Policija provodi pojačane aktivnosti na istarskim prometnicama

Kako bi se zadržao pozitivan trend smanjenja prometnih nesreća od 33%, koji je zabilježen ove godine u Istri, Policijska uprava istarska će i ovog vikenda provodi pojačane aktivnosti u cestovnom prometu.

Kao i svakog vikenda, u aktivnosti će se uključiti maksimalno raspoloživ broj policijskih službenika, vozila i opreme, a naglasak će biti na prometnim recidivistima i suzbijanju najtežih prometnih prekršaja, odnosno na tzv. četiri ubojice u prometu. Brzina i alkohol najčešći su uzročnici prometnih nesreća s najtežim posljedicama te će policijski službenici ovog vikenda pojačano kontrolirati brzinu kretanja vozača i vožnju pod utjecajem alkohola. Osim toga, provjeravat će i korištenje mobitela u vožnji te da li se vozači i putnici vežu sigurnosnim pojasom, odnosno da li prevoze djecu u vozilima  na siguran i propisan način.

Na opasnosti od vožnje pod utjecajem alkohola policija neprestano upozorava. Već i male količine alkohola negativno utječu na sposobnost vozača, otežavaju mu zapažanje i usporavaju reakcije. Vozač postaje neoprezan i sklon kršenju prometnih propisa,  umanjuje opasnost i precjenjuje svoje vozačke sposobnosti. Često vozači misle da su sposobni za vožnju, bez obzira na to što su konzumirali alkohol, no bitno je podsjetiti da za vožnju pod utjecajem alkohola jednostavno nema opravdanja.

Djelatnici Postaje prometne policija Pula-Pola će stoga u noći sa subote na nedjelju, 6. na 7. lipnja od 22 do 6 sati, provesti prometnu akciju, tijekom koje će pojačano kontrolirati da li vozači upravljaju vozilima pod utjecajem alkohola. Policija još jednom poziva sve vozače da ne sjedaju za upravljač ukoliko su konzumirali alkohol i da vode računa o svojoj sigurnosti, ali i o sigurnosti svih drugih sudionika u prometu.

Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:

  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost
  • koristite javni prijevoz
  • koristite usluge taxi prijevoza jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije
  • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag
  • zamolite nekoga trijeznog da vas odveze
  • ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića
  • vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu
  • u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste.