Predstavljen projekt Centar za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma Pula – KLIK Pula

Gradonačelnik Pule Boris Miletić sudjelovao je danas na predstavljanju projekta  Centra za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma Pula – KLIK Pula, u kojem Grad Pula sudjeluje kao partner.

Centar za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma Pula – KLIK Pula nastat će nadogradnjom i opremanjem postojeće infrastrukture Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula (ŠTUT) te usavršavanjem nastavnika strukovnih predmeta i uvođenjem moderniziranih programa obrazovanja, osposobljavanja i usavršavanja. Glavne aktivnosti centra KLIK Pula bit će usmjerene na provedbu obrazovanja, usavršavanja i osposobljavanja u ugostiteljstvu i turizmu temeljenog na radu, a prema potrebama poslodavaca.

„Izuzetno mi je drago što pred nama imamo projekt koji će u svakom slučaju unaprijediti mogućnost obrazovanja naših mladih kako bi mogli steći sva potrebna znanja kako bi sutra doista mogli biti konkurentni na tržištu rada. Znamo da je apsolutno ključ uspjeha u turizmu i ugostiteljstvu čovjek i veseli me što će mnoga praktična znanja učenici Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu moći stjecati u novim kapacitetima. Posebno mi je drago što se ulaže u cjeloživotno učenje jer čovjek uči dok je živ, a imajući stručne profesore, ravnateljicu i njezin tim koji s puno ljubavi, truda i zalaganja ulažu u naše učenike, neovisno o epidemijama i pandemijama koje će proći, možemo biti sigurni da ćemo imati ljepšu budućnost. U to ime čestitam svima koji su radili na projektu i drago mi je što ga je Grad Pula mogao poduprijeti i podupire jer ulažući u budućnost radimo ispravan korak naprijed“, rekao je gradonačelnik Pule Boris Miletić podsjetivši kako se u Puli trenutno gradi i srednja Medicinska škola te proširuje Sveučilišni kampus.

Pozdravni govor uputio je i zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Fabrizio Radin, dok je projekt predstavila Patricia Percan, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije, Patrizia Bosich, privremena ravnateljica JU Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove govorila je o značaju EU fondova za sufinanciranje navedenih projekata. U ime domaćina Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu okupljenima se obratila ravnateljica Orhideja Petković.

Osnivanje, uspostava i razvoj centra KLIK Pula provest će se putem 2 EU projekta.

Izgradnja i opremanje centra KLIK Pula financirat će se iz Europskog Fonda za Regionalni Razvoj u okviru projekta „KLIK Pula – Centar za Kompetentno cjeLoživotno razvijanje Inovativnih znanja i vještina u seKtoru ugostiteljstva i turizma Pula“ ukupne vrijednosti 30.460.923,43  kuna. Projektu su odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 30.000.000,00 kuna, dok Istarska županija sufinancira iznos u visini od 460.923,43 kuna. Razdoblje provedbe projekta započelo je 13.  svibnja 2019. te traje do 13. svibnja 2022.

Korisnik sredstava je Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, a provodi se zajedno s partnerom Istarskom županijom i suradnicima  (HGK, Hrvatski zavod za zapošljavanje – područni ured Pula, Obrtnička komora Istarske županije, Valamar Riviera d.d. i Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj – Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno).

Drugi projekt opremanja, uspostave i razvoja Centra KLIK Pula financirat će se  iz Europskog Socijalnog Fonda u okviru projekta „KLIK Pula – Centar za Kompetentno cjeLoživotno razvijanje Inovativnih znanja i vještna u seKtoru ugostiteljstva i turizma Pula“, ukupne vrijednosti 44.692.084,78 kuna. Provedba projekta traje 45 mjeseci, dok je intenzitet potpore 100%. Korisnik projekta je Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula zajedno s 12 partnera (Istarska županija, AZRRI – Agencija za ruralni razvoj Istre, Sveučilište Jurja Dobrile Pula, Škola za odgoj i obrazovanje Pula, Strukovna škola Eugen Kumičić Rovinj – Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno, Grad Pula, HGK – Županijska komora Pula, Obrtnička komora Istarske županije, Arena Hospitality Group d.d., Maistra d.d., Uniline d.o.o., Valamar Riviera d.d.).

Grad Pula bit će će zadužen za čitav niz aktivnosti na promidžbi i vidljivosti projekta: organiziranje tematskog skupa za poticanje inovacija u turizmu i ugostiteljstvu, produkcija i emitiranje kulinarskih edukativnih emisija, video i promotivne materijale, izradu promotivnih letaka i brošure o projektu, izradu brendiranih kuharskih pregača, promo majica i usb stickova.