Mladi ZA Medulin: Održana sjednica Savjeta mladih Općine Medulin

U utorak, 3. ožujka 2020. godine članovi Savjeta mladih Općine Medulin održali su sjednicu na kojoj su raspravljali o izradi novog Lokalnog programa Općine Medulin i budućnim aktivnostima i projektima.

Na sjednici su se planirale buduće aktivnosti, ali se i raspravljalo o projektu „Mladi ZA Medulin“ kojeg je Općina Medulin prijavila na natječaj Erasmus + – Ključna aktivnost 3 te očekuje rezultate tijekom travnja ili svibnja.

Savjet mladih Općine Medulin bio je jedan od prvih Savjeta u Hrvatskoj koji je još 2013. godine prepoznao potrebu donošenja strateškog dokumenta za mlade – Lokalnog programa djelovanja za mlade Općine Medulin 2014. – 2020. Program je jednoglasno izglasalo i Općinsko vijeće, a obzirom da sadašnji Lokalni program uključuje još 2020. godinu potrebno je već u ovoj godini pokrenuti izradu novog programa.

U suradnji s Općinom Medulin i Upravnim odjelom za EU projekte, opću upravu i gospodarstvo u veljači ove godine prijavljen je projekt pod nazivom „Mladi ZA Medulin – djeluj lokalno“ na natječaj Erasmus + – Ključna aktivnost 3. Prijavljeni projekt obuhvaća izradu novog Lokalnog programa za mlade Općine Medulin 2021. – 2025., strukturirani dijalog mladih i donositelja odluka, fokus grupe s mladima u cilju izrade novog programa, ali i brojne okrugle stolove i druženja mladih i donositelja odluka: načelnika, zamjenika načelnika, članove Općinskog vijeća Općine Medulin i pročelnika. Projekt obuhvaća sve mlade s područja općine Medulin, donositelje odluka, obrazovne ustanove, civilni sektor i youthworkere.

Ovim projektom Općina Medulin i Savjet mladih žele povećati participaciju mladih u procesima donošenja odluka, povezati i motivirati mlade da se uključe u lokalnu zajednicu te aktivno uključe u dijalog s donositeljima odluka u cilju razvijanja društvenih vještina, aktivnog građanstva i kreiranja Lokalnog programa za mlade Općine Medulin za nredno razdoblje. Opći cilj projekta je povećanje participacije mladih u procesu donošenja odluka dok su specifični ciljevi:1) motivirati mlade za uključivanje u rad lokalne zajednice 2) donošenje novog Lokalnog programa za mlade Općine Medulin 2021. – 2025. 3) osvještavanje donositelja odluka o važnosti participacije mladih. Kroz ovaj projekt i njegove aktivnosti planira se organizirati niz radionica za mlade i donositelje odluka u cilju povezivanja istih te izrade i donošenja novog Lokalnog programa za mlade. Svjesni činjenice da mladi nisu dovoljno uključeni u donošenje odluka na razini lokalne zajednice, te mišljenja mladih da politika i političke stranke donose odluke i politike za mlade ovim projektom motivirati ćemo mlade i donositelje odluka u zajednički angažman u cilju većeg uključivanja mladih u donošenje odluka te kreiranje Lokalnog programa čiji će sadržaj i ciljeve istaknuti upravo mladi.

Obzirom da je projekt tek prijavljen očekuju se rezultati natječaja, a Savjet mladih poručuje svim mladim – ukoliko projekt ne bude odabran za financiranje svejedno će se izraditi Lokalni program Općine Medulin 2021. – 2025., ali iz proračuna Općine Medulin – Savjeta mladih Općine Medulin.

Ovim putem Savjet mladih poziva sve mlade s područja općine Medulin da im se jave s idejama i prijedlozima za aktivnosti te najavljuje održavanje sastanka otvorenog tipa za sve mlade, kako bi zajedno kreirali buduće aktivnosti Savjeta mladih i raspravili teme za koje će se zalagati.

Mladi su ZA Medulin i Medulin je ZA mlade!