Održana 28. sjednica Skupštine Istarske županije

U petak,6.ožujka održala se 28. po redu sjednica Skupštine Istarske županije, u Spomen domu, u Pazinu, a započela je čestitkom ženskim članicama Skupštine u povodu Dana žena, koji se obilježava 8. ožujka, predsjednika Skupštine Istarske županije Valtera Drandića.

 

Nakon verifikacija zapisnika s 27. sjednice Skupštine Istarske županije, slijedila je informacija načelnika Stožera civilne zaštite Istarske županije Dina Kozlevca o najnovijim saznanjima o koronavirusu te problematike koja se ovih dana odvija u Hrvatskoj i u svijetu, a posebno na području Istarske županije. Otkako se koronavirus pojavio u našem okruženju, u Istarskoj se županiji donijelo i provelo niz mjera i aktivnosti u kojima su sudjelovali svi kojima je tema srodna. Uslijedila je odluka Vlade da se aktivira Nacionalni stožer civilne zaštite pa je tako aktiviran i Stožer civilne zaštite Istarske županije. Djelatnosti s područja zdravstva naše županije svakodnevno su na vezi s Nacionalnim stožerom koji spuštaju upute i savjete s nacionalne razine, a koje se prvenstveno odnose na preventivne mjere.

 

Za situaciju ako se pojavi epidemija, pripremljena je karantena za izolaciju moguće zaraženih osoba koje će biti pod zdravstvenim nadzorom 14 ili više dana ukoliko stručnjaci tako odluče. Trenutno nema zabrana ni represija već se za sada radi o savjetima i preporukama građanima.“ Na nacionalnoj razini proglašena je opasnost od epidemije, a sljedeći, eventualni, korak je proglašenje epidemije kao najvišeg stupnja pripravnosti.

 

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović osvrnuo se na trenutnu situaciju te je rekao da je sve pod kontrolom. „Stožer civilne zaštite Istarske županije odrađuje logističke stvari i nama omogućuje da radimo svoj posao. Trenutno nema osoba koje su zaprimljene pod sumnjom na zarazu na pulskoj infektologiji. Unazad 2-3 dana situacija je mirna. U ovome je trenutku 360 osoba pod zdravstvenim nadzorom“, kazao je ravnatelj.

 

Istra se nalazi u sredini područja koje je rizično, posebice zbog blizine susjedne nam Italije. Cirkulacija ljudi i promet na našem su području veliki, a dnevne migracije dinamične. Do sada nismo imali dokazanog zaraženog, a sve mjere koje smo do sada poduzimali odnose se najvećim dijelom na prevenciju moguće ugroze. Svi zabilježeni slučajevi dokazano oboljelih su „obiteljski slučajevi“ te na toj razini nemamo epidemijski rizik. Sve radnje i aktivnosti koje su mogle biti poduzete su odrađene,“ istaknuo je ravnatelj Stojanović.

 

Na Aktualnom satu Tamara Brussich se osvrnula na rad Povjerenstva za ravnopravnost spolova Istarske županije te izvijestila kako isto provodi akcijski plan i programe i aktivnosti temeljem njega. Povjerenstvu uskoro ističe mandat pa je predsjednik skupštine sugerirao da se nakon isteka mandata može pripremiti izvještaj o radu Povjerenstva.

 

Od vijećničkih pitanja koja su uslijedila, vijećnik Zdenko Pliško je tražio podatke o korisnicima domova za starije, vijećnik Frančesko Andreja dobio je od pročelnika za kulturu i zavičajnost Vladimira Torbice odgovor na pitanje što se čini po pitanju zaštite i očuvanja istarskih narječja, a vijećnici Vedrani Gregorović pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan odgovorio je na pitanje o istarskim tartufarima i očuvanju šuma. Vijećnik Milio Bulić tražio je pojašnjenje o uvjetima za izgradnju srednjih škola u Istarskoj županiji.

 

Zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Istarske županije Fabrizio Radin dao je informaciju o funkcioniranju i optimizaciji rada Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun. Kazao je kako je istina da je u rujnu 2019. obećao da će se održati tematska sjednica županijske Skupštine o Kaštijunu i uklanjanju nedostataka. Konstatirao je, da iako nije bilo tematske sjednice, u ovome trenutku izvjesno da su pred vijećnike iznesena rješenja po pitanju optimizacije postrojenja te sprječavanja pojave neugodnih mirisa. O tome se, unazad nekoliko mjeseci, kazao je župan, razgovaralo s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kao i s komunalnim poduzećima.

 

Put traganja za rješenjem je bio dug i mukotrpan. Svjestan sam da sredstava za optimizaciju rada postrojenja nisu mala, ali tražimo od vas vijećnika da se odobri zaduženje tvrtke kako bi se ona provela. Cilj nam je ukloniti nedostatke kako sljedeće sezone ne bi imali probleme oko prekapacitiranosti i smradom s postrojenja, što je prvenstveno uzorkovano otpadom iz turizma kao rezultat 34 milijuna noćenja na području Istarske županije“, naglasio je župan Radin.

 

Službenik koji obnaša dužnost pročelnika za održivi razvoj Istarske županije Mirko Radolović upotpunio je informaciju o funkcioniranju i optimizaciji rada Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun opsežnom prezentacijom kojom je prisutne vijećnike u potpunosti proveo kroz početke projekta, kao i razloge zbog kojih se manifestira nefunkcioniranje postrojenja, te rješenja kako optimizirati njegov rad u narednom razdoblju koje će zaduživanje omogućiti.

 

Vijećnici su s 26 za, 2 protiv i 8 suzdržanih glasova usvojili prijedlog Zaključka o davanju suglasnosti na zaduživanje trgovačkog društva Kaštijun d.o.o. Pula.