Mladi Općine Medulin pokazali da im je stalo! Održan prvi Informativni event projekta „Mladi ZA Medulin – djeluj lokalno“

U subotu 05. rujna 2020. godine održan je prvi Informativni event projekta „Mladi ZA Medulin – djeluj lokalno“ u multimedijalnom centru 3mc u Medulinu, a iako prva aktivnost na projektu okupila je iznimno veliki broj mladih od 15 – 30 godina s područja općine Medulin. S ponosom možemo reći kako je već prvi event konačni pokazatelj činjenice da mladi žele sudjelovati u procesu donošenja odluka, žele utjecati na razvoj svoje općine, mladi imaju što reći, znaju što im treba, a na općinama i gradovima je žele li to čuti. Općina Medulin pokazala je da želi čuti i još važnije, želi djelovati! Današnji fokus bio je na predstavljanju projekta, njegovih ciljeva, aktivnosti, ali i na motiviranju mladih da se uključe u kreiranje općine po mjeri mladih.

Današnji predavači i panelisti zanimljivih predavanja bili su načelnik Općine Medulin Goran Buić, predsjednik Općinskog vijeća Marko Zlatić, ravnatelj Gimnazije Pula Filip Zoričić, upraviteljica Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva Helga Može, savjetnik u Udruzi gradova Republike Hrvatske Mario Žuliček, pročelnica Upravnog odjela za EU projekte, opću upravu i gospodarstvo Suzana Racan Stern i viša stručna suradnica za EU projekte i medije, ujedno i voditeljica ovog projekta te predsjednica Savjeta mladih Ana Žufić, dok je moderatorica eventa i panela bila Nina Žufić s radija Medulin FM.

Program je bio zamišljen kao niz od 3 predavanja, a nakon svakog uslijedila je panel rasprava svih panelista, uz slobodu i poziv na uključivanje svih mladih iz publike. Prvo predavanje održala je voditeljica projekta, viša stručna suradnica za EU projekte i medije Ana Žufić na temu „Prezentacija projekta Mladi ZA Medulin – djeluj lokalno“ u sklopu kojega je pružen uvid u sve buduće aktivnosti na projektu. Nakon panel rasprave započelo je drugo predavanje na temu „Zašto je važno uključiti mlade i zašto je važno da se mladi uključe“ na kojem je savjetnik Udruga gradova Mario Žuliček istaknuo koji su razlozi zbog kojih bi Općini bilo u interesu uključit mlade u donošenje odluka, te s druge strane zašto je u interesu mladih da sami žele odlučivati na koji način će se razvijati njihova lokalna sredina i utjecati na svoju budućnost. Nakon panel rasprave na temu predavanja Žuličeka uslijedila je pauza za kavu tijekom koje se nastavila pozitivna debata svih prisutnih, mladi su već isticali ideje, Općina je vrijedno pamtila i pozivala na sve nadolazeće aktivnosti gdje će se mladi konkretne ideje iznositi, a Općina zapisivati i o svakoj ideji zajednički s njima razgovarati. Treće predavanje održala je upraviteljica Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva Helga Može na temu „Razumijevanje politika za mlade i što je Lokalni program za mlade“ gdje je na konkretnim primjerima objasnila kako mladi mogu i trebaju reći što im je potrebno. Lokalni program za mlade alat je za iniciranje svih projekta i sve ideje koje budu uvrštene u Lokalni program imati će osnovu da se financiraju iz proračuna Općine Medulin. Stoga je nastupila jednostavna poruka „Sada je vrijeme reći!“

Načelnik Goran Buić istaknuo je kako su ovakvi projekti iznimno važni za Općinu Medulin iz razloga što će upravo mladi reći što im nedostaje u općini, kakve projekte žele da Općina provodi, gdje će se utrošiti sredstva te zajedno s Općinom planirati sve projekta, aktivnosti i infrastrukturu za mlade. Dio projekata moguće je uvrstiti već u proračun za 2021. godinu te je poručio mladima da su ključni njihovi dolasci na nadolazeće fokus grupe kako bi Općina mogla saznati što mladi žele! Načelnik Buić izrazio je iznimno zadovoljstvo velikim odazivom mladih na ovaj prvi event što je najbolji pokazatelj da mladi žele sudjelovati u kreiranju općine, žele donositi odluke i samostalno odlučivati o svojoj budućnosti, a na Općini i Općinskom vijeću je da ih posluša, usmjeri i podrži.  

Predsjednik Općinskog vijeća Općine Medulin Marko Zlatić izrazio je zadovoljstvo ovakvim projektima te istaknuo kako Općinsko vijeće na svojim sjednicama donosi razne odluke te najčešće ne ulazeći u polemiku dodatnog uključivanja mladih osim Savjeta mladih smatraju kako mladi najbolje znaju što im je potrebno. Nakon današnjeg dana, panela i druženja s mladima mišljenja je kako se Općinsko vijeće treba više baviti pitanjima mladih, više slušati i uključivati mlade prije nego što donesu neku odluku, ali i motivirati mlade da se sami uključuju, a kako je istaknuo spreman je na pozitivne promjene.

