Svečano otvorenje novoizgrađenog Dječjeg vrtića u Pomeru

Jučer, 28. rujna 2020. godine održano je svečano otvorene novoizgrađenog Dječjeg vrtića u Pomeru. Investicija vrijedna 8.430.743,33 kuna predstavlja izniman iskorak ulaganja u infrastrukturu predškolskog odgoja na području općine Medulin i dugoočekivani projekt u naselju Pomer. Za realizaciju ovog projekta Općini Medulin je dodijeljeno 5.619.423,60kn bespovratnih sredstva financiranih iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Ovim projektom ostvarila se dugogodišnja želja, ali i iznimna potreba Općine Medulin i svih mještana za izgradnjom novog i adekvatnog vrtića u Pomeru koji će udovoljavati potrebama obuhvata djece jasličke i vrtićke dobi za naselja Pomer, Premantura i Banjole.

Svečanom otvorenju ovog predivnog zdanja Dječjeg vrtića Pomer uz načelnika Gorana Buića nadzočili su: ravnatelj Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Goran Lipavić, saborski zastupnici Anton Kliman i Marin Lerotić, načelnik Općine Marčana Predrag Pliško, zamjenik načelnika Općine Medulin Damir Demarin, ravnateljica Dječjeg vrtića Medulin Severka Verbanac, Županijski vijećnici iz Općine Medulin, vijećnici Općinskog vijeća Općine Medulin, Upravno vijeće Dječjeg vrtića Medulin, direktor Turističke zajednice Općine Medulin Enco Crnobori, direktori i ravnatelji firmi Općine Medulin, ravnateljica Osnovne škole Medulin, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije Patricia Percan, stručne službe Općine Medulin, mjesni odbori Općine Medulin, projektanti ARH. 2000 d.o.o. Pula, izvođači: MDK Građevinar, Veliko Trgovišće, Filip Banovac iz Primum –Ing-a kao voditelj projekta, nadzorni tim iz Učka Konzaltinga, te ostali uvaženi gosti i naravno odgojiteljice i djeca Dječjeg vrtića koji su najviše iščekivali ovaj dan i zbog kojih je i ovaj vrtić izgrađen.

Program otvorenja započeo je izvedbom himne Republike Hrvatske kao i himne Istarske županije u izvedbi mladih glazbenih snaga Romine Peti, Ane Bučko i Tonija Cukona. Pjesmu „Mantinjada“ izveli su na roženicama Diego i Alen Križanac dok je program upriličila i pomerka Marija Družeta kao autorica pjesama koja je ovom prigodom recitirala pjesmu „Šušurgrad“. Poseban doprinos programu pružila su djeca iz Dječjeg vrtića Medulin koja su veselo i hrabro izvela pjesme „Dobar dan“ i „Tić – kosić“.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Pomer Severka Verbanac izrazila je iznimno zadovoljstvo i sreću što je završen ovaj iznimno vrijedan projekt te uputila zahvale svima koji su sudjelovali u provedbi i prijavi projekta, osobito dobavljačima opreme za Dječji vrtić, svom radnom timu Dječjeg vrtića te istaknula kako je ovaj dan za ustanovu Dječjeg vrtića Medulin iznimno važan i poseban.

Načelnik Općine Medulin u svom pozdravnom govoru nije krio oduševljenje i sreću završetkom izgradnje Dječjeg vrtića Pomer, namijenjenog našim najmlađima. Zahvalio se svim prisutnim gostima na podršci, kao i radnom timu koji je bio zadužen za samu prijavu, ali i provedbu projekta, svojim stručnim službama i naravno ravnateljici Dječjeg vrtića Medulin i odgojiteljicama. Iskazao je iznimne pohvale svima na izvrsno odrađenom poslu u rekordnom roku. Istaknuo je kako je osim izgradnje Dječjeg vrtića zadovoljan i da će Mjesni odbor Pomer i mještani Pomera nakon više od 11 godina ponovo dobiti nazad svoje prostorije za druženje koje su nesebično ustupili za potrebe jaslica u Pomeru. Na samom kraju istaknuo je kako je izgradnja Dječjeg vrtića u Pomeru druga u nizu investicija izvedenih u rekordnom roku od samo 8 mjeseci, obzirom da je lani izgradnja školske dvorane i nadogradnje Osnovne škole Medulin izvršena u istom vremenskom roku. Nadalje, osim što je izvedeno u rekordnom roku Dječji vrtić Pomer predstavlja i drugi u nizu najveći projekt financiran iz Europskih sredstava nakon uređenja Arheološkog parka Vižula također otvorenog u 2019. godini u mjesecu lipnju.

