Ljetne Jazz radionice 2020.

Datum: 12.-15.08.2020. 
Umjetnički voditelj: Adriano Bernobić 

Predavači:

 1. Hrvoje Galler – Klavir                 
 2. Vedran Ružić – Kontrabas                 
 3. Elvis Penava – Gitara

Biografije predavača: 
Hrvoje Galler:
Rođen je 1976. u Brežicama. Završio Muzičku akademiju u Zagrebu ( V. odjel, klavir).Sastavi, projekti i glazbenici s kojima surađuje ili je surađivao: Jazziana Croatica, Klasična hrvatska četvorka, Kozmodrum, Vedran Ružić kvartet- Libertin, Pavle Miljenović quintet, Zagreb jazz portrait, Charles Tolliver, Deborah Carter, Wawau Adler, Krzysztof Urbanski, Mary Coughlan, Levačić- Šestak- Galler trio, BIK 3, Cromatic5, Capisconne i drugi.Višestruki je dobitnik HGU nagrade status u kategoriji jazz klavir. Nagrada Porin za najbolju jazz izvedbu s albumom Runjić in Blue.

Vedran Ružić:
Rođen je 26. kolovoza 1986. godine u Rijeci. Već od najranije dobi pokazuje sklonost prema slikarstvu, no tijekom srednjoškolskog obrazovanja počinje se baviti drugim oblikom umjetnosti – glazbom. Ružić započinje svirati bas gitaru te je u suštini samouk, a jedino formalno glazbeno obrazovanje stječe 2009. godine tijekom pohađanja Kärtner Landeskonservatoriuma u Klagenfurtu.Tijekom tog perioda počinje svirati i kontrabas, a samo tri godine kasnije, 2012. godine, dobiva i nagradu Status za najboljeg jazz basista i kontrabasista. Niz godina svira u različitim jazz projektima eminentnih hrvatskih glazbenika kao što su Darko Jurković Charlie, Branimir Gazdik, Marko Ramljak, Zvjezdan Ružić, Goran Končar, Marko Tolja, Elvis Stanić, Voices of Nature, itd.Nakon više godina sudjelovanja u različitim projektima, Ružić otpočinje novo poglavlje u svojoj glazbenoj priči, pa 2015. godine izdaje svoj prvi autorski jazz album „Night Speaking“. Autorski rad ga inspirira i vodi nekim novim, za njega još neistraženim putevima, pa 2016. godine stvara projekt „Spiritual Market“ u kojemu koji objedinjuje jazz glazbu i art film, u kojem se okušao i u ulozi glumca i u ulozi ko-scenarista.Kvalitetu istoimenog albuma prepoznaje i struka, pa Ružić biva nominiran za Porina u dvije kategorije, najbolja jazz skladba i najbolji jazz album, te osvaja Porina u kategoriji najboljeg jazz albuma. S ciljem da u svakom novom autorskom projektu poveže neki drugi oblik umjetnosti s glazbom, 2019. godine izdaje svoj treći autorski album, „Libertin“, gdje povezuje glazbu i suvremeni ples.Uz profesionalno bavljenje glazbom, od 2010. godine Ružić sve češće uzima kist u ruke. 2013. godine odlučuje upisati Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer slikarstvo, te 2018. godine stječe titulu magistra primijenjenih umjetnosti, s diplomskim radom „Povezivanje glazbe i slikarstva“. Upravo je oslikavanje glazbe kroz apstraktnu formu smjer u kojem se razvija Ružićevo slikarstvo.Odnedavno stvara i skulpture u koje unosi inspiraciju glazbom. Posljednjih je godina svoje slike izlagao u mnogim galerijama po Hrvatskoj i inozemstvu, a neke od skulptura postavljene su i kao trajni izlošci na području Opatije.

Elvis Penava:
Rođen je1980.u Rijeci. 2001. primljen je na University of Music and Dramatic Arts u Grazu na smjer jazz gitare, gdje je i diplomirao s titulom Bakalaureata (cum laude).

