Glasajte za Najstariju medulinku – Hrvatsko stablo 2020. godine!

GLASAJTE KLIKOM NA LINKhttps://www.zastita-prirode-dnz.hr/glasaj-za-hrvatsko-stablo-godine/ 

#KLIKNIZALADONJU

#LADONJAIJA

#NAJSTARIJAMEDULINKA

S velikim veseljem i uzbuđenjem javljamo da je Općina Medulin prijavila stablo ladonje u centru Medulina, na medulinskoj placi na ovogodišnje natjecanje za Hrvatsko stablo godine. I s još većim zadovoljstvom i ponosom dodajemo da je naša ladonja ušla u finale te s još sedam kandidata iz cijele Hrvatske konkurira za titulu „Hrvatskog stabla godine“!

Nastavak je to prethodno započete priče i pilot projekta o zaštiti naših „zelenih čuvara“, u sklopu kojega je Medulin u srpnju ove godine posjetio „doktor za stabla“ g. Fran Poštenjak i proveo mjerenja i analizu zdravstvenog stanja upravo ladonje (i murve) na medulinskoj placi. Istom je prilikom održan događaj za i sa mještanima općine, posvećen upravo tim stablima. Dušica Radojčić iz Zelene Istre i sam Fran Poštenjak održali su zanimljiva izlaganja o zaštiti okoliša, održivom razvoju i približili prisutnima tematiku i širi održivo-razvojni kontekst, toliko značajan za našu budućnost.

Tom smo prilikom najavili da ćemo ladonju na medulinskoj placi, kao idući korak započete akcije kandidirati na natjecanje „Hrvatsko stablo godine“ koje je prvi put održano 2017. godine. Samu natječajnu proceduru vodi nacionalni koordinator, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, a pobjednik ovoga natjecanja automatski postaje hrvatski kandidat u međunarodnom natjecanju za Europsko stablo godine.

Natjecanjem „Hrvatsko stablo godine“ promoviraju se priče o pojedinim stablima značajnim za život lokalne zajednice, čime se želi podignuti svijest javnosti o značenju i važnosti očuvanja bioraznolikosti za život čovjeka i opstanak čovječanstva. Cilj je natjecanja privući ljude i potaknuti lokalne zajednice da se uključe u zaštitu prirode i lokalne baštine, a na taj se način promoviraju stabla kao bitan element našega kulturnog i prirodnog bogatstva, te privlači pozornost javnosti i medija na zaštitu i očuvanje prirodnih vrijednosti i bioraznolikosti.

Uči u uži izbor ovoga natjecanja velika je čast i vjerujemo, prilika da se naša zajednica ujedini u ovoj pozitivnom energijom i emocijama nabijenoj priči. U ovom trenutku upravo i jedino zajedno možemo uzdignuti ladonju na medulinskoj placi iznad lokalnih, regionalnih i nacionalnog okvira.

A kako? Zaista lako! Potrebno je naime glasati za našega kandidata „klikom“ na stranici: https://www.zastita-prirode-dnz.hr/glasaj-za-hrvatsko-stablo-godine/. Medulinsku ćete ladonju pronaći pod naslovom Najstarija medulinka, a prepoznati ćete ju na fotografiji uz naslov.

Glasovanje je započelo danas, 1. listopada i traje do 31. listopada 2020. godine do 23:59 sati. Dozvoljeno je samo jednom glasovati s istog uređaja (računaIa, prijenosnog računala, tableta iIi mobilnog telefona). Stoga ovime pozivamo sve mještane, malene i velike, Puležane, Istrijane, domaće i strane goste naše općine, da svojim glasom – jednim klikom, podrže ladonju na medulinskoj placi u natejcanju za Hrvatsko stablo 2020. godine! Glasati možete sa svih svojih uređaja, na poslu i od kuće, proširite vijest i pozovite članove svojih obitelji, svoje prijatelje i kolege da sudjeluju u ovoj velikoj zelenoj, zajedničkoj priči. Za najstariju medulinku, svaki je glas bitan i unaprijed vam hvala na potpori i podršci.

A ako vas zanima zašto ju zovemo najstarijom medulinkom, dijelimo s vama kratku priču koja je bila dijelom prijave ladonje na medulinskoj placi za Hrvatsko stablo godine:

„Godine brzo prolaze, kaže nam. Sjeća se ljudi i njihovih imena i običaja poput Pusta i Majnice. Tu je uvijek bilo živo, imali smo tržnicu, ples. S osmijehom dodaje da voli na placi (trgu) pogledati dobar film ili predstavu, zanjihati se na koncertu, zapjevati na ljetnoj fešti i u vrijeme Adventa. Tada se posebno dotjera jer obožava društvo. No najviše voli dječju ciku i smijeh, njima se i ubuduće veseli. Priča nam mudra i vedra, danas najstarija naša sumještanka, Ladonja na medulinskoj placi.“