Kako bi se rasteretio promet u središtu Pule turistički autobusi i kombiji parkirat će na Mandraču

Gradonačelnik Pule Boris Miletić i zamjenik gradonačelnika Robert Cvek sa suradnicima održali su sastanak Komunalnoj palači s predstavnicima Upravnog odbora Obrtničke komore Istarske županije. Jedna od tema o kojoj se razgovaralo bila je izgradnja ribarske luke u uvali Zonka u Štinjanu. Zaključeno je kako će se, radi operativnijeg djelovanja i poduzimanja potrebnih i pravovremenih aktivnosti koje bi rezultirale ostvarenjem mogućnosti financiranja, osnovati Povjerenstvo za izgradnju ribarske luke Zonka koje će činiti predstavnici Grada Pule, Lučke uprave, Upravnog odjela za održivi razvoj Istarske županije, Obrtničke komore Istarske županije te Udruženja obrtnika Pula. Gradonačelnik Boris Miletić predložio je da u ime Grada u Povjerenstvu budu zamjenik gradonačelnika Robert Cvek i pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Ingrid Bulian.

 

Turistički autobusi i kombiji ubuduće će moći parkirati na Mandraču, a kako je udaljenost od središta grada tek jedan kilometar gradskim autobusom osigurao bi se prijevoz putnika do Rive. Autobus bi služio za prijevoz, ne samo turistima, već i drugim posjetiteljima i građanima koji dolaze u Pulu osobnim automobilima, čime bi se prometno rasteretio centar grada.

Zamjenik gradonačelnika Robert Cvek na sastanku je izvijestio i kako su realizirani zahtjevi za novim stajalištem za taxi vozila ispred Marine Veruda, u Laginjinoj su produženi stupići ispred Tiska, a sa stajališta na tržnici premještena je kanta za otpatke sukladno prostornim mogućnostima te su osvježena parkirna mjesta za taxi vozila i obrisani zastarjeli cjenici taxi usluga s pojedinih prometnih znakova. Realiziran je i prijedlog o preregulaciji prometa u Švalbinoj ulici.

Na sastanku je bilo riječi i o posebnim okolnostima uzrokovanima pandemijom koronavirusa te je rečeno kako će se voditi računa o dugogodišnjim zakupcima gradskih poslovnih prostora, ali i svih koji se suočavaju s posljedicama neočekivane pandemije.

 

Obrtnici su predložili zatvaranje prometa za sva vozila u centru grada, od zgrade Istarskog narodnog kazališta do Istarskih ljekarni na Giardinima te pretvoranje centra Pule u šetnicu kao i definiranje proizvodne zone. Pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić najavio je kako će kroz Strategiju razvoja urbanih područja putem bespovratnih sredstava kroz ITU mehanizam obližnji Grad Vodnjan te Općina Barban dobiti značajna sredstva za uspostavu i  razvoj poduzetničkih zona te da se potpisivanje ugovora očekuje uskoro.

Od novih prijedloga koje su obrtnici iznijeli Gradu izdvojimo i predloženo smanjenje cijene zakupa za 30 posto, spomeničku rentu od 1 kn/m2 i smanjenje komunalne naknade za 50 posto, zatim s ACI marinom dogovoriti unificirane suncobrane, postavljanje lanaca između klupa i vaza kako bi se onemogućio prolaz i nepropisno parkiranje automobila, zatim javna rasvjeta te iscrtavanje isprekidane horizontalne signalizacije kako bi se prema Aci-ju moglo skrenuti iz oba prometna traka.