Gradska knjižnica i čitaonica Pula: U potrazi ste za novom knjigom? Kliknite na iBiblos

Najsretniji smo kad stignu nove knjige pa na polici s novitetima na Odjelu beletristike pronađemo baš onu koju smo čekali. Trenutno je Knjižnica online, pa tako i posudba knjiga, i polica s novitetima.

U digitalnu knjižnicu iBiblos upravo je stigao još jedan „paket“ novih naslova. I to iz Mozaik knjige. Uz to, najčitanije e-knjige u ožujku – Karijera zla J. K. Rowling i Nijemi vrisak Angele Marsons – ponovno su na virtualnim policama Gradske knjižnice i čitaonice Pula.

Da vam dani koje provodite na sigurnom budu lakši i zanimljiviji Gradska knjižnica i čitaonica Pula donosi nove, upravo pristigle naslove na iBiblosu.

I ne zaboravite, s knjigom nisi ni sam ni izoliran.

Fannie Flagg: Cijeli grad priča (Mozaik knjiga, 2020.)

lmwood Springs u Missouriju gradić je kao svaki drugi. Mudri Lordor Nordstrom stvorio je divno mjesto za život i bogato naslijeđe za sebe i svoju suprugu Katrinu, s kojom se upoznao putem oglasa, ali i prelijepo posljednje počivalište za svoju obitelj, prijatelje i susjede koji će tek doći. Počivalište možda nije prava riječ, zapravo. Na groblju se događa nešto neobično. Premda se zove Spokojna livada, ondje ne vlada baš potpuni spokoj. A sada, cijeli grad priča… Jedinstvena Fannie Flagg, autorica hitova Pohane zelene rajčice i Posljednji susret cura s benzinske, donosi nježan, dirljiv roman o tome što zapravo znači biti živ. Sa svojim prepoznatljivim humorom, razigranom maštom i dubokim razumijevanjem ljudskih slabosti i ljudskih srdaca, u ovoj priči o ovome životu – i onom zagrobnom − podsjeća nas da je zajednica najveća vrijednost, da je život dar i da ljubav nikada ne umire. Duhovita saga koja obuhvaća više naraštaja i intuitivna mudrost Fannie Flagg, njezin dobronamjeran humor i poimanje života u njegovoj povijesnoj protežnosti, ugodan su predah u ovim užurbanim vremenima.

Helen Fitzgerald: Plač (Mozaik knjiga, 2020.)

Plač je mračni psihološki triler u čijem je središtu priče teška i uzbudljiva moralna dilema likova, zbog kojih će vam se sa svakom novom pročitanom stranicom otvarati nova pitanja i nedoumice. Kada pored usamljene ceste u Australiji nestane dijete, počinje policijska potraga koja ubrzo prerasta u medijsku senzaciju i temu razgovora diljem svijeta. Laži, govorkanja i nepodnošljivi osjećaj krivnje polako okreću roditelje, Joannu i Alistaira, jednog protiv drugog. Joanna će se, užasnuta, naposljetku zapitati je li moguće da je istina gora od svega što je mogla pretpostaviti? Može li se nešto toliko nezamislivo ispraviti?

Jane Austen: Emma (Mozaik knjiga, 2020.)

Ovaj roman mnogi smatraju najboljim djelom Jane Austen, ili kako neki vole reći: savršeno štivo s nesavršenom, ali najomiljenijom junakinjom. Poput mnogih djevojaka, Emma Woodhouse misli da zna najbolje. Osjećaji su joj kakvi i trebaju biti, ali razum često nije. Ona je prekrasna, mudra, bogata i ima samo jedno poslanje – pomoći drugima da pronađu ljubavnu sreću. Iako je ljubavno posredovanje njezin omiljen posao, istodobno uopće ne razmišlja kako pronaći ljubav za sebe. Zauzeta traženjem najbolje prilike svojoj novoj prijateljici Harriet Smith, Emma ne primjećuje koliko se sviđa obiteljskom prijatelju gospodinu Knightleyju. No, kad poslovi posredovanja ne krenu onako kako je Emma zamislila, u kratkom će vremenu morati naučiti mnogo o ljudima, ali i o samoj sebi.

Vladimir Milošević: Kako radi psihodrama (Mozaik knjiga, 2020.)

Tekst koji je pred nama govori nam da su sva podcjenjivanja, negiranja, nepoštovanja i diskvalifikacije psihodramske terapijske metode nepravedni i ukazuju na nepoznavanje metode. U uvodu knjige autor nam nudi opću definiciju psihodrame kao „psihoterapijske metode koja kao osnovno sredstvo terapijskog postupka upotrebljava scenske tehnike, odnosno dramsku igru“. Kroz psihodramske tehnike, kao što su igranje i zamjena uloga, princip zrcaljenja, dvojnik, projekcija budućnosti i solilokvij (unutarnji govor), prema iskustvima autora, dugogodišnjeg psihodramskog terapeuta, kod pacijenata dolazi do značajnih promjena na području reduciranja i / ili prestanka simptoma, rasta i razvoja ličnosti, širenja kapaciteta ličnosti (opuštenost, veća kreativnost i razvoj autentičnosti) i kvalitete pacijentova života. Ova knjiga može se označiti udžbenikom psihodrame te je kao takva vrlo zahtjevna i u tom smislu predstavlja široko i produbljeno znanje osnovnih elemenata i ishodišta relevantnih psihoterapijskih metoda. Tekst omogućuje, uz svu svoju zahtjevnost, osnovni pogled u to što je psihodrama i uklanja sve sumnje u vezi s tim.

