Predstavnice OŠ Monte Zaro zamjenici gradonačelnika Pule Eleni Puh Belci predstavile projekt „Skroji svoju održivu priču“

Zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci zajedno s pročelnicom Upravnog odjela za društvene djelatnosti Elvirom Krizmanić Marjanović u četvrtak, 15. listopada 2020. godine upriličila je prijem za predstavnice Osnovne škole Monte Zaro, ravnateljicu Branku Sironić, voditeljicu projekta „Skroji svoju održivu priču“ Dragicu Pršo i predsjednicu Učeničkog vijeća Eminu Hadžić.

Predstavnice Osnovne škole Monte Zaro tom su prigodom predstavile školski projekt „Skroji svoju održivu priču“ koji ima za cilj osvijestiti učenike škole i širu zajednicu o važnosti očuvanja okoliša.

„Kroz projekt „Skroji svoju održivu priču“ napravili ste puno hvalevrijednih aktivnosti. Ponosni smo što odgajamo naše najmlađe koji su proaktivni i koji kroz svoje aktivnosti djeluju na osvještavanju vršnjaka i šire zajednice o važnosti očuvanja okoliša recikliranjem, korištenjem platnenih vrećica i izradom prirodne kozmetike“, rekla je zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci.

U školski projekt  uključeno je 120 učenika, a indirektno i svi učenici škole, njih 230. Nositelji školskog projekta su izvannastavne aktivnosti Čitateljski klub i školska zadruga Eko znalci Montezarci.

„Školski projekt traje dvije godine, a cilj projekta je da se učenici i roditelji aktiviraju u školi i djeluju u lokalnoj zajednici. Planirali su surađivati s Domom umirovljenika Alfredo Štiglić, ali zbog pandemije koronavirusa ne možemo, ali ćemo im poslati naše proizvode. Budući da projekt traje do proljeća 2021. godine nadamo se da ćemo ih ipak uspjeti posjetiti. Kroz projekt ćemo unutar škole smanjiti, ali i osvijestiti u široj zajednici problem odbacivanja plastičnog otpada“, rekla je voditeljica projekta, knjižničarka Dragica Pršo te predložila da se Pula proglasi gradom bez plastičnih vrećica.

 

Problem kojeg su učenici prepoznali je zagađenje okoliša plastičnim vrećicama Učenici su došli na ideju i prikupili pamučne majice ili plahte koje su u suradnji sa zaštitnom radionicom Tekop Nova, ustanovom za zapošljavanje osoba s invaliditetom pretvorili u platnene vrećice, koje učenici zatim oslikavaju. Učenici iz zadruge izradili su i prirodne sapune s aromatičnim uljem.

U narednih mjesec dana planiraju proizvesti 500 platnenih vrećica i sapuna te podijeliti vrtićima i Domu umirovljenika Alfredo Štiglić.

 

Tom je prigodom zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci predsjednici Učeničkog vijeća Osnovne škole Monte Zaro Emini Hadžić poklonila ruksak, staklenu bočicu s logom Grada Pule i blok, dok su predstavnice Monte uzvratile platnenim vrećicama od recikliranog materijala i prirodnim sapunima.

 

 

Školski projekt „Skroji svoju održivu priču“ provodi se u sklopu šireg projekta „Znanje za održivo djelovanje“ čiji je nositelj Zelena Istra, a partneri su Centar za mirovne studije iz Zagreba, Eko-Krka iz Knina i pulske škole: Monte Zaro, Šijana, Kaštanjer, Gimnazija te OŠ Domovinske zahvalnosti i Srednja škola Lovre Montija, obje iz Knina.

 

Osnovna škola Monte Zaro prva je osnovna škola u Puli koja je 2005. godine stekla status Međunarodne eko škole sada već s dijamantnim statusom te odgajaju generacije učenika i roditelja o važnosti održivog razvoja i aktivnog sudjelovanja u lokalnoj zajednici.