Pohvale i čestitke uputio je i ravnatelj Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Goran Lipavić koji je istaknuo kako je iz mjere 7.4.1. u cijeloj Hrvatskoj izgrađeno jako puno vrtića na što su iznimno ponosni. Ovom prilikom iznio je kako je preko 80 milijuna kuna uloženo u vrtiće na području Istarske županije te kako se vrijedno radi na prijavi i provedbi ovih projekata.

Nakon pozdravnih govora ravnatelj Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Goran Lipavić, načelnik Općine Medulin Goran Buić i ravnateljica Dječjeg vrtića Medulin Severka Verbanac i djeca iz DV Medulin zajedno su posadili stablo limuna i simbolično pustili golubove.

Svi zajedno obišli su prostorije novoizgrađenog vrtića Pomera u koji je uloženo iznimno mnogo ljubavi, truda i veselih želja.

Općina Medulin iznimno je ponosna što su ovim projektom naša djeca napokon dobila veliki i lijepi vrtić u Pomeru iz kojega će se oriti puno dječjeg smijeha, zabave, recitacija i graditi njihova budućnost!

O PROJEKTU:

Općina Medulin u kolovozu 2018. godine prijavila je projekt izgradnje i opremanja Dječjeg vrtića Pomer na natječaj za tip operacije 7.4.1. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu”, sektor dječji vrtići.

Krajem 2018. godine, točnije 21. prosinca 2018. godine načelnik Općine Medulin Goran Buić potpisao je Ugovor o financiranju izgradnje i opremanja vrtića u Pomeru s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju čime se ostvarila  dugogodišnja želja, ali i iznimna potreba Općine Medulin i svih mještana za izgradnjom novog i adekvatnog vrtića u Pomeru koji će udovoljavati potrebama obuhvata djece jasličke i vrtićke dobi za naselja Pomer, Premantura i Banjole.  Projekt za novi vrtić izradila je tvrtka ARH.2000 d.o.o. projektantica Vesna Gojak. Radovi na izgradnji započeli su u veljači ove godine, a vrtić je završen u rujnu.

Općini Medulin je za izgradnju i opremanje Dječjeg vrtića u Pomeru dodijeljeno 5.619.423, 60 kn bespovratnih sredstva financiranih iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, dok je ukupna vrijednost projekta 8.430.743,33 kuna.

Ugovor o izgradnji je zaključen s tvrtkom MDK Građevinar d.o.o. u vrijednosti od 5,56 mil. kuna, dok je Ugovor o nabavi opreme i namještaja za dječji vrtić zaključen s tvrtkom Montone&CO d.o.o. iz Pule u vrijednosti 866.547,16 kn bez PDV-a odnosno 1.083.183,95 kn s uključenim PDV-om.

Ovim projektom izgrađen je Dječji vrtić Pomer namijenjen za programe ranog i predškolskog odgoja od minimalno 52 do 57 djece. Objekt vrtića ima ukupnu površinu od 667,84 m2, odnosno 338 m2 po etaži dok pristupno dvorište iznosi 391 m2, a površina dvorišta za igru iznosi 412 m2. U prizemlju objekta nalaze se kancelarije uprave, čekaonica za roditelje, sanitarije, jedna jedinica jasličke grupe (grupna soba, garderoba, sanitarije, spremište) te kuhinja. Na katu će se nalaziti dvije jedinice mješovite vrtičke dobi kao i kancelarija za individualni rad.

Izgradnjom objekta isplaniran je i prostor za roditeljske sastanke, druženja, radionice s roditeljima te kraće programe koji unaprjeđuju odgojno – obrazovni rad u vrtiću i predstavljaju dodanu vrijednost u unaprjeđenju života svih mještana i djece.