Susanna Kearsley: Ružičnjak (Mozaik knjiga, 2020.)

Nakon smrti sestre, Eva Ward napušta Hollywood i vraća se na jedino mjesto gdje osjeća da pripada, u staru kuću na obali engleskog Cornwalla. Utjehu traži u sjećanjima na davna ljeta, ali ono što pronalazi tajanstveni su glasovi i skriveni putovi koji je odvlače ne samo u prošlost, već i u naručje čovjeka koji nije iz njezina vremena. Eva ubrzo otkriva da je muškarac kojeg susreće, Daniel Butler, vrlo stvaran i da se zatekao u svijetu spletki, izdaja i ljubavi kojoj ni vrijeme nije prepreka. U staroj kući glavna junakinja mora se suočiti s vlastitim duhovima, kao i s onima koji su njoj prethodili i shvaća da mora odlučiti gdje joj je mjesto: u životu kakav poznaje ili u prošlosti koja je toliko privlači.

Liane Moriarty: Sve što je Alice zaboravila (Mozaik knjiga, 2020.)

Novi roman autorice hitova Suprugova tajna i Male laži. Što biste napravili da vas posjeti mlađa verzija vas samih i ponudi vam priliku za popravak svih pogrešaka? Alice Love ima dvadeset devet godina, ludo je zaljubljena u supruga s kojim čeka prvo dijete – zamislite samo kako li se iznenadi kad padne u teretani (u teretani? Alice mrzi teretanu!) i sazna da ima trideset devet godina i troje djece koje se i ne sjeća. Obožavani suprug Nick je mrzi i usred razvoda su, a od sestre Elizabeth se, iz nekog razloga, neobjašnjivo udaljila… Sada mora shvatiti zašto sestra jedva razgovara s njom i kako je ona sama postala jedna od onih premršavih mama u preskupoj odjeći. Kako je u samo deset godina toliko toga pošlo po zlu? Zašto ne prepoznaje samu sebe – i, još gore, zašto joj se nova Alice i najmanje ne sviđa? Može li sve vratiti na staro? Alice se mora prisjetiti svega što je zaboravila, ponovno izgraditi sliku cijelog desetljeća i saznati može li baš sve biti kao prije. A najviše od svega, Alice mora spoznati je li zaborav blagoslov ili prokletstvo te odlučiti je li doista moguće početi ispočetka.

Tess Gerritsen: Posljednji preživjeli (Mozaik knjiga, 2020.)

Deseti slučaj istražiteljskog dvojca koji čine detektivka Jane Rizzoli i forenzička patologinja Maura Isles. Ovom uzbudljivom i originalnom pričom nastavljaju opasne avanture istražiteljskog para. Kad se istražiteljice nađu u školi koja je osnovana kao utočište za djecu koja su izgubila roditelje u nasilnim okolnostima, dugo će im trebati dok zaključe da troje djece nije trebalo preživjeti i da sudbina njihovih roditelja očekuje i njih. No, kad se na školskom imanju dogodi ubojstvo istražiteljice će shvatiti da je ubojica bliže no što su očekivale…

Ruth Ware: Smrt gospođe Westaway (Mozaik knjiga, 2020.)

Novi triler autorice romana U mračnoj, mračnoj šumi, Žena u kabini 10 Igra laži. Kad Harriet Westaway primi neočekivano pismo u kojem piše da je naslijedila veliko imanje svoje bake iz Cornwalla činit će se kao da su joj sve molitve uslišene. Duguje novac utjerivaču dugova, njegove prijetnje postaju sve agresivnije i mora se brzo dočepati gotovine. Postoji samo jedan problem – njezini djed i baka umrli su prije više od dvadeset godina. Pismo je primila pogrešna osoba. Međutim, ona zna što će joj pomoći da na prijevaru dođe do novca. Ako je itko sposoban pojaviti se na sahrani potpune strankinje i položiti pravo na nasljedstvo koje mu ne pripada, to je ona. Harriet donosi odluku koja će joj zauvijek promijeniti život. Međutim, kad se upusti u svoju prijevaru, više nema povratka. Mora nastaviti ili riskirati i izgubiti sve, čak i vlastiti život.

Tabea Bach: Otok kamelija (Mozaik knjiga, 2020.)

