Završava značajan europski projekt ORKA – Održivi razvoj značajnog krajobraza Donji Kamenjak i medulinski arhipelag

Stručnim skupom i konferencijom koja će se održati od 21. do 23. listopada završava europski projekt ORKA – Održivi razvoj značajnog krajobraza Donji Kamenjak i medulinski arhipelag. Ovaj značajan projekt koji je započeo 2018. godine provela je Javna ustanova Kamenjak zajedno s partnerima Općinom Medulin i Istarskom županijom. Projekt ujedno uključuje i aktivnosti odrađene prije početka provedbe, a za koje se retrogradno potraživalo sufinanciranje. Ukupna vrijednost projekta je 10 milijuna kuna, dok su ukupno prihvatljivi troškovi blizu 6 milijuna i 300 tisuća kuna, od kojih je Europski fond za regionalni razvoj sufinancirao više od 4 milijuna kuna bespovratnih sredstava. 

 

Ova su sredstva uložena u niz aktivnosti kojima je Javna ustanova Kamenjak osvježila ponudu i unaprijedila infrastrukturu cijelog područja Kamenjaka. Između ostaloga, uređena je poučno tematska staza Putevima dinosaura te su postavljene nove makete dinosaura i edukativne tabele. Na četiri lokacije postavljane su Internet točke koje omogućavaju posjetiteljima besplatnu Wi-Fi vezu, a na ulaze u zaštićeno područje postavljene su kontrolne točke za evidentiranje posjetitelja koje omogućuju jasniju sliku o stvarnom stanju broja posjetitelja. 

Velik broj posjetitelja za sobom donosi i veću količinu proizvedenog otpada što zahtjeva kvalitetno upravljanje njegovim zbrinjavanjem. U sklopu ovog projekta postavljeni su polupodzemni spremnici za otpad koji se napajaju solarnim panelima, a opremljeni su i edukativnim tabelama. 

Projekt ORKA unaprijedio je upravljanje JU Kamenjak na principima održivog korištenja prirodne baštine i brige o zaštiti okoliša, a prirodne ljepote i vrijednosti Kamenjaka kroz ovaj su projekt dobile još atraktivniju prezentaciju. 

ATRAKCIJE KAMENJAKA DOSTUPNE OSOBAMA S INVALIDITETOM

Već na proljeće vozilom prilagođenim osobama s invaliditetom omogućit će se i veća dostupnost većine sadržaja. Zbog izrazito nepristupačnog terena na području Kamenjaka osobama s invaliditetom otežano je korištenje infrastrukture pa će vozilo omogućiti obilazak Kamenjaka, a na oba ulazna punkta u sklopu novih samoodrživih kućica, izgrađeni su i sanitarni čvorovi za osobe s invaliditetom. Svako vozilo koje ima oznaku invalida ne plaća ulaz na zaštićeno područje.

EDUKACIJA I INTERPRETACIJA U SKLADU S TEHNOLOŠKIM TRENDOVIMA

Područje Kamenjaka izrazito je zanimljivo i djeci, a uz nove edukacijske tabele, nove edukativne obilaske uz edukatore JU Kamenjak, u sklopu ovog projekta postavljena su i drvena igrala za djecu – „Brod“ u uvali Školjić i „Drvena kućica“ iznad uvale Pinižule. Izrađena je i web-aplikacija, koja služi kao „virtualni“ vodič za posjetitelje s mnoštvom korisnih informacija. Ova aplikacija nudi i on-line kupnju ulaznica za ulazak na područje značajnog krajobraza te je povezana s multimedijalnim info-punktovima postavljenim na šest lokacija u Općini Medulin. 

Projekt ORKA izravno je doprinio poboljšanju cjelokupnog doživljaja Kamenjaka. Obiteljima s djecom pružaju se dodatni sadržaji za sve dobne skupine, učenicima i studentima koji će u sklopu obrazovnih izleta i putovanja posjetiti Kamenjak nudi se suvremen pristup učenju o prirodnoj baštini, a izletnicima je uz edukativne staze, novu signalizaciju, pametno zbrinjavanje otpada i nove načine prezentacije kulturne i prirodne baštine Kamenjak postao još atraktivnija destinacija. 

Od 21. do 23. listopada u prostorijama Vatrogasnog doma u Medulinu održat će se završna konferencija projekta i stručni skup tijekom kojeg će se predstaviti aktivnosti i rezultati projekta, provedena istraživanja te će biti organizirani obilasci projektnog područja. Zainteresiranom auditoriju predstaviti će se i posjetiteljsko-edukacijski centar „Kuća prirode“. 

Zbog epidemioloških mjera ulaz je moguć isključivo uz prethodnu prijavu na e-mail adresu orka@kamenjak.hr, a najkasnije do petka 16. listopada. Zahvaljujemo na razumijevanju.