10. obljetnica obilježavanja Dana spomena Grada Pule

Tradicionalnim polaganjem vijenaca na spomen obilježju na Velom vrhu i online programom o značaju antifašizma u pulskim školama obilježen Dan spomena

 

Povodom obilježavanja 2. listopada, Dana spomena Grada Pule zamjenik gradonačelnika Grada Pule Robert Cvek, pročelnik Ureda Grada Pule Aleksandar Matić, predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Pule i Saveza antifašističkih boraca Istarske županije te ostali uzvanici položili su vijence na spomen obilježju na Velom Vrhu.

Prisutnima se u ime Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Pule obratio Boris Siljan podsjetivši da je ovaj dan posvećen pulskim herojima koji su pogubljeni 2. listopada 1944. godine na Velom Vrhu. Povod nemilom činu bio je događaj od prethodnog dana, kada je u Štinjanu ubijen zloglasni fašist Bradamante. Spomenik na Velom vrhu nosi ime 21 žrtve, nasumično izabranih u ćeliji i pogubljenih od strane njemačkog SS-a i talijanske Decime MAS. Najstariji ubijeni imao je tada 51, a najmlađi samo 16 godina. Ubojstvom pulskih žitelja željelo se spriječiti stanovnike Pule u sudjelovanju u Narodnooslobodilačkom pokretu, no ovaj tragičan čin izazvao je suprotan efekt.

 „Ove godine obilježavamo Dan spomena Grada Pule jubilarni deseti put. Tom smo prigodom u pulskim školama organizirali online predavanje o značaju antifašizma i antifašističkog pokreta kako bi se istina o tim događanjima prenijela ispravno na nove generacije“ rekao je Siljan.

Obilježavanje ovog dana u znak sjećanja na sve žrtve fašističkog terora uveden je u Statut Grada Pule na inicijativu Udruge antifašističkih boraca Grada Pule i Udruge antifašističkih boraca Hrvatske.

Inače, svake se godine Dan spomena Grada Pule u pulskim osnovnim školama  obilježava na način da se održi prigodan edukativni program što je ove godine onemogućeno zbog koronavirusa.

Udruga antifašističkih boraca grada Pule stoga je ove godine u suradnji s Istarskim povijesnim društvom društvom  i učiteljima pulskih osnovnih i srednjih škola organizirala online obilježavanje toga značajnog događaja. Učitelji devet pulskih osnovnih i šest srednjih škola 2.listopada 2020. u svojim matičnim učionicama održavaju sat povijesti koji je vezan uz zavičajnu nastavu i implementaciju zavičajnih tema u školske kurikulume u Istarskoj županiji. Sat će biti održan prema rasporedu učitelja u matičnim školama uz poštivanje epidemiloških mjera. Na taj će se način nastaviti tradicija obilježavanja Dan spomena Grada Pule u pulskim školama koja traje od 2010., a novina je da će se u obilježavanje po prvi puta uključiti i pulske srednje škole. Učenicima će se predočiti saznanje o nastanku, razvoju i vrijednostima antifašizma u gradu Puli i okolici ( što je jedan od prvih organiziranih otpora protiv fašizma u Europi ), čime se ističe i tragični događaj koji se desio na Velom Vrhu 2. listopada 1944. godine.

U sklopu obilježavanja Dana spomena u OŠ Veli Vrh Pula postavljen je dio izložbe „Kultura sjećanja i Španjolski građanski rat“.  Izložbu su osmislili izv. prof. dr.sc. Vjeran Pavlaković s Odsjeka za Kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci, u suradnji s partnerima: EUROM – European Observatory on Memories, Sveučilištem u Barceloni, Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja sa studentima Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.  Izložba je posvećena velikom antifašistu Jurici Kalcu, Štinjancu, sudioniku Španjolskog građanskog rata i počasnom građaninu Španjolske  Republike, a koji je i sam svojevremeno pohađao osnovnu školu u Štinjanu koja je ujedno i područna škola OŠ Veli Vrh Pula. Izložba zbog epidemioloških mjera neće biti otvorena za javnost, ali se može vidjeti kroz staklene stjenke škole.