Svečano otvoren i održan 3. BPW Forum AdrionNet u Puli

Grad Pula domaćin je ovogodišnjeg 3. Foruma Mreže poduzetnica jadransko-jonske regije BPW AdrionNet u organizaciji Prvog hrvatskog BPW kluba Pula na kojem se među institucijama razmjenjuju primjeri najbolje prakse o tome koja je budućnost osnaživanja ženskog poduzetništva te na koji je način moguće odgovoriti na pandemiju COVID-19.

Nakon što su prvi i drugi forum, 2018. i 2019. godine održani u Grčkoj i Italiji, domaćini 3. Foruma AdrionNet su Istarska županija i Grad Pula, a zbog pandemije COVID-19 ovogodišnji Forum nazvan je hibridnim jer je dio sudionika, zbog uvažavanja epidemioloških mjera i socijalne distance, osobno prisustvovao skupu, a dio sudionika uključivao se virtualno.

Dr. Amany Asfour, Međunarodna predsjednica Udruge poslovnih žena i poduzetnica BPW stigla je čak iz Egipta kako bi svojom prisutnošću dala podršku 3. Forumu BPW AdrionNet te kako bi predstavila neke od najznačajnijih aktivnosti organizacije koju predstavlja, a koja je osnovana 1930. godine. Naime, BPW International je svjetska organizacija s podružnicama u preko 100 zemalja, koja se bavi promicanjem i osnaživanjem ženskog poduzetništva, kao i ravnopravnim položajem žena u društvu.

Dr. Asfour je i najavila projekt između BPW Pula i BPW Cairo, odnosno bratimljenje Istarske županije i grada Gize, koje bi se trebalo dogoditi sljedeće godine, kada Covid pandemija malo popusti: „Pošto dolazim iz Egipta, mogu reći kako primjećujem mnogo sličnosti između Egipta i Hrvatske. Primjerice, u Puli imamo Amfiteatar star 3000 godina, a u Egiptu 6000 godina stare piramide. Smatram da je vrlo važno bratimljenje između Istarske regije i Gize kako bi promovirali kulturnu razmjenu i turističke atrakcije.“

Tijekom cijele konferencije uključivale su se predstavnice BPW-a iz cijelog svijeta koje su ukazivale na sve mogućnosti poslovanja. Prema riječima Predsjednice pulskog BPW Alide Perkov, konferenciji je mogao pristupiti neograničen broj sudionika preko YouTube kanala, dok je preko Zoom-a aktivno sudjelovalo 40-ak prijavljenih. „Na samom Forumu prisustvovalo je oko 70 sudionika koji su pokušali uvidjeti koliko je značajno osnaživanje ženskog poduzetništva kroz institucije u Hrvatskoj. Dakle, ovo je i promocija poduzetništva i promocija Hrvatske“ izjavila je Perkov.

„Skupovi poput današnjeg izuzetno su važni jer se na jednom mjestu mogu podijeliti inspirativna iskustva poduzetnica, naglasiti važnost podrške ženama u poduzetništvu i javnosti odaslati snažnu poruku o važnosti većeg uključivanja žena u poduzetništvo. Ovom prigodom želio bih pohvaliti web katalog istarskih poduzetnica, na hrvatskom, talijanskom i engleskom jeziku koji je izrađen s hvalevrijednim ciljem – odgovoriti na pandemiju COVID-19, a koji će zasigurno biti od pomoći pulskim poduzetnicima u suočavanju s trenutnim gospodarskim poteškoćama. Ova inicijativa predstavlja primjer dobre prakse promocije ženskog poduzetništva” rekao je na otvorenju Foruma poduzetnica gradonačelnik Pule Boris Miletić. Naglasio je kako je Grad Pula do sada podržavao i podupirat će i ubuduće sve dobre poduzetničke inicijative. Danas u Istri 47 posto svih zaposlenih čine žene, među kojima su mnoge poduzetnice aktivne u raznim djelatnostima. „Podupiremo djelovanje i osnaživanje poduzetnica intenzivno od 2018. godine te se kroz Potpore novoosnovanim tvrtkama ženama poduzetnicama odobrava dodatnih 20 posto sredstava na odobreni iznos potpore“, dodao je gradonačelnik.

Marija Selak Raspudić, Predsjednica Saborskog odbora za ravnopravnost spolova, svojim je prisustvom također podržala žene u poduzetništvu. „Veliko mi je zadovoljstvo biti ovdje jer je ovo Hrvatska kakvu trebamo i kakvu svi zaslužujemo. Hrvatsku koja je poduzetna, aktivna, u kojoj žene preuzimaju vodeće uloge i koje zapravo modeliraju taj često okrutni svijet poduzetništva prema svojim potrebama i time kreiraju neki humaniji svijet.“

Forum je podržala i Ana Grdović Gnip, Izaslanica Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića koja je istaknula koliko je važno uključivati žene u posao kako bi bile vidljivije i kako bi i one mogle preuzeti odgovarajuće izvršne funkcije. „Prepreke prema ženama su uvijek veće nego one prema muškarcima, ne samo u poslu već i u smislu njihovih uloga u svakodnevnom životu pa tako i u obiteljskom koji onda implicira dodatne obveze. Obzirom da je u Hrvatskoj poduzetništvo žena na relativno niskoj razini kada bi ga usporedili s ostalim zemljama u regiji i u Europskoj uniji, vrlo je važno da se potiče njihova aktivnost i da im se omogući dodatna fleksibilizacija kako bi i samo poduzetništvo u konačnici moglo dovesti do dodatnih ekonomskih aktivnosti za državu u cjelini“ objasnila je Grdović Gnip.

Nakon svečanog otvorenja u Domu hrvatskih branitelja održan je niz okruglih stolova i e-konferencija, a sudionici su imali prilike razgledati izložbu proizvoda žena poduzetnica.

Hibridni 3. Forum BPW AdrionNet održan je u ozračju obilježavanja 20. godišnjice djelovanja BPW Prvog hrvatskog kluba Pula i 90. obljetnice djelovanja BPW pri Ligi naroda.