Eko akcija čišćenja priobalja na Vižuli – četvrtak, 08. listopada 2020.

Danas, 7. listopada 2020. godine, održana je konferencija za medije povodom najave eko akcije čišćenja priobalja, koja će se održati u četvrtak 08. listopada s početkom u 10:00 sati na poluotoku Vižula u Medulinu.

Eko akcija čišćenja priobalja dio je završnice velikog projekta „Plavo zeleno srce Medulina“ kojeg Općina Medulin provodi temeljem FLAG natječaja za dodjelu potpore projektima u okviru mjere 2.2.1. Prikupljanje otpada iz mora, podmorja i priobalja iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu 2014.-2020. FLAG-a „Istarska batana“. Općina Medulin nositelj je ovog projekta dok je partner na projektu udruga Mutila iz Medulina.

 

Konferenciji za medije su prisustvovali načelnik Općine Medulin Goran Buić, voditeljica LAGUR-a Istarska batana Katia Ereš, predsjednik kluba za promicanje ekologije Eko more Lucio Lorenzin, stručne službe Općine Medulin te mediji.

 

Načelnik Općine Medulin Goran Buić izrazio je zadovoljstvo provedbom ovog hvalevrijednog projekta koji je još jedan u nizu projekata zaštite okoliša, čišćenja podmorja i priobalja, koji ima i edukativnu dimenziju te u čijoj provedbi Općina Medulin surađuje sa udrugama sa svoga područja, javnim ustanovama, mještanima i zajednicom. Naglasio je kako su naši mještani, posjetitelji i turisti ovim projektom osim čišćeg okoliša dobili i još jednu novu plažu ispred autokampa Medulin, sigurnu za kupače obzirom da je očišćena od svog otpada, stakla i plastike, mreža. Načelnik Buić dodao je kako su akcije čišćenja podmorja provedene kroz 10 zarona u sklopu ovog projekta, imale i gospodarski značaj obzirom da su se micali i nelegalni betonski blokovi za privezivanje brodica, čime se rješava problem nelegalnog sidrenja. Istaknuo je i kako će se sutrašnjoj eko akciji čišćenja priobalja na Vižuli pridružiti i mještani treće životne dobi – članovi Sindikata umirovljenika Hrvatske – podružnice Medulin, djelatnici Med eko servisa d.o.o., ali i najmlađi mještani – učenici OŠ Dr. Mate Demarina Medulin. Na samom kraju načelnik Buić pozvao je sve mještane općine Medulin da se sutra s početkom u 10:00 sati priključe radnoj akciji i time doprinesu provedbi ovog projekta, zaštiti okoliša i našeg Arheološkog parka Vižula.

 

Voditeljica LAGUR-a Istarska batana Katia Ereš istaknula je kako je ovo već drugi po redu projekt koji Općina Medulin provodi te izrazila iznimno zadovoljstvo što se u godini pandemije koronavirusa provode aktivnosti ovoga projekta, jedinog koji se provodi u ovoj godini. Općina Medulin, dodala je Ereš, jedina je Općina kojoj su dodijeljena sredstva, a koja je provela projekt u ovoj godini, uspješno, jer unutar rokova i ostvarivši provedbom projektnih aktivnosti sve ciljeve i pokazatelje. Voditeljica LAGUR-a istaknula je i kako je projekt „Zeleno plavo srce Medulina“, primjer projekta čiju prijavu i provođenje LAGUR Istarska Batana potiče, jer u sebi objedinjuje kvalitetne aktivnosti koje doprinose kvaliteti života zajednice, te doprinose njenom održivom razvoju kroz suradnju javnog, privatnog i civilnog sektora. Uputila je pohvale i čestitke voditeljici projekta, Sonji-Barbari Bader i cijelom stručnom timu Općine Medulin, koji je radio na pripremi i provedbi projekta te poželjela jednaki uspjeh u daljnjem radu Općine na novim projektima.

 

Predsjednik kluba za promicanje ekologije Eko more Lucio Lorenzin izrazio je zadovoljstvo što je klub Eko more mogao biti dio ovoga projekta te je uputio zahvale svim roniocima i ostalim subjektima koji su sudjelovali u provedbi čak deset ronilačkih eko akcija, kao i Općini Medulin na inicijativi, ideji i prijavi ovog projekta. Naglasio je da se u provedbu uključilo i puno više ronioca od planiranog broja te ovom prilikom svima zahvalio na njihovom angažmanu. Upravo su zbog većeg broja ronioca, u 10 održanih zarona iz mora izvadili oko 200 betonskih blokova za privezivanje brodica, od čega je 50-tak iskorišteno, reciklirano, dodao je Lorencin za postavljanje psihološke barijere koja sada područje čini puno sigurnijim, te je sam plovni put do i iz medulinske luke vidljiviji, jasniji i sigurniji. Izvađene su i velike količine stakla, plastike i mreža te je time stvorena potpuno nova plaža i uredna, sigurna obala za sve kupače.

 

Završnica projekta – eko akcija čišćenja priobalja na Vižuli, održati će se sutra, 8. listopada 2020. godine, s početkom u 10:00 sati, a za sve sudionike osiguran je topli obrok, te mali znak zahvale, kapa i torba s logom projekta.

 

Ovim putem Općina Medulin poziva sve mještane da se priključe eko akciji i daju svoj doprinos zaštiti i očuvanju prirode i okoliša.

 

Ukupna vrijednost projekta iznosi 74.434,91 kn, a provedba projekta sufinancirana je sredstvima Europske unije u sklopu Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo u iznosu 63.269,67 kn (85%), a doprinos Republike Hrvatske iznosi 11.165,24 kn (15%).