U Balama održana besplatna radionica Djeca i arhitektura

U sklopu projekta Mi plus, Sekcija Djeca i arhitektura Društva arhitekata Istre (DiA DAI-SAI) održala je prošle subote (25. srpnja) ispred Kaštela Soardo-Bembo u Balama besplatnu kreativnu radionicu za djecu u dobi od 6 do 12 godina. Na radionici pod vodstvom Daniele Škandul, Daniele Perčić Tičić, Jane Prević Finderle i Marine Giacchin dvadeset polaznika različitih dobi izradilo je urbani krajolik i siluetu Bala, odnosno oblikovalo skupinu građevina specifičnih za ovaj pitoreskni gradić i izradilo stvarni prostor s prepoznatljivim obilježjima. Gradovi iscrtavaju siluetu kao što čovjek na suncu baca sjenu. Ona govori o njima i određuje ih, po njoj ih pamtimo i prepoznajemo. Djeca su tako primijenila i produbila znanje o mjestu u kojemu žive te se uz kreativnost potaknula i njihova moć zapažanja. Nakon praktičnog dijela u kojemu su crtali reprezentativne  i rezbarili balzu kako bi dobili željene građevine, polaznici su na kompjutoru mogli pogledati realizirane siluete te su iskazali zadovoljstvo završnim radovima kao i sudjelovanjem na radionici. Organizator događaja bila je udruga Metamedij iz Pule, nositeljica projekta Mi plus, a podršku je pružila Turistička zajednica Općine Bale.

 

DiA DAI-SAI se bavi prostorom iz perspektive djeteta, a radionice koje provode istražuju i otkrivaju što govori i predstavlja prostor oko nas. Tako uvode djecu u jezik oblika i odnosa u prostoru, dok im putem specifičnih zadataka omogućavaju da promatraju i osvijeste što su gradovi u kojima žive.

 

Projekt „Mi plus“ provodi istoimena platforma koju čine udruge Metamedij, Faro 11, Labin Art Express XXI, Društvo arhitekata Istre DAI-SAI i Sonitus te Istarska kulturna agencija IKA-ACI. On je usmjeren ka postavljanju temelja budućeg županijskog produkcijskog centra za nove medije, čije je otvaranje predviđeno Istarskom kulturnom strategijom za razdoblje 2014.‒2020. Njime se ujedno želi osigurati dugoročni i održivi okvir za suradnju OCD-a i javnog sektora te unaprijediti razvoj suradničkih programa nezavisne kulture i novomedijske umjetnosti. Projekt se sastoji od niza aktivnosti – edukacija na temu umrežavanja, sukreacije i modela suradnje civilnog i javnog sektora, kreativnog promišljanja struke i mladih, socijalnog uključivanja građana, pa sve do istraživanja potencijalnih lokacija centra i potreba lokalnog stanovništva. Tako doprinosi razvoju učinkovitog, otvorenog i participativnog modela upravljanja u kulturi. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.