sjednica općinskog vijeća – BALE

Jučer je održana sjednica Općinskog vijeća Općine Bale koja se zbog propisanih mjera zaštite po prvi puta održala sudjelovanjem i izjašnjavanjem vijećnika putem elektroničke pošte.

Vijećnici Općinskog vijeća jednoglasno su usvojili 8 odluka koje je predložio Općinski načelnik, a  odnose se na poticajne mjere namijenjene gospodarskim subjektima na području općine u cilju ublažavanja negativnih gospodarskih posljedica uzrokovanih epidemijom koronavirusa COVID – 19.

U paketu prvih mjera za rasterećenje građana i gospodarstvenika usvojena je odluka o oslobađanju plaćanja poreza na korištenje javnih površina i to za sve obveznike koji nisu u mogućnosti koristiti javnu površinu ili je njihovo korištenje ograničeno uslijed pojave koronavirusa.

Također, zakupnicima poslovnih prostora odobreno je 50-postotno smanjenje mjesečnih iznosa zakupnine i obročna otplata umanjenog iznosa za one poduzetnike koji su obuhvaćeni mjerama ograničenja rada i ponašanja.

Nadalje, omogućena je odgoda i 50-postotno smanjenje plaćanja komunalne naknade do 30. lipnja 2020. godine za one poduzetnike i obrtnike koji su obuhvaćeni mjerama ograničenja rada kao i mogućnost obročnog beskamatnog plaćanja komunalnog doprinosa.

Usvojena je i odluka o odgodi roka dospijeća plaćanja za tri mjeseca za obveznike poreza na potrošnju s intencijom oslobađanja od iste za obveznike koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost i koji su pogođeni mjerama ograničavanja kretanja i ponašanja koje je donio Stožer civilne zaštite.

Za sve upite o navedenim mjerama poslovni subjekti se mogu obratiti Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Bale.