Gradonačelnik Pule Boris Miletić učenicima, roditeljima i nastavnicima zaželio sretan početak nove školske godine

U  povodu početka nove školske godine koja započinje danas, 7. rujna 2020. godinegradonačelnik Pule Boris Miletić zaželio je učenicima, roditeljima, učiteljima, nastavnicima i svim prosvjetnim djelatnicima sretan početak nove školske godine.

„Pred vama je nova nastavna godina s novim izazovima i u potpuno drugačijim uvjetima od onih na koje smo svi navikli. Situacija s pandemijom koronavirusa uvelike utječe na naše uobičajene životne rutine i obrasce ponašanja. Kako bismo sačuvali zdravlje svih sudionika nastavnog procesa, učenika, roditelja, svih djelatnika škola, ali i osoba s kojima svakodnevno dolazimo u kontakt, nastavni proces  morao se prilagoditi. Unatoč tome što će školska godina započeti sa specifičnom organizacijom rada, vjerujem da se svi zajedno veselite početku i ponovnom susretu. Čvrsto sam uvjeren da će nova školska godina biti ispunjena vašim marljivim radom i kreativnošću, veselim dječjim osmijesima, odgovornim ponašanjem svih sudionika školskog okruženja, međusobnom tolerancijom  i uvažavanjem. U tom ozračju želim svima poticajnu klimu učenja i razvoja, a i mnogo uspjeha kojima ćemo se svi zajedno radovati “, poručio je gradonačelnik Miletić.

Pulske osnovne škole spremne su za početak školske godine. Organizacija nastave usklađena je s uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja RH i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i osmišljena na način da istovremeno osigura kvalitetan odgojno-obrazovni rad istodobno uvažavajući i poštujući preporuke za očuvanje zdravlja i sigurnosti.

„Važno je poštivati upute i mjere vezane za održavanje socijalne distance, redovito dezinficirati ruke, obuću, nositi zaštitne maske jer ćemo samo tako i dalje ostati zdravi. Svatko od nas ima važnu ulogu u očuvanju svoga zdravlja i zdravlja drugih ljudi“, rekao je gradonačelnik Miletić.

Svih 11 pulskih osnovnih škola odlučilo se za model „A“ koji predviđa nastavu u školi za svu djecu. Grad Pula Ministarstvu znanosti i obrazovanja RH uputio je zahtjev za izdavanje suglasnosti prema kojem bi se nastavni sat skratio sa 45 na 40 minuta u osam osnovnih škola koje su to zatražile. Nadalje, djeca u školu ulazit će prema različitim satnicama i dok su na nastavi bit će u svojim razredima kako bi se izbjeglo miješanje skupina razreda.

Grad Pula osigurao je 5.000 zaštitnih maski te će svaki učenik dobiti po dvije platnene maske koje je izradila Tekop Nova, ustanova za zapošljavanje osoba s invaliditetom. Organizacija nastave prilagođena je novim uvjetima, a produženi boravak  bit će organiziran u svim osnovnim školama za učenike prvih i drugih razreda na području Pule, uz uvažavanje epidemioloških mjera.

„Grad Pula u suradnji s ravnateljima poduzeo je sve kako bismo našim osnovnoškolcima omogućili sve potrebne uvjete za boravak na nastavi u trenutačnim okolnostima, kako bi se oni, ali i njihovi roditelji osjećali sigurno. Želimo da se, unatoč izazovnom vremenu u kojem živimo, naša djeca osjećaju sretno i sigurno u školskim klupama“, rekao je gradonačelnik Boris Miletić.

 

Kako bi osnovne škole, kojima je Grad osnivač, spremno dočekale novu školsku godinu Grad Pula tijekom ljetnih mjeseci proveo je niz investicija za što je iz ovogodišnjeg proračuna  izdvojeno više od 2,6 milijuna kuna.

Dogradnja dizala za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, izgradnja koso podizne platforme i adaptacija sanitarija u Školi za odgoj i obrazovanje Pula, koju pohađaju učenici s teškoćama u razvoju, najvrjednija je pojedinačna investicija u iznosu od gotovo 1,7 milijuna kuna. U Osnovne škola Stoja, Šijana i Kaštanjer ugrađeni su novi termostatski ventili, škola Kaštanjer dobila je ogradu oko igrališta, a u školi Vidikovac sanirane su postojeće glavne i dvorišne stepenice te je uređen okoliš. Uređena je i školska kuhinja u Područnoj školi Štinjan, koja djeluje u sastavu Osnovnoj školi Veli Vrh.

 

Kao i prethodnih godina, Grad Pula i ove školske godine subvencionira nabavku školskih udžbenika svim učenicima srednjih škola čiji su roditelji slabijeg imovnog stanja, ovisno o razredu kojega učenik pohađa. Svim učenicima osnovnih škola čiji su roditelji slabijeg imovinskog statusa, Grad Pula subvencionira nabavku drugih obrazovnih materijala poput bilježnica, likovnih mapa i ostale opreme. Grad Pula sufinancira i uslugu produženog boravka, školske marende, a subvencionira i mjesečne autobusne karte. Kroz projekt „Zajedno do znanja 2“ izdvaja se gotovo 3,5 milijuna kuna za pomoćnike u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju. Za predstojeću školsku godinu za sada je predviđeno 69 pomoćnika i jedan stručno-komunikacijski posrednik za ukupno 90 djece.

 

„Djeca u gotovo svim osnovnim školama u Puli nastavu pohađaju u jutarnjoj smjeni, značajna sredstva usmjeravaju se u sport, gospodarstvo i komunalnu infrastrukturu te čine Pulu jednim od najkvalitetnijih gradova za život”, kazao  je gradonačelnik Pule Boris Miletić naglasivši kako će u Puli od ponedjeljka, 7. rujna prema svojim školama krenuti 4 592 djece među kojima je 505 prvašića.

Djelatnici prometne policije pojačano će nadzirati promet u blizini pulskih škola i vrtića, a mališanima će prvih tjedana u prometu pomagati i djelatnici Prometne jedinice mladeži.

„Sve vozače i ostale sudionike u prometu pozivam da se pridržavaju prometnih propisa te u blizini škola i vrtića prilagode brzinu kretanja vozila te da izbjegavaju nepropisno parkiranje na kolniku ili nogostupu“, apelirao je gradonačelnik Pule Boris Miletić.