U Vinkuranu održana manifestacija Srcem na moru u sklopu projekta „Čuvajmo srce“

U subotu 10. listopada u Vinkuranu je održana manifestacija zdravlja Srcem na moru u sklopu projekta Čuvajmo srce.  

Program je započeo u 10:00 sati u dvorištu Društvenog doma, edukativnim seminarima koje je održala specijalist kardiologije Specijalne bolnice Medico dr. med. Manuela Balaban Kumpare. Prvi seminar je bio na temu Srce bez stresa, slijedeći Aktivno srce te posljednji Prehrana za srce. Okupljeni mještani saznali su zanimljive informacije o utjecaju stresa na kardiovaskularne bolesti, o važnosti aktivnog načina života kao i o važnosti zdrave prehrane.

Slijedila je javnozdravstvena akcija mjerenja indeksa tjelesne težine, krvnog tlaka i razine šećera u krvi, a zatim pojedinačno savjetovanje s liječnicom.

Dr. Balaban Kumpare bila je na raspolaganju za saslušanje zdravstvenih poteškoća posjetitelja, te za davanje preporuka kako bi se očuvalo zdravlje i imalo kvalitetniji život.

Drugi dio manifestacije održan je na prostoru Sportskog centra Vinkuran gdje su boćari boćarskog kluba Vinkuran održali boćarsko natjecanje.

Nastavak druženja slijedio je na kreativnoj radionici pripreme zdravih jela Kuhaj sa srcem. Kreativnu radionicu održao je lokalni obrt za ugostiteljstvo Kampanjola u kužini, a degustirati su se mogla jela pripremljena od ekoloških i hranjivih namirnica – juha od cuke sa žitaricama i maslinovim uljem, integralna tjestenina sa gljivama, porilukom i ribanom sušenom skutom, integralna tjestenina s kupusom i kimom, palenta sa zeljem, salata od radića i batata te desert skuta sa orasima i medom.

U pripremi jela koristile su se ekološke namirnice nabavljene od lokalnih uzgajivača, povrće – OPG Siljan, Valbonaša, tjestenina, žitarice i palenta – OPG Krušvar, Buzet, mliječni proizvodi – OPG Pekica, Svetvinčenat, med – A&Ž med, Buzet.

U sklopu radionice predavanje o prehrani održao je Petar Stojković koji stoji iza projekta Istrian culinaris i restorana Backyard u Puli.

Kampanjola u kužini prezentirala je kako se cjeloviti obrok može dobiti uz korištenje lokalnih, trenutno dostupnih namirnica. Tako su u svojoj kužini koristili batat, cuke, poriluk i ostalo povrće kojem je sad sezona, također naglasili su kako je važno svakodnevno jesti žitarice, začiniti jela maslinovim uljem, svakodnevno jesti voće i povrće i koristiti namirnice koje su lokalne i provjerene kvalitete. 

Tijekom cijelog dana na igralištu je trajala izložba radova „Ne na hladan beton“ na kojem su se mogli vidjeti radovi koje su izraditi sudionici prethodno održanih manifestacija Srce, zdravlje i vi u Medulinu i Vrhovinama.

Projekt Čuvajmo srce je financirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta koji je financiran u stopostotnom iznosu iznosi 493.152,79 kn. Projektom se potiče stjecanje zdravih životnih navika, prevencija pojave bolesti srca te stvaranje potencijala za dug, zdrav i kvalitetan život.