Povodom Međunarodnog dana gastroshize pulski rotor osvijetlit će se zelenom bojom

Najveći pulski rotor na ulazu u grad će u četvrtak, 30. srpnja 2020. godine, biti osvijetljen zelenom bojom povodom Međunarodnog dana gastroshize (Gastroschisis Awareness Day).

Uz Pulu i drugi gradovi u Hrvatskoj pridružuju se obilježavanju  tog dana koji se diljem svijeta održava u spomen na datum kada je 2008. godine usred iznenadnih komplikacija zbog ove bolesti, nakon vrlo kratkog života preminuo dječak Avery Rauen, čija je majka osnovala fondaciju Avery’s Angels Gastroschisis Foundation.

Od svojih početaka do danas, organizacija Avery’s Angels je izrasla u veliku organizaciju koja okuplja ljude i djecu rođene s gastroshizom te njihove roditelje, liječnike, medicinske sestre, razne stručnjake i znanstvenike. Fokus organizacije usmjeren je na pružanje moralne podrške obiteljima pogođenim gastroshizom, pružanje informacija te istraživanje i podizanje svijesti o ovom stanju.

U 10-ak godina postojanja, podršku je primilo 17 000 obitelji. Avery’s Angels danas broji preko 200 volontera diljem svijeta, uključujući Sjedinjene Američke Države, Kanadu, Australiju, Ujedinjeno Kraljevstvo te još nekoliko europskih zemalja. Svi volonteri i predstavnici svojih zemalja su roditelji djece rođene s gastroshizom ili liječnici, a cijeli tim se kontinuirano usavršava kroz dodatne edukacije i treninge, sa svrhom postizanja čim kvalitetnijeg pristupa i komunikacije obiteljima s kojima rade.

Od 2019. godine, Avery’s Angels djeluje i u Hrvatskoj preko majke djeteta rođenog s gastroshizom u Varaždinu 2014. godine, a ove godine će se po prvi puta Gastroschisis Awareness Day održati i u Hrvatskoj u obliku osvjetljavanja hrvatskih znamenitosti zelenom bojom.