Pulski rotor svijetlit će ružičastom bojom u znak podrške borbi protiv raka dojke

Simboličnim osvjetljavanjem pulskog rotora u ružičastu boju u subotu, 3. listopada 2020. godine obilježit će se Dan ružičaste vrpce i Mjesec borbe protiv raka dojke.

Dan ružičaste vrpce, čiji je cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke, u Hrvatskoj se uvijek obilježava prve subote u listopadu. Mjesec listopad u cijelom je svijetu posvećen podizanju svijesti o važnosti brige za zdravlje dojki te rano otkrivanje i liječenje raka dojke kod žena. Ružičasta vrpca izabrana je kao boja zdravlja koja ujedno predstavlja i ženstvenost, a simbol diljem svijeta za Mjesec borbe protiv raka dojke postala je nakon što je Susan G. Komen fundacija prije gotovo tri desetljeća tijekom utrke za preživjele od raka dojke u New Yorku dijelila ružičaste vrpce.

Inače, Klub žena liječenih od karcinoma dojke Gea Pula ove godine mjesec obilježava pod sloganom “Ne ‘ču ben’, hodi zajno”. Brojnim aktivnostima pokušava se skrenuti pažnja na podizanje svijesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja te ukazati na značaj podrške osobama koje boluju od ove bolesti.  


Iako je listopad mjesec kada se najviše govori o ovoj zloćudnoj bolesti neophodno je naglasiti da je rak dojke bolest koja je stvarnost za milijune žena i njihovih obitelji svaki dan. Prevencija samokontrolom, ultrazvukom i mamografijom ono je čime možete spasiti svoj život.