Obilježena 29. godišnjica osnutka 119. brigade HV

Gradonačelnik Pule Boris Miletić i zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Fabrizio Radin primili su danas u sjedištu Istarske županije u Puli pripadnike 119. brigade Hrvatske vojske koji danas slave 29. obljetnicu njezinog osnutka.

Gradonačelnik Miletić čestitao je prisutnima obljetnicu te istaknuo kako se nikad neće zaboraviti što su pripadnici 119. brigade napravili za slobodu. „ Profesionalno ste se i bez mrlja  borili za slobodu. Bili ste i ostajete ponos svih nas i od srca vam čestitam”, kazao je Miletić. Župan Fabrizio Radin rekao je kako smo danas svjedoci vremena koje je iza nas, ali koje nam je omogućilo da danas živimo u slobodi i suverenosti u mogućnosti da se razvijamo na demokratskim osnovama  i u miru te čestitao obljetnicu 119. brigadi.

Prisutnima se obratio i predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata podružnica Istarske županije „Klub 119. brigade Pula“ Roberto Fabris zahvalivši se na prijemu i podršci koju kontinuirano već trideset godina dobivaju od Istarske županije, Grada Pule i ostalih istarskih gradova. „Zadaća koju smo ispunjavali radom i ponašanjem pokazala je da smo na razini zadatka na svim ratištima. Ponosan sam na sve koji su sudjelovali te koristim ovu priliku da najavim pisanje monografije o 119-toj brigadi. Bit će to prva monografija posvećena postrojbi i bit će prevedena na talijanski jezik. Nadam se da će dogodine biti i objavljena u povodu 30. obljetnice, naravno ako će nam to epidemiološka situacija omogućiti“, zaključio je Fabris.

U jutarnjim satima održano je tradicionalno polaganje vijenaca na Centralnom križu Gradskog groblja u Puli i na Spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u Parku Franje Josipa kojem su nazočili zamjenik gradonačelnika Robert Cvek i zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Fabrizio Radin zajedno su sa predstavnicima Kluba 119. brigade kao i predstavnicima udruga proizašlih iz Domovinskog rata te predstavnicima policije i drugih institucija. Tom prigodom, predsjednik Kluba 119. brigade Roberto Fabris u kratkom se obraćanju prisjetio ratnog puta 119. brigade te je pozvao prisutne na minut šutnje za sedmoricu pripadnika 119. brigade koji su na tom putu izgubili svoje živote kao i za sve stradale i poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu.

119. brigada osnovana je 7. rujna 1991. godine i pokrivala je cijelu Istru s 4 bojne: po jedna u Umagu i Pazinu te dvije pulske, prva i četvrta. Tijekom djelovanja 119. brigade 7 pripadnika je dalo svoje živote, a 82 je ranjeno.