Obilježen Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom

 

Tradicionalnim polaganjem vijenaca na Spomenik palim borcima i žrtvama fašizma Istre u Titovom parku danas je obilježen Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe. Polaganju vijenaca, uz uvažavanje epidemioloških mjera, nazočili su gradonačelnik Pule Boris Miletić, predsjednik Skupštine Istarske Županije Valter Drandić, pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić, te predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule.

„Ova značajna obljetnica nudi priliku da se u ovim izazovnim vremenima u kojima se nalazimo prisjetimo temeljnih europskih vrijednosti koje baštinimo, a povrh svega solidarnosti, tolerancije i zajedništva. Sada više nego ikada Europa treba ostati ujedinjena u svojim ciljevima kako bi europski duh sutrašnjice biti još snažniji nego prije“, kazao je gradonačelnik Pule Boris Miletić pritom čestitavši svima Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom koji se ove godine obilježava na malo drugačiji i skromniji način.

Tajnik Udruge antifašistički boraca i antifašista Grada Pule Lovro Sangaleti kazao je kako istarski narod ima posebno mjesto  zbivanjima toga vremena obzirom je prvi oružani otpor talijanskom fašizmu bio upravo  u Istri.

Povijesno gledajući Dan Europe obilježava se svake godine 9. svibnja, nakon što je istog dana 1950. godine Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske predstavio svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik koji je poznat kao “Schumanova deklaracija” i smatra se početkom formiranja onoga što je danas poznato kao Europska Unija. Danas se deveti svibnja, uz himnu i zastavu, uzima kao europski simbol. Vijeće Europske unije u Milanu 1985. godine donijelo je odluku kojom se 9. svibnja svake godine obilježava kao “Dan Europe”.