razreda svih osnovnih škola s pulskog područja.

 

Ovom prigodom gradonačelnik Pule Boris Miletić poručio je djeci kako je iznimno ponosan na njih te kako je danas iz Pule poslana jasna poruka cijelom svijetu: Ne nasilju! Porukama potpore i podrške pulskim školarcima pridružio se dječji gradonačelnik Adrian Beletić i predsjednica vijeća za prevenciju kriminaliteta Elena Puh Belci koja je poručila kako Grad Pula u potpunosti podržava dječju participaciju u borbi protiv nasilja među vršnjacima jer uz njih poruka je još jača.

Podršku mališanima pružili su i pročelnica Upravnog odjela za kulturu Elvira Krizmanić Marjanović, načelnik PU istarske Božo Kirin i načelnik Policijske postaje Pula i član vijeća za prevenciju kriminaliteta Vjekoslav Vukušić.

Sudionici utrke nosili su ružičaste majice u znak podrške borbi protiv vršnjačkog nasilja, a umjesto startnih brojeva, na majicama su imali  ispisane vlastite poruke protiv nasilja. Poruke protiv nasilja učenici pulskih škola izradili su u školi, zajedno sa svojim profesorima, koji su im održali i prigodna predavanja o problematici vršnjačkog nasilja. Osim poruka koje će učenici nositi na majicama, svaka škola napravila je i nekoliko poruka protiv nasilja koje su bili dio scenografije na Trgu Portarata, gdje se izdvoio i prigodan glazbeni program koji je započeo izvedbama djece iz Studija glazbene kreativnosti ”Čarobna frula” i skupine AB Original.

Prije početka programa napravila se i milenijska fotografija sudionika, koji su formirali oblik dlana ruke, što predstavlja poruku ”stop nasilju među mladima”, ali i petu godišnjicu održavanja utrke. Svoju podršku ovoj manifestaciji dalo je i Hrvatsko društvo skladatelja, koje je omogućilo priopćavanje javnosti autorskih glazbenih djela, bez naplate autorske naknade.
Maniofestacija Dan ružičastih majica se u Hrvatskoj održava sedmu godinu za redom, već tradicionalno posljednje srijede u veljači. Ideja o obilježavanju tog dana pojavila se 2007. godine u Kanadi, u cilju povećanja svijesti građana o problemu vršnjačkog nasilja. Naime, dječak koji je došao u školu u ružičastoj majici, u znak podrške svojoj oboljeloj majci, postao je žrtva nasilja. U znak podrške tom dječaku, njegovi školski kolege također su odjenuli ružičaste majice, a njihova poruka protiv nasilja uskoro je poprimila globalni karakter.