Završnica festivala Media Mediterranea 22

Festival Media Mediterranea 22 u organizaciji udruge Metamedij završio je s ovogodišnjim programom u subotu, 15. kolovoza u Društvenom centru Rojc gdje je održano predstavljanje radionice spekulativne dizajnerske prakse „The Otherness Toolkit“, projekcija video rada „UU“ Terese Cos i glazbeni program Piknik Soundtrack na kojem su nastupali Morski, WunschBaum Project i Rike.

U suradnji s Odsjekom za vizualne komunikacije Umjetničke akademije u Splitu i nizozemski ArtEZ University of the Arts, udruga Metamedij organizirala je radionicu spekulativne dizajnerske prakse pod nazivom “The Otherness Toolkit” pod vodstvom Luisa Rodila-Fernándeza. Tema radionice je spekulacija o percepcijama i reprezentacijama tijela. O radionici i polaznicima pričala je projektna asistentica udruge Metamedij Marijeta Bradić:

– Pripala me čast da otvorim prvu izložbu zadnjeg dana festivala Media Mediterranea 22. Riječ je o izložbi koja je rezultat petodnevne radionice spekulativne dizajnerske prakse koja se održala od 11. kolovoza sve do danas, a vodio ju je Luis Rodil-Fernández. Uz njega su na radionici sudjelovali i njegovi studenti kao gosti predavači, a to su Sjoerda Mol, Katrijn Westland i Deborah Mora sa Sveučilišta ArtEZ. Na radionici je sudjelovalo osam polaznika, pretežito studenata, mladih dizajnera i novomedijskih umjetnika koji su izrađivali filtere za lica na temu „Spekulativnih tijela“, kazala je Bradić.

Ta jednovečernja izložba postavljena je u Dnevnom boravku, a sastojala se od fotografija radova zajedno s konceptom izrađenih filtera te od videa putem kojeg je bila vidljiva njihova aplikacija.

Program je nastavljen u dvorištu Roca gdje je programska koordinatorica festivala Ivana-Nataša Turković predstavila rad „UU“ Terese Cos koji je sastavljen od montaže videa te fragmenata improvizirane glazbe i pronađenih audio zapisa koji grade paralelu između promjenjivih tokova ljudske žudnje i datog povijesnog trenutka unutar kojeg se odvija život. Kombinacijom snimanih i arhivskih zapisa, videi su spojeni i zrcale se unutar sekvenci u kojima susreti s političkim institucijama (EU/UN), rasplesanom gomilom, internim monolozima i memento mori razvlače i kontrahiraju percepciju blizine i udaljenosti kroz različite razine. Glazbeni fragmenti iz rastuće arhive improviziranih loopiranih vokala umjetnika, perkusija i gitara dio su istog generativnog sustava – redovne prakse unutar koje se umjetnica igra s idejom zahtjevnih mehaničkih repeticija putem produkcije i prekidanja ponavljanja.

Glazbeni program Piknik Soundtrack se također odvijao u dvorištu Rojca, a publiku je zagrijao Morski (Marino Jurcan). Zvjeze večeri bili su WunschBaum Project kojeg čine Anamuhr (Anamarija Škara), Sakadas (Branko Škara) i Ivan Šugar. Ansambl djeluje već niz godina u različitim komornim sastavima, izvodeći repertoar sastavljen od starih majstora, baroknih sonata, klasičnih i romantičnih djela, pa sve do suvremenih skladbi i jazza, te organske elektroničke glazbe. Oni su ove godine publici ponudili zanimljivu kombinaciju suvremene klasične glazbe u kojoj su kombinirali zvukove „klasičnih“ instrumenata poput klarineta, flaute i saksofona s elektronski generiranom glazbom teremina i Moog sintisajzera. Za sam kraj večeri pobrinuo se Rike (Erik Bastijanić) s njegovom selekcijom plesnih hitova s kojima je ovogodišnje, uspješno izdanje festivala i završilo.

Organizacijski tim festivala Media Mediterranea 22

Marino Jurcan – koordinator festivala; Oleg Šuran – suradnik za izložbeni program; Oleg Šuran, Marko Vojnić Gin i Olga Majcen Linn – stručni žiri Zlatne lubenice; Marijeta Bradić – projektna asistentica, koordinatorica Radionice spekulativne dizajnerske prakse; Ivana-Nataša Turković – programska koordinatorica; Ivana Vojnić Vratarić – koordinacija volontera; Marko Bolković – tehnička podrška; Boris Vincek – odnosi s medijima.

Festival podržavaju: Zaklada Kultura nova, Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, Ministarstvo kulture RH, Istarska županija, Grad Pula i Mi+ platforma. Suradnici i partneri na projektu su: Društvo arhitekata Istre Dai-Sai, Sonitus, Ara electronics, AudioLab, Srpski kulturni centar u Istri, V2_ Lab for the Unstable Media, UMAS Split, SUR, Kazalište Dr. Inat, Studentska Udruga Pula, Medicinska škola Pula, Gimnazija Pula.