2. FESTIVAL TALIJANSKE KNJIŽEVNOSTI – FLIT

FLIT –  Festival talijanske književnosti projekt je Gradske knjižnice i čitaonice Pula – Središnje knjižnice Talijana u Republici Hrvatskoj namijenjen mladima koji se organizira s ciljem poticanja čitanja. Vjerujemo da je premalo prilika, u školama i van njih, za susrete i dijaloge, druženja s književnicima, razgovore o knjigama i zato želimo, bez obrazovnih pretenzija, mladima predstaviti neke od najzanimljivijih suvremenih pisaca talijanske književnosti koji pišu za njih, autore koji koriste prave riječi, u skladu s iskustvima, očekivanjima i potrebama današnje mladeži.

Ovogodišnje izdanje festivala je drugačije, izmijenjeno, u svakom pogledu posebno.

Nažalost, bili smo prisiljeni otkazati sve programe koje smo planirani za svibanj, programe na čijoj smo pripremi radili mjesecima, ali odlučili smo ne odustati jer želimo nastaviti s našim FLIT-om i uvjereni smo da će njegovo drugo izdanje biti nezaboravno, kako nama u uredničkom timu, tako i svima koji sudjeluju u programima.

S obzirom na epidemiološke mjere kojih se moramo pridržavati, a koje ograničavaju organizirana okupljanja mladih i gostovanja autora te onemogućavaju planirane književne susrete u školama i knjižnici, izdanje FLIT-a 2020.  bit će potpuno digitalno.

Čak i uz smanjen broj događanja te poštovanje mjera distanciranja, bit ćemo u izravnom kontaktu s autorima i imati priliku uživo razgovarati s našim gostima. Gosti drugog izdanja FLIT-a su: Fabio Geda, Antonio Ferrara, Emanuela Da Ros, koji će upoznati učenike istarskih i riječkih škola, te Andrea Vitali i Alberto Piazzi u razgovoru s Luisom Sorbone. Uz književne susrete namijenjene učenicima uživo na platformi Zoom, pripremili smo i nekoliko intervjua s autorima, izbor knjiga talijanskih autora koji pišu za mlade te natječaj Passaparola za sve one koji žele izraziti i podijeliti svoja razmišljanja s drugima.

Sva događanja moći će se pratiti na internetskoj stranici www.flit.gkc-pula.hr i Facebooku Festivala.

Projekt je realiziran sredstvima Regije Friuli Venezia Giulia, u suradnji s Damatrà onlus iz Udina (Italija), uz potporu Grada Pule i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.