30. Jakovlja- U Kanfanaru se otvara Park istarskog vola

U subotu, 25. srpnja, u Kanfanaru održati će se tradicionalna manifestacija 30. Jakovlja, smotra istarskih volova povodom koje će se otvoriti i prvi Park istarskog vola.

Od davnina su se na ovom području organizirali stočni sajmovi pored ruševina nekadašnjeg samostana. Početkom 90-ih godina 20. stoljeća tradicija je obnovljena, a smotra istarskih volova postala je njezin centralni događaj. Tih je godina istarskih volova (boškarina) u Istri bilo jako malo i cijeloj je pasmini opasno prijetilo izumiranje.

S ciljem osvješćivanja javnosti o tome kako je Istra na rubu da izgubi ovaj svoj najveći simbol, Kanfanarci su osmislili smotru volova na kojoj se od onda održava i izbor najljepšeg, najtežeg i najposlušnijeg istarskog vola. S godinama, dobrim dijelom i zahvaljujući Jakovlji, broj je istarskih volova rastao, iako pasmina nikad nije prestala biti ugrožena.

I danas na kanfanarsku smotru dolaze ponosni vlasnici boškarina s ovim preko tone teškim životinjama. Nakon otvaranja smotre, u svečanoj se povorci odlazi prema javnoj vazi gdje se biraju najteži boškarni, a potom i u valu gdje se prikazuje kako se je nekada oralo s volovima. U ovoj se zanimljvoj vještini mogu okušati i posjetitelji. Nakon proglašenja najtežih, najposlušnijih i najljepših istarskih volova, slijedi zabava do dugo u noć uz bogati kulturno-umjetnički i zabavni program.

Jakovlja je danas obogaćena i raznim drugim programima, pa se tako može uživati u gastro showu Fužijada tijekom kojeg se može naučiti kako se izrađuje i priprema ova najpoznatija istarska tjestenina. Naravno, fuži se mogu i kušati, i to s različitim umacima.

 

Fotografije: https://visitkanfanar.hr/dogadanja/jakovlja/