Inicijativa Žućo uručila zahvalnicu Općini Medulin

Iznimno smo ponosni objaviti kako je jutros, 28. veljače 2020. godine u vijećnici Općine Medulin predstavnica inicijative Žućo uručila načelniku Općine Medulin Goranu Buiću i zamjeniku načelnika Damiru Demarinu zahvalnicu za aktivni doprinos u ekologiji i civilnom društvu.

 

Prije dva tjedna predstavnici inicijative Žućo bili su na sastanku u Općini Medulin na temu nezakonitog odlaganja smeća i drugih nezakonitih radnji koji oštećuju okoliš, a primio ih je zamjenik načelnika Damir Demarin, pročelnik Goran peruško uz komunalne redare, a sve u cilju zajedničke suradnje i brige za okoliš.

 

Inicijativa Žućo okuplja savjesne građane u cilju detektiranja problema i onečišćenja okoliša, a Općini Medulin iznimno je drago primiti priznanje od jedne takve inicijative građana.

 

Općina Medulin, odnosno Općinsko vijeće Općine Medulin još u lipnju 2019. godine donijelo je Odluku o prestanku korištenja plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu i mjerama za sprječavanje onečišćenja okoliša u upravnim tijelima Općine Medulin te trgovačkim društvima i javnim ustanovama kojima je osnivač Općina Medulin. U skladu s donesenom Odlukom u Općini Medulin više se ne koristi jednokratna plastika, za rad upravnih tijela koristi se reciklirani papir, a svim djelatnicima podijeljene su i platnene vrećice. Također, Općina Medulin provela je i projekt „Medulin ZA okoliš – NE jednokratnoj plastici“ u sklopu kojega su u 2019. godini provedene razne aktivnosti osvještavanja mještana i djece o štetnosti jednokratne plastike te važnosti očuvanja okoliša, postavljene su skulpture riba na rivi u Medulinu koje se „hrane“ plastičnim bocama, održane radionice za djecu, nabavljene su platnene vrećice za mještane, učenike i djecu, snimljen je edukativni video i radio spot te su održane eko akcije čišćenja obale i podmorja. Ukupna vrijednost spomenutog projekta bila je 93.738,00 kuna i financiran je 100% iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

Također, na razne apele inicijative Žućo Općina Medulin promptno je reagirala te se ostvarila iznimna suradnja u cilju zaštite okoliša i nezakonitog odlaganja otpada. Ovom prilikom Općina Medulin zahvaljuje inicijativi Žućo na uručenom priznanju, ali i na njihovom angažmanu i želji za očuvanjem okoliša. Općina Medulin i u narednim će aktivnostima i projektima redovito poticati zaštitu okoliša, smanjenje jednokratne plastike, adekvatno zbrinjavanje otpada i suradnju sa mještanima i inicijativama ovakvog tipa!

Medulin je ZA okoliš!