Sudjelovao kao predstavnik Graza na International Association of Schools of Jazz Meeting-u 2005.g. u Krakowu pod vodstvom David Liebmana. Od 2004. stalni član HGM jazz orkestra (orkestar koji je osnovala Hrvatska glazbena mladež), s kojim je osim diljem Europe nastupao i u Indoneziji, Italiji, Austriji, Švedskoj, Belgiji te Sjedinjenim Američkim Državama (New York). Uz HGM jazz orkestar imao je prilike raditi s nekim od najvećih imena svjetske jazz i fusion scene kao npr. Peter Erskine, David Liebman, Randy Brecker, Yellowjackets, John Riley, Dick Oatts,Bobby Shew,Michael Mossman, Peter Herbolzheimer,Gustavo Bergalli,Victor Villena,Don Menza,Deborah Brown,John Thomas, Jim McNeely i mnogi drugi…Svirao u raznim formacijama s najistaknutijim hrvatskim jazz glazbenicima kao što su npr. Boško Petrović, Miro Kadoić, Saša Nestorović, Davor Križić, Kruno Levačić, te mnogi drugi…Član grupe Jujuphonics, nagrađene na internacionalnom natjecanju Biberbach Jazzpreis u Njemačkoj. 2006.g. svira i snima album s European Jazz Orchestra, s kojim održava i turneja od 17 koncerata diljem Europe (Danska, Švedska, Njemačka, Nizozemska, Wales, Engleska i Škotska). Orkestar je vodio Barry Forgie-dirigent BBC-jevog Big Banda. 2007. izabran između vise stotina kandidata da nastupi u finalu Montreux Jazz Guitar Competition-a, uz još šestoricu gitarista iz cijelog svijeta. Žiri su predvodili George Benson i Vernon Reid. Vodi svoj trio te je suosnivač grupe Satelit ( w/ Janko Novoselić, Goran Rukavina, Sava Miletić). Ostali sastavi: Tobogan, Mirokado qt., Marko Lazaric trio, duo s Astrid Kuljanić, MatMar.

Dobitnik je nagrade Status Plakete „Damir Dičić“ za 2007, te proglašen Glazbenikom godine na nedavno održanoj dodjeli nagrade Status gdje su kolege glazbenici, dobitnici nagrade po svim kategorijama između sebe izabrali najboljeg.

Program radionica:

 • 12.08.2020. Hrvoje Galler – klavir, kako započeti rad na jazz standardu
 • 13.08.2020. Vedran Ružić – kontrabas, povezivanje glazbe i slikarstva
 • 14.08.2020. Elvis Penava – gitara, jazz improvizacija
 • 15.08.2020. Zajednička radionica combo sviranja
 • 13.08.2020. Koncert predavača u Caffe baru Circolo

Raspored i kratak opis radionica:
12.08.2020. u 15:00h, Društveni centar Karlo Rojc (prostorije Puhačkog orkestra grada Pule)
Radionica jazz klavira (kako započeti rad na jazz standardu), predavač: Hrvoje Galler
Kako započeti rad na jazz standardu?

 • Melodija
 • Harmonija
 • Ritam
 • Comping
 • Improvizacija


13.08.2020. u 15:00h, Društveni centar Karlo Rojc (prostorije Puhačkog orkestra grada Pule)
Radionica jazz kontrabasa (povezivanje glazbe i slikarstva), predavač: Vedran Ružić
Vedran Ružić, glazbenik i slikar iz Opatije, posjetitelje će pobliže upoznati kako su slikarstvo i glazba dvije povezane umjetnosti. Kao profesionalni glazbenik, iz prve ruke će pokazati kako on to vidi-čuje, te na koji način komponira. U izlaganju će, osim povijesnog uvoda vezanog uz ovu tematiku, na temelju vlastitog istraživanja prezentirati načine na koje pojedini glazbenici vide ljestvicu kroz boje. Na samome kraju prikazat će neke od primjera svog izvedbenog produkta, te objasniti kako on aktivno povezuje ove dvije umjetnosti.  

14.08.2020. u 15:00h, Društveni centar Karlo Rojc (prostorije Puhačkog orkestra grada Pule)
Radionica jazz gitare (jazz improvizacija), predavač: Elvis Penava

Analiza standardne jazz kompozicije, primjena osnovnih tehnika za improvizaciju i reharmonizacija. Za sve instrumente.  

 15.08.2020. u 14:00h, Društveni centar Karlo Rojc (prostorije Puhačkog orkestra grada Pule)

Radionica sviranja u combu, predavači: Hrvoje Galler, Vedran Ružić, Elvis Penava. Ova radionica otvorena je za sve instrumentaliste i pjevačice. Predavači će detaljno objasniti i izanalizirati sviranje u jazz bendu, kao dio ritam sekcije ili kao solista.

13.08.2020. u 21:00h Koncert predavača, Caffe Bar Circolo 17
Važna napomena: Sve radionice su besplatne!!!

Zahvala Puhačkom Orkestru Grada Pule koji nam svake godine daje prostor za održavanje radionica.