Održan prijem  za polaznike Ratne škole „Ban Josip Jelačić“

Gradonačelnik Pule Boris Miletić i zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Istarske županije Fabrizio Radin upriličili su danas, u pulskoj Komunalnoj palači prijem za polaznike Ratne škole „Ban Josip Jelačić“.

Gradonačelnik Miletić zaželio je dobrodošlicu polaznicima škole u tritisućljetnu Pulu te ih je ukratko upoznao s ljepotama i znamenitostima grada. Miletić je naglasio kako je Pula grad koji pruža brojne mogućnosti i uvjete za rad i život te je odgovorio na pitanja polaznika škole vezanih na tematiku  infrastrukture i demografskim kretanjima.

„Povijest Pule vezana je uz vojsku i dugo je godina naš grad bio jako vojno središte. Odlaskom vojske ostala su mnoga neiskorištena područja koja nažalost propadaju, a naš je prioritet da takve objekte i područja, vlasnik odnosno država čim prije aktivira jer bi time omogućili otvaranje novih radnih mjesta i daljnji gospodarski rast našeg grada“ istaknuo je gradonačelnik Miletić.

Dobrodošlicu je prisutnima izrazio župan Fabrizio Radin rekavši da je uvjeren kako će ova studijska posjeta biti nadasve korisna za polaznike ove prestižne škole.

Načelnik Ratne škole „Ban Josip Jelačić“ brigadir Mijo Kožić zahvalio je Gradu Puli i Istarskoj županiji na srdačnosti i toploj dobrodošlici te susretljivosti na organizaciju njihove posjete tijekom koje su imali prilike razgledati grad i sudjelovati na predavanjima vezanim za povijest, gospodarstvo i aktualne trendove u razvoju Pule i Istre.

Predstavnici Grada Pule i Istarske županije polaznicima su iznijeli podatke o pokazateljima o sadašnjem trenutku i strukturi gospodarstva  u Istarskoj županiji i Gradu Puli, o korištenju sredstava iz EU fondova; primjeni Zakona o sustavu domovinske sigurnosti, Zakona o sustavu civilne zaštite i nacionalnoj kritičnoj infrastrukturi.

Predstavnici Ratne škole, u znak zahvalnosti, uručili su gradonačelniku i županu prigodne zahvalnice.

Ratna škola „Ban Josip Jelačić” najviša je vojno-civilna obrazovna institucija u RH koja obrazuje visoke časnike oružanih snaga kao i druge državne dužnosnike da budu školovani i prepoznati kao budući strateški nacionalno-sigurnosni vođe. Poseban naglasak u Ratnoj školi se daje razvoju polaznika kao karakternih strateških lidera koji mogu kritički i kreativno razmišljati u složenom i neizvjesnom globalnom okružju. Ovo je školovanje 22. naraštaja Ratne škole, kojeg pohađa 18 polaznika od kojih je trinaest polaznika iz RH (deset polaznika su visoki časnici iz Oružanih snaga RH, po jedan polaznik iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ravnateljstva policije MUP-a RH i Hrvatske vatrogasne zajednice) te pripadnici Oružanih snaga stranih zemalja za obnašanje najviših vojnih i civilno-vojnih dužnosti (dva polaznika iz Bosne i Hercegovine te po jedan polaznik iz Slovenije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore).