U Banjolama obilježena 35. godišnjica otvorenja Društvenog doma Banjole

Jučer, 27. srpnja 2020. godine s početkom u 19 sati održano je prigodno obilježavanje 35. godišnjice otvorenja Društvenog doma u Banjolama, koji je svečano otvoren 27. srpnja 1985. godine. Društveni dom u Banjolama izgrađen je zahvaljujući samodoprinosu mještana Banjola, Mjesne zajednice „Ivan Lorencin“ Banjole te donacijama u radu, novcu i materijalu tadašnjih privrednih subjekata Puljštine. Osim toga, da bi izgradili Društveni dom – prostor za sve mještane Banjolci su neumorno, zdušno i zajedničkim snagama radili na pripremi, ali i samoj izgradnji doma. Tako su mještani radnim akcijama sami izvodili sve radove koje su vlastitim snagama mogli i konačno izgradili Društveni dom Banjole, a svečano ga otvorili 1985. godine.

 

 U znak zahvalnosti svima njima, Mjesni odbor Banjole i Općina Medulin jučer su ispred Društvenog doma održali prigodni program obilježavanja 35. godišnjice, pripremili izložbu posvećenu izgradnji i otvorenju Društvenog doma te postavili dvije klupice s graviranim porukama zahvale i sjećanja na one koji su najviše pridonijeli u izgradnji, a nisu više s nama.

Program je otvoren „neformalnim“ panelom u kojem su sudjelovali načelnik Općine Medulin Goran Buić, predsjednik Mjesnog odbor Banjole i vijećnik općinskog vijeća Općine Medulin Dražen Mišković, direktor Turističke zajednice Općine Medulin Enco Crnobori, predsjednik nekadašnje Mjesne zajednice „Ivan Lorencin“ Ratko Lorencin, mještanin Banjola, aktivan u razvoju zajednice onda kao i danas Vitomir Pap, dok je moderatorica panela bila Jelena Vitasović.

 

Načelnik Goran Buić panel je otvorio zahvalama upućenim svim mještanima koji su tada sudjelovali u izgradnji Društvenog doma uz osobit naglasak na zajedništvo i želju mještana Banjola kao i na njihov primjer kako bi se i danas stvari trebale raditi. Iznimno je ponosan na sve što su mještani samodoprinosom napravili, a to nije bio samo Društveni dom već brojni drugi projekti koje su unatoč tadašnjim preprekama inflacije i nedostatku novaca uspjeli realizirati. Tada, prije 35. godina osnova donošenja odluka bili su zborovi građana, a osobni angažman (današnji volonterizam) mještana u procesima društvene aktivnosti i rada za dobrobit zajednice bili su ključ realizacije tih odluka. Načelnik Buić istaknuo je kako na isti način kao što su i naši stari prije 35 godina planirali unaprjeđenje školske, sportske i komunalne infrastrukture tako i mi nastavljamo njihovim stopama i planiramo dogradnju četverogodišnje škole u Banjolama u osmogodišnju školu, uređenje nogometnog i sportskog centra te gradnju sportske dvorane, vodovodne mreže, Dom umirovljenika, šetnice i plaže kao i biciklističke staze u skladu s razvojem turizma, a u tijeku je i projekt uređenja Parka povijesti Banjole. Naglasio je kako mu je osobito drago što upravo na ovom „panelu“ sudjeluju 3 generacije mještana od onih koji su sve započeli, do njih koji su danas nastavili taj rad pa do onih koji će u budućnosti završiti te projekte.

 

Predsjednik Mjesnog odbora Banjole i vijećnik Dražen Mišković kao domaćin ovog događaja pozdravio je sve prisutne te im se zahvalio na dolasku. Istaknuo je kako mu je iznimno drago da se među prisutnima nalaze naši zaslužni mještani kojima se danas želi reći „HVALA“. Upravo oni su svojim radom, samodoprinosom i iznimnom željom pokazali mlađim naraštajima kako su Banjolci uvijek bili iznimno vrijedni i sposobni ljudi koji su u „dotu“ svim budućnim generacijama ostavili ovaj Društveni dom. Istaknuo je kako je Društveni dom i danas na raspolaganju svim mještanima, a prvenstveno se koristi za razna događanja i manifestacije, a unutar doma nalazi se i prostor ambulante, dva ureda na katu za udruge, društvena sala za razne skupove, ali i kao prostor u kojemu tri grupe starijih mještana vježbaju te galerija Crnobori. Naglasio je kako se u zadnjih 5-6 godina na godišnjoj razini za uređenje Društvenog doma izdvaja između 70.000,00 – 100.000,00 kuna, a do sada je zamijenjena stolarija, keramika, renovirane su sanitarije, ofarbane su prostorije, renovirana je ambulanta, ulazni prilaz te uredi na katu, a u narednoj godini planira se popravak i farbanje fasade doma. Zajedništvo i društveni rad stariji Banjolci na čelu s Vitomirom Papom prenijeli su i na mlade Banjolce, koji su na inicijativu Vitomira Papa izgradili šetnicu Bumbište te pokazali da se snažan duh nije izgubio generacijama.

 

Ratko Lorencin, nekadašnji predsjednik Mjesne zajednice „Ivan Lorencin“ prisjetio se rada Mjesne zajednice koja je formirana 25. prosinca 1964. godine. Istaknuo je kako je tadašnja Mjesna zajednica „Ivan Lorencin“ Banjole obuhvaćala područje naselja Banjole, Pomer, Premantura, Vinkuran, Vintijan, Pješčana Uvala, Valbonaša i Valdebek. Prisjetio se i uvođenja samodoprinosa koji je započeo referendumom o uvođenju samodoprinosa, a izlaznost mještana je tada bila gotovo stopostotna. Radovi na iskopima Društvenog doma započeli su 6. srpnja 1982. godine, a već 3 godine kasnije Društveni dom bio je službeno otvoren. Uz veliku zahvalu mještanima i prisjećanje tadašnjih anegdota Ratko Lorencin zahvalio se i Vilmi Učeti na svom doprinosu, Eniu Maticchiu koji je neko kraće vrijeme također bio predsjednik Mjesne zajednice, Boži Mezuliću kao dugogodišnjem tajniku Mjesne zajednice, Edi Virgilio također kao tajnici, te Boži Bužleti i Ivanu Crnoboriju predsjednicima Mjesne zajednice.

 

Vitomir Pap, mještanin Banjola, aktivan u izgradnji Društvenog doma, ali i u svim društvenim događanjima u lokalnoj zajednici istaknuo je kako je najzaslužniji za izgradnju Društvenog doma „Dide Božo“ odnosno pok. Božo Mezulić. Božo Mezulić bio je tajnik Mjesne zajednice „Ivan Lorencin“, no i onda kada više nije obnašao tu dužnost obavljao je sve poslove potrebne da se izgradnja Društvenog doma realizira. Naglasio je kako je pok. Božo Mezulić bio iznimno aktivan u zajednici te osim što je svojom željom i snagom „gurao“ projekt Društvenog doma pomagao je svim Banjolcima u gotovo svemu te je naglasio da je ovo iznimna prilika da se ispriča priča o Boži Mezuliću i uputi zahvala za sve što je učinio za Banjole i Banjolce. Uz brojne anegdote i prisjećanje na Božu Mezulića, Vitomir Pap istaknuo je kako je pok. Božo Mezulić službeno i otvorio Društveni dom Banjole, te svoje izlaganje završio predstavljanjem uloge Športskog ribolovnog društva Banjole i Nogometnog kluba Banjole.

 

Enco Crnobori, direktor Turističke zajednice Općine Medulin u svom je izlaganju također zahvalio svim Banjolcima na dolasku, ali i na njihovom angažmanu u izgradnji Društvenog doma. Osvrnuo se na govor Ratka Lorencina koji je održao prije 35. godina te napravio tzv. presjek učinjenog kroz 35. godina. Osobito se posvetio usporedbi smještajnih kapaciteta na području Banjola te istaknuo neophodnost podizanja kvalitete smještaja na 4 zvjezdice. Direktor je naglasio da danas Banjole imaju čak 2 kampa sa 4 zvjezdice: kamp Kliba i kamp Piccolo, dok ima i Aparthotel Del Mar sa 4 zvjezdice. Banjole danas ima 26 kampova i time su Banjole jedinstvene u Republici Hrvatskoj. Direktor Crnobori naglasio je kako sveukupno imamo 9000 kreveta u svim smještajnim kapacitetima, dok je stanovnika u Banjolama tek 1000. Osvrnuo se na postojanje ondašnjeg turističkog društva, te nakon izgradnje Društvenog doma počinje djelovati Turist biro u sastavu ondašnjeg Arenaturista. Spomenuo je i aktualnu situaciju s koronavirusom u sektoru turizma koja je pokazala kako će se vjerojatno u budućnosti turizam usmjeravati na smanjenje broja gostiju, ali na povećanje kvalitete smještaja i svih drugih popratnih sadržaja, a što će dovesti do istih ili boljih financijskih rezultata.

 

Završetkom zanimljivih, ali i emotivnih izlaganja govornika, načelnik Goran Buić i predsjednik Dražen Mišković uručili su zahvalnice i poklon pakete najzaslužnijim osobama (te njihovim obiteljima) kao zahvalu za učinjeno, a tim povodom zahvalnice i pakete uručene su: Ratku Lorencinu, nekadašnjem predsjedniku Mjesne zajednice, pok. Boži Mezuliću (preuzeo sin Dušan Mišković), kao nekadašnji tajnik MZ, Edi Virgilio, tajnici MZ, pok. Boži Bužleti (preuzela kćer Tatjana Danzante) kao nekadašnjem predsjedniku te Ivanu Crnoboriju (preuzeo unuk Diego Rosanda) kao zadnjem predsjedniku Mjesne zajednice „Ivan Lorencin“ Banjole. Prilikom preuzimanja zahvalnica i poklon paketa mještani su bili izrazito ponosni, a prisjetili su se i raznih trenutaka te je tako Dušan Mišković istaknuo kako je Marija Crnobori recitacijom istarske poezije uveličala otvaranje Društvenog doma, a i danas kao da je s nama obzirom da je njena bista bila između govornika.

 

Divu svjetskoga glasa Marija Crnobori, inače rođena Banjolka, prvakinja drame donirala je dio svojih osobnih stvari koje čine stalni postav u Zavičajnoj galeriji Crnobori.

 

Zbog aktualnih mjera povezanih s koronavirusom nisu se mogle osobno uručiti zahvalnice svim zaslužnim mještanima, ali su zahvalnice pripremljene za sve njih te su ih mještani i njihove obitelji preuzimale za pultom. Mještani Banjola koji su svojim radom i angažmanom doprinijeli izgradnji Društvenog doma u Banjolama su: pok. Bolković Vitomir, Černeka Čedo, pok. Danzante Dino, Danzante Roberto, Deranja Predrag, Jurlina Edi, pok. Jurlina Mario, pok. Jurlina Nina, pok. Jurlina Steno, pok. Kirac Dario, Kirac Edi, Mišković Dušan, pok. Mišković Vinko, pok. Premate Evelino, pok. Premate Vittorio, Premate Željko, Skoko Davor, Skoko Ivica, Skoko Silvio, Titulić Milan, pok. Baraković Čedo, Peričić Vlado, pok. Skitarelić Tone, Stojanović Mihajlo, Maga Anton, pok. Michelich Albino, pok. Čurčić Drago, Iveša Fredi, Iveša Vlado, Mirković Robi, pok. Skoko Rikardo, pok. Bulić Serđo, Mišković Roberto, Pap Vitomir, obitelj Balaban, pok. Deranja Ivica, pok. Peričić Andrija, pok. Milojević Miodrag, Milojević Borka, pok. Crnobori Adelmo, Crnobori Nadia, pok. Šikić Bruno te svi ostali mještani koji su sudjelovali, a  možda ih ovom prilikom nismo spomenuli.

 

Večer je nastavljena uz prigodnu zakusku, druženje mještana i glazbeni nastup legendarnog Đanija Maršana. Glazbeni nastup održan je u organizaciji Turističke zajednice Općine Medulin. Događaj je organiziran u skladu sa svim mjerama i preporukama Stožera u cilju sprečavanja širenja zaraze koronavirusom COVID -19.

 

U prostoru  Zavičajne galerije Crnobori može se razgledati izložba koja predstavlja jedno desetljeće, period u kojemu su Banjolci organizirani unutar tadašnje Mjesne zajednice „Ivan Lorencin“, samodoprinosom, nesebičnim trudom i radom, ulaganjem svoga vremena i energije, iz ljubavi prema svojoj zajednici izgradili mjesto okupljanja za sve generacije. Možete se prisjetiti ili upoznati s ljudima koji su nam u dotu ostavili prostor Društvenog doma, kroz fotografije iz privatne zbirke Dušana Miškovića te dokumentaciju povezanu upravo s periodom pripremnih aktivnosti, izgradnje i funkcioniranja ovog prostora. Izložba se može pogledati svaki dan od 18:00 – 21:00 sat sve do nedjelje 02. kolovoza 2020. godine.