Istra TOP regija za odmor i u doba korone

Kao i proteklih 10 godina, Istra je i u ovim kriznim vremenima ostala prvi izbor članova njemačkog ADAC-a

Netom objavljeni rezultati ADAC-a o planiranju ruta njihovih članova donose odlične vijesti – Istra je ponovno na vrhu liste želja njemačkih gostiju, ljubitelja kampiranja!

Prema upitima članova najvećeg njemačkog autokluba koji su realizirani tijekom svibnja i lipnja, dva krizna pandemijska mjeseca, Istra je zauzela čvrstu poziciju na vrhu ljestvice najpopularnijih destinacija-regija u koje njemački gosti žele putovati.

Da je Istra najomiljenija regija za odmor njemačkih kampista, ADAC-a je prvi puta objavio u rezultatima iz 2010. godine. Od tada pa sve do prošle godine, cijelo jedno desetljeće, Istra je ostala najpopularnija regija na godišnjoj listi planiranih putovanja ADAC-ovih članova.

U članku pod naslovom “Na odmor automobilom: najpopularnije destinacije unatoč koroni” ADAC je 6. srpnja 2020. objavio rezultate najtraženijih putnih ruta svojih članova u razdoblju pred glavnu sezonu.

Hrvatska se među turističkim destinacijama po prvi puta pozicionirala na drugo mjesto, iza Njemačke, i to sa značajnim odmakom u odnosu na Italiju, koja je s drugog dospjela na četvrto mjesto, te na Austriju, koja je sada na petom mjestu.

Istraživanje je obuhvatilo 85.000 upita, realiziranih tijekom dva predsezonska mjeseca: na Njemačku se odnosilo 37 posto zaprimljenih upita za planiranje putovanja (prošle godine 30 posto), dok je Hrvatska ubilježila 14 posto upita (prošle godine 9 posto, na trećem mjestu). Među regijama, zanimanje za Istarski poluotok iskazano je kroz 11 posto svih upita, a slijedi njemačka Gornja Bavarska sa 6,4 posto.

U doba korona-krize većina je Nijemaca stavila odmor na čekanje pa je i broj planiranja ruta u promatranom razdoblju manji. Veće zanimanje nego prošle godine iskazano je za njemačke regije, a talijanske su ove godine izostale s ljestvice.

ADAC je najveći njemački i europski automobilski klub s više od 18 milijuna članova čiji kamping vodič predstavlja najvažniji izvor informacija.njemačkim gostima. U izdanju popularne “kamperske biblije”za 2020. hrvatski kampovi zabilježili su najveći rast kvalitete u Europi, među kojima istarski imaju najveću prosječnu ocjenu 4,1 (najveća je 5).

Najvišu kategoriju ADAC Superplatz za 2020. dobili su Aminess Sirena i Aminess Maravea Camping Resort u Novigradu, Val Saline i FKK-Camping Valalta u Rovinju, Lanterna Premium Camping Resort kraj Tara te Istra Premium Camping Resort u Funtani koji je osvojio i posebnu nagradu za inovacije i razvoj – ADAC Innovation & Progress Award 2020.

Rezultati istraživanja objavljeni su na ADAC-ovom portalu:

https://www.adac.de/news/urlaub-auto-ziele-corona/