Održana predavanja i razgovor s mještanima u sklopu pilot projekta “Spasimo naše stoljetne čuvare”

U petak, 24. srpnja 2020. godine započeli smo zajedno zelenu (r)evoluciju iz centra općine, s medulinske place. U prijepodnevnim satima Fran Poštenjak, mag. Arborikulture i Urbanog šumarstva, tzv. „doktor za stabla“ proveo je uz pomoć moderne aparature i opreme analizu i utvrdio stvarno „zdravstveno“ stanje stabala ladonje i murve na medulinskog placi. U nastavku dana, održan je sastanak kojemu su uz gospodina Poštenjaka i pročelnicu Ana-Mari Počekaj prisustvovali predstavnici Albaneža, Javne ustanove Kamenjak te Regi elektrika, kako bi se dogovorili sljedeći koraci koji će ovu akciju proširiti i na područje ostalih naselja u općini Medulin. Potom je „doktor za stabla“ s predstavnicima Općine Medulin obišao stabla na javnim površinama u starogradskoj jezgri Medulina te vizualno pregledao njihovo stanje i savjetovao kako ih u budućnosti tretirati, obrezivati i po potrebi dohranjivati.

Istoga dana, s početkom u 19 sati, na terasi caffe bara – slastičarnice „Centar“ na medulinskoj placi, Dušica Radojčić iz Udruge Zelena Istra održala je predavanje na temu „Prilagodba klimatskim promjenama te izgradnja zelene infrastrukture u urbanim i ruralnim područjima“, u sklopu kojega je prisutnim predstavnicima Općine, medulinskih mjesnih odbora te mještanima predstavila primjere dobre prakse iz Hrvatske i svijeta. Pojasnila je i načine na koje lokalna zajednica, ali i Općina Medulin kao jedinica lokalne samouprave, mogu doprinijeti razvoju zelene infrastrukture i prilagoditi se klimatskim promjenama. Kroz zanimljive primjere i konkretne akcije prikazala je ono što Općina Medulin može i treba, a dijelom već i planira u nastavku rada na zaštiti okoliša provesti – male korake za zaštitu okoliša u smjeru zelenije i bolje budućnosti naše lokalne zajednice.

Fran Poštenjak, „doktor za stabla“ nakon Dušice Radojčić održao je prezentaciju za mještane „O stanju i zdravlju ladonje i murve na placi u Medulinu“ u sklopu koje je prikazao rezultate provedenog pregleda i analize stabala na medulinskoj placi. Na iznimno zadovoljstvo svih prisutnih konstatirao je kako su stabla na placi u dobrom stanju, obzirom na njihovu starost te naveo korake koje je potrebno poduzeti kako bi se njihovo stanje održalo stabilnim i poboljšalo, te da se sačuvaju i za buduće generacije. Zadovoljni predstavnici Općine Medulin, mjesnih odbora i mještani, na tu su izjavu zapljeskali i ponosno istaknuli kako su ladonja i murva dio vizualnog identiteta medulinske place, a zanimalo ih je i koliko su naše ladonja i murva stare. U tu svrhu organizirana je mini „kladionica“ o starosti stabala, a sudionik, odnosno sudionica koja se svojim rezultatom najviše približila procjeni starosti utvrđenoj od strane Frana Poštenjaka, nagrađen je „Monografijom Općine Medulin“. Doktor za stabla „došapnuo“ je zamjeniku načelnika Damiru Demarinu kako je ladonja stara oko 115 godina, a murva 5 godina manje, dakle 110 godina te je potom zamjenik načelnika uručio nagradu Karmeli Maren.

Obzirom da je ovaj događaj prvi korak u sklopu pilot projekta „Spasimo naše stoljetne čuvare“, Općina Medulin će u narednom periodu objaviti rezultate analize „doktora za stabla“ Frana Poštenjaka te nastaviti istraživati, brinuti i