Ravnatelj Gimanzije Pula Filip Zoričić kao osoba koja je društveno aktivna, radi svakodnevno s mladima i za mlade smatra da je Općina Medulin primjer kako treba raditi s mladima na lokalnoj razini, a pohvalio je i iznimno veliki odaziv mladih. Pohvalio je i tim koji je radio na prijavi projekta obzirom da je projekt vrlo konkretan i citirajući Zoričića „ima glavu i rep“ te direktno utječe na budućnost mladih Općine Medulin. Tijekom svih panel rasprava vrlo je pristupačno i s konkretnim primjerima pristupao mladima i na samom kraju im poručio neka se odazovu svim nadolazećim aktivnostima i iskoriste priliku da budu aktivni i ambicionzni, a istaknuo je i floskulu „Mladi su budućnost“ s naglaskom kako su mladi SADAŠNJOST.

Upraviteljica Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva Helga Može tijekom svojih izlaganja u panel raspravama naglašavala je važnost da mladi upravo sada, u nadolazećem periodu istaknu svoje potrebe. Istaknula je važnost povjerenja koje mladi moraju steći u Općinsku upravu kako bi zaista shvatili namjere Općine da posluša mlade i kreira općinu po mjeri mladih. Motivirajući mlade da budu društveno aktivni i počnu samostalno pristiskati općinu pozvala je mlade da kažu što im je potrebno i ako treba i „provociraju“, ali ne skrivajući se iza profila na društvenim mrežama već dolaskom na nadolazeće evente i davanjem konkretnih prijedloga i ideja.

Pročelnica Suzana Racan Stern naglasila je da je ovaj projekt nastao kao rezultat sudjelovanja Općine u najvećem europskom projektu za mlade „Europe goes local“ u sklopu kojega se Općina Medulin susrela s mogućnošću kreiranja ovakvih projokta, ali i potrebe za istima. Naglasila je kako je iznimno važno da dobiveni novac mladi iskoriste maksimalno u svoju korist i iskažu svoje potrebe, naprave lokalnu sredinu s kojom će biti ponosni i u kojoj će sa zadovoljstvom živjeti. Na kraju kao zaključak panela vrlo je srčano poručila mladima „Bolje biti vjetar nego list!“.

Ana Žufić, Viša stručna suradnica za EU projekte i medije izazila je iznimno zadovoljstvo prolaskom ovoga projekta te istaknula važnost da se mladi uključe, ali i važnost da donositelji odluka u Općini Medulin sudjeluju u ovim aktivnostima i uključe mlade u donošenje odluka. Naglasila je da je polazišna motivacija za kreiranje ovoga projekta proizašla iz činjenice kako je Općina svjesna da mladi nisu dovoljno uključeni u donošenje odluka koji ste tiču njih samih, ali i mišljenja mladih da ne mogu utjecati na unaprijeđenje svoje općine iz razloga što mladi smatraju kako samo poličari mogu donijeti odluke. Na tragu toga pozvala je mlade da na svim nadolazećim eventima pokažu da žele sami odlučivati, imaju znanje, želju i motivaciju, a na donositeljima odluka je da uvide da je mladima stalo i da ih uključe u donošenje odluka! 

Uz spomenute paneliste u raspravama su sudjelovali i mladi iz publike, u početku vrlo suzdržano, ali s jasnom porukom da će kako je i planirano na fokus grupa istaknuti sve što smatraju da im je potrebno jer oni žele sudjelovati, odlučivati i kreirati Općinu Medulin kao općinu po mjeri mladih. Andrea Kliba i Sandro Radošević te ostali članovi iz Savjeta mladih Općine Medulin Valeria Kirac, Josip Jerković i Ana Jerković također su svojim mišljenjem i aktivnošću i druženju s mladima na Informativnom eventu raspravljali o potrebama mladih, kao i prisutni Općinski vijećnici Vera Vidmar, Mirna Leverić, Dražen Mišković i Paola Šimunović te direktorica Medulinske rivijere d.o.o Maja Bizjak.

V.d. pročelnik Upravnog odjela za opće poslove i društvene djelatnosti Marko Cukon kao pročelnik odjela nadležnog za studentske i učeničke stipendije, udruge i manifestacije podržao je rad s mladima, kao i zamjenik načelnika Damir Demarin.

Uz prigodnu zaksuku, razmjenu ideja i želja završeno je subotnje druženje mladih i Općine Medulin u sklopu projekta „Mladi ZA Medulin“ s vrlo jasnom porukom „Mladima je stalo! Kreirati će Općinu Medulin po mjeri mladih“!

U želji da se i mladi koji danas nisu bili u mogućnosti doći uključe u ovaj projekt u nastavku predstavljamo termine fokus grupa po naseljima općine Medulin. I mladi zapamtite na fokus grupa nastupate vi! Vaše je vrijeme za reći što nedostaje mladima u Općini Medulin!

TERMINI FOKUS GRUPA:

– 19.09. – Medulin

– 20.09. – Pomer

– 26.09. – Premantura

– 27.09. – Banjole

– 10.10. – Pješčana uvala

– 11.10. – Vinkuran

Točne satnice i ostali detalji fokus grupa najaviti će se u narednom periodu u medijima, na web stranici Općine Medulin te društvenim mrežama FB i Instagram profilima Općine Medulin i Savjeta mladih Općine Medulin.

Sve dodatne informacije i prijave moguće su putem e-maila: ana.zufic@medulin.hr ili na 052 385 – 679. 

Projekt je financiran u 100% iznosu sredstvima Europske unije programa Erasmus +, a ukupna vrijednost projekta je 12.785,00 eura.