Apel Istarske županije i istarskih gradova Vladama Republike Austrije i Republike Slovenije

Istarska županija i svi istarski gradovi uputili su danas apel austrijskom kancelaru g. Sebastianu Kurzu, čiji sadržaj donosimo u nastavku:          

  „Poštovani kancelare,

 

        od prvih dana pojave epidemije COVID-19, Istarska županija je promptno reagirala,

te prva u Republici Hrvatskoj uvela niz ograničavajućih mjera. Pravodobni, odlučni i odgovorni potezi Stožera civilne zaštite Istarske županije, te velika disciplina naših građana, gostiju i poslovnih subjekata u pridržavanju donesenih mjera, osigurali su nam kontinuirano dobru i izrazito stabilnu epidemiološku situaciju. 

Pozdravljamo napore Vlade Republike Hrvatske da sa susjedima i zemljama Europske Unije postigne dogovor oko uvođenja epidemiološkog režima na razini hrvatskih županija, a ne na razini cijele zemlje. Taj apel Istarska županija i istarski gradovi uputili su nakon što je situacija u Istri ostala iznimno dobra, usprkos tome što se epidemiološka slika u drugim hrvatskim županijama naglo pogoršala. 

Ovim putem apeliramo i na Vladu Republike Austrije da s obzirom na izuzetno dobru epidemiološku sliku u Istri i u ime dobrosusjedskih odnosa, ponovo razmotri mogućnost da se mjere za Hrvatsku uvedu selektivno, na razini regija ili županija. 

Stabilna i povoljna dobra epidemiološka situacija u Istri nije rezultat sreće, nego strategije i discipline. Sve su naše općine i gradovi usredotočeni na to da se kako domicilno stanovništvo, tako i svi gosti u Istarskoj županiji osjećaju sigurno te da njihovo zdravlje ne bude ni na koji način ugroženo.

 Uvjereni smo da će otvaranje Istre za građane Austrije pozdraviti ne samo Istra i Hrvatska, nego i naši dragi prijatelji u Austriji!“ 

 Također, ponovno je upućen i apel predsjedniku Vlade Republike Slovenije g. Janezu Janši:

            „Poštovani predsjedniče Vlade Republike Slovenije,

             potpisnici ovog dopisa još jednom Vam se obraćaju sa zamolbom da razmotrite mogućnost da se mjere za Hrvatsku uvedu selektivno, na razini regija ili županija. Naime, Istarska županija kontinuirano bilježi stabilnu i sigurnu epidemiološku situaciju, što je rezultat svih napora Stožera civilne zaštite Istarske županije, ali i izuzetne discipline naših građana i gostiju, kao i poslovnih subjekata. Glavni dio turističke sezone je iza nas, te smo i po tom pitanju pokazali, da dobrom strategijom možemo osigurati sigurno okruženje kako domicilnom stanovništvu, tako i turistima.

 Istarska županija, istarski gradovi i općine od prvih dana pojave epidemije COVID-19 promptno su reagirale te je u Istri situacija ostala iznimno dobra, što nažalost nije bio slučaj u drugim hrvatskim županijama. U ime navedenog, iskreno se nadamo da ćete poduzeti potrebne korake koji će omogućiti slobodu kretanja građana na relaciji Slovenija-Istra.“

            S poštovanjem,

 

 

Istarska županija                              Grad Pula-Pola                      Grad Buje-Buie

Zamjenik župana koji                           Gradonačelnik                        Gradonačelnik

obnaša dužnost župana                      Boris Miletić, v.r.                    Fabrizio Vižintin, v.r.

Fabrizio Radin, v.r.

 

 

    Grad Buzet                                          Grad Labin                           Grad Novigrad-Cittanova

Gradonačelnik                                        Gradonačelnik                                      Gradonačelnik Siniša Žulić, v.r.                Valter Glavičić, v.r.                              Anteo Milos, v.r.

                                                                   

 

 

    Grad  Pazin                            Grad Poreč – Parenzo                Grad Rovinj-Rovigno

   Gradonačelnik                                  Gradonačelnik                          Gradonačelnik

  Renato Krulčić, v.r.                            Loris Peršurić, v.r.                    Marko Paliaga, v.r.

 

 

Grad Umag – Umago                        Grad Vodnjan – Dignano

      Gradonačelnik                         Gradonačelnik

      Vili Bassanese, v.r.               Klaudio Vitasović, v.r.

 

 

 

ISTARSKA ŽUPANIJA