Istarskim gospodarstvenicima ove je godine isplaćeno više od 4 milijuna kuna za zapošljavanje osoba s invaliditetom

Poticaji za zapošljavanje osoba s invaliditetom i ispunjenje kvote na zamjenski način bila je tema videokonferencije koju je organizirala HGK – Županijska komora Pula. Poslodavci u zakonski definiranim djelatnostima koji zapošljavaju više od 20 osoba imaju kvotnu obavezu zapošljavanja osoba s invaliditetom, a onim poslodavcima koji ne zapošljavaju osobe s invaliditetom omogućeno je da ostvare ispunjenje kvote na zamjenski način. Predsjednica HGK – ŽK Pula Jasna Jaklin Majetić ističe kako velik broj poslodavaca u Istarskoj županiji ne prepoznaje priliku u ostvarivanju prava na tzv. zamjensku kvotu. Naime, poslodavcima se kroz nabavu roba i usluga od zaštitnih i integrativnih radionica, te udruga, zadruga i trgovačkih društava u kojima više od polovine zaposlenih čine osobe s invaliditetom priznaje ispunjenje zakonske obaveze, ističe Jaklin Majetić. Kvotnu obavezu zamjenskim putem poslodavci mogu ostvariti i stipendiranjem osoba s invaliditetom, primanjem na praksu rehabilitanata, učenika s teškoćama u razvoju ili studenata s invaliditetom.

Kako je konferencija organizirana u cilju jačanja prilika za zapošljavanje osoba s invaliditetom na tržištu rada i sagledavanja svih mogućnosti koje gospodarstvenici imaju na tom području, predstavnici Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI), pojasnili su financijske poticaje koji su na raspolaganju gospodarstvenicima.

Poslodavcima koji zapošljavaju osobe s invaliditetom ZOSI omogućuje subvenciju plaće za te zaposlenike (do 70 posto osnovice), a sufinancira se od 50 do 70 posto troškova obrazovanja. Također, za arhitektonsku te tehničku prilagodbu radnog mjesta za osobe s invaliditetom poslodavci mogu dobiti gotovo 163 tisuće kuna za svaku kategoriju. Poslodavcima na raspolaganju stoje i sredstva za razvoj novih tehnologija i poslovnih procesa, a za zapošljavanje izvan kvote isplaćuje se i posebna novčana nagrada.

Pitanje zapošljavanja osoba s invaliditetom jako je važno u cilju stvaranja radnih mjesta na kojima će moći ostvariti svoje radne potencijale, stoga je posebno važno djelovanje Zaštitne radionice Tekop Nova i pulske tvrtke Punkt čije su djelovanje predstavile ravnateljica radionice Mihaela Zubić te direktorica tvrtke Danijela Kasumović-Maružin.

U konferenciju su se uključili i predstavnici istarskog gospodarstva koji su podijelili svoja iskustva dobre prakse i poslovne suradnje s Tekop Novom. Pulske tvrtke Calucem i Tehnomont od Tekop Nove nabavljaju radna odijela za posebne uvjete rada koja zadovoljavaju visoke standarde sigurnosti. Pritom Tehnomont d.d. zapošljava i više osoba nego što je to propisano kvotom, pa u tom smislu ostvaruje i dodatni poticaj. Tvrtka Holcim (Hrvatska) iz Koromačna ispunjava kvotu na zamjenski način nabavljanjem folija za omatanje paleta od tvrtke AZK iz Varaždina. Naime, Holcimom dobavljač je tvrtka koju je osnovala osoba s invaliditetom, a koja je pritom ostvarila potporu za samozapošljavanje.

Podršku konferenciji svojim sudjelovanjem dale su i zamjenica župana Istarske županije Sandra Ćakić Kuhar i zamjenica gradonačelnika Grada Pule Elena Puh Belci, budući da su Istarska županija i Grad Pula osnivači Tekop Nove.