Otok kamelija roman je o ljubavi, hrabrosti, povjerenju i povratku prirodi. Sylvia je naoko postigla sve, ali ne nalazi sreću ni u užurbanome životu ni u prividno savršenom braku. Kad naslijedi Otok kamelija u Bretanji, napušta München. No, Sylvijin suprug, koji se razumije u financije, već je ponudio otok na prodaju pa ljudi koji se na tome otoku bave uzgojem kamelija nemaju dobro mišljenje o nepoznatoj nasljednici. Opijena čarolijom otoka i dirnuta srdačnošću ljudi, Sylvia im odluči prešutjeti svoj identitet. Kad se zaljubi u Maëla, koji na otoku radi kao vrtlar, njezina situacija postaje vrlo zamršena.

Pavao Pavličić: Mjesto u srcu (Mozaik knjiga, 2020.)

Junak romana priča o ljubavi i prijateljstvu, odrastanju i važnim tajnama koje se odrastanjem razotkrivaju. Mjesto u srcu dječji je roman s elementima misterije koji priča o životnim vrijednostima, prvim ljubavima, ljubomori. Roman ima sretan završetak, a likovi na kraju shvaćaju da nije sve dobro i onako kako se na prvu čini te da svaki postupak ima i svoje posljedice. Mjesto u srcu je najznačajniji roman dječje književnosti te jedan od rijetkih koji je iste godine dobio dvije najznačajnije nagrade hrvatske književnosti za djecu: „Mato Lovrak“ i „Grigor Vitez“.

Johanna Lindsey: Voljeni neprijatelj (Mozaik knjiga, 2020.)

Ma koliko bila ponosna i tvrdoglava, Sheena, najljepša kći Dugalda Fergussona, svjesna je da će morati poslušati oca i udati se za groznog Jamesa MacKinniona. Bio je to jedini način za okončanje dugogodišnje zavade među njihovim klanovima. No, ako i jest tako, neće mu se nikada potpuno predati i pokloniti mu svoje srce. Iz dna duše ga prezire. Smatra da u Visočju ne postoji gori čovjek od njega. Ipak, ne može mu odoljeti. Kako je moguće da je taj zlotvor ipak privlači? Kako je moguće da je toliko slaba na njega i njegove poljupce i milovanja? Zarobio je i nju i njezino srce. Vlastito srce ju je izdalo i zahtijevalo od nje najveću predaju. Hoće li se usuditi pogaziti ponos i priznati sebi i njemu da ga voli?

Lucy Foley: Lovačka družina (Mozaik knjiga, 2020.)

Debitantski kriminalistički roman čiji je nastanak nadahnulo jedno zabačeno mjesto u Škotskoj. Doček Nove godine pomalo se zahuktava, a devet dobrih prijatelja večer provodi razmjenjujući priče i prisjećajući se zaboravljenih uspomena. Ipak, družina je potajno svjesna da ih više ne povezuje ništa osim zajedničke prošlosti, dubokih starih rana i tajni, dovoljno ružnih da bi s lakoćom mogle razoriti njihovo prijateljstvo. Kada sat otkuca ponoć, a posjed obavije snažna mećava, u snijegu osvane slomljeno, izobličeno tijelo. Družina je zarobljena na posjedu, a sve upućuje na umorstvo. Nitko ne može doći i nitko ne može otići. Čak ni ubojica. Izvrsna kriminalistička priča o zagonetnom umorstvu s mnoštvom tajni i zdrave doze podmuklosti.

Emily Gunnis: Djevojka iz pisma (Mozaik knjiga, 2020.)

Samantha Harper novinarka je koja očajnički želi napredovati u poslu. Kad slučajno naiđe na pismo iz prošlosti, njegov će je sadržaj šokirati i duboku dirnuti. Pismo je napisala mlada majka koja preklinje da je se spasi iz samostana svete Margarete u koji je zatvorena zbog tada prezrene maloljetničke trudnoće. Svaki joj je dan važan, već sutra bi moglo biti prekasno. Samantha će biti uvučena u tragičnu priču u kojoj će otkriti i niz neobjašnjivih smrti povezanih sa ženom, ali i shvatiti da je poslije poroda toj ženi oduzeto dijete i dano na posvajanje protivno majčinoj volji. Sveta Margareta uskoro se ruši pa Samantha ima samo nekoliko sati da razriješi misterij star više od šezdeset godina. Jer istina, koja joj je gotovo nadohvat ruke, mogla bi biti zauvijek izgubljena… Zanimljiv, prepun neočekivanih preokreta i iznimno potresan prvi roman Emily Gunnis potiče na razmišljanje.

Podsjećamo, ako ste član Knjižnice, da biste dobili svoj korisnički iBiblos račun, popunite online zahtjev na www.ibiblos.com. Uslijed izvaredne situacije, građanima Istarske županije koji nisu produžili članstvo u Knjižnici ili se još nisu učlanili mogu aktivirati privremeni iBiblos korisnički račun (koji će biti aktiviran do 31. svibnja 2020.), a upute za aktivaciju možete pronaći ovdje.