Grad Pula u top 5 hrvatska grada u području gospodarstva

Grad Pula već treću godinu zaredom u finalu najboljih velikih hrvatskih gradova u području gospodarstva
U izboru najboljih hrvatskih gradova, koji Hanza Media provodi u suradnji s portalom Gradonačelnik.hr i agencijom Ipsos, Grad Pula svrstao se među top 5 najuspješnijih velikih hrvatskih gradova po pitanju poticanja razvoja gospodarstva.

„Biti u prestižnom društvu najboljih gradova Hrvatske predstavlja nam veliko zadovoljstvo i potvrđuje da koračamo pravim putem. Potpora koju pružamo našim poduzetnicima svake je godine sve veća, a posebno je to značajno u ovo neizvjesno vrijeme koje živimo. Evidentno je da jedino dobro promišljenim i pravovremenim odgovorom na izazove možemo očekivati pozitivan ishod i razvoj gospodarstva.“, istaknuo je gradonačelnik Boris Miletić.

Grad Pula već niz godina provodi različite poticajne mjere i programe usmjerene prema poduzetnicima čime se posljedično utječe na smanjenje nezaposlenosti.  Tako će primjerice, unatoč pretrpljenim gubicima u proračunu koje je generirala pandemija koronavirusa, Grad Pula  i u ovoj godini za poduzetnike izdvojiti čak 2,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava, što je dosad najviše dodijeljeni iznos za razvoj malog gospodarstva. Potpore su namijenjene novoosnovanim tvrtkama, ali i kao pomoć u poslovanju uslijed pandemije koronavirusa, zatim  financiranja pripreme i kandidiranja EU projekata, za nova zapošljavanja i samozapošljavanja, subvencioniranje troškova polaganja stručnih i majstorskih ispita, edukaciju zaposlenika, sufinanciranje nabave dugotrajne materijalne imovine te potpore za IT sektor.

Osim ovoga, Grad u suradnji s Istarskom županijom, Istarskom razvojnom agencijom IDA-om d.o.o., poslovnim bankama te ostalim gradovima u Istri realizira program kreditiranja poduzetnika pod nazivom “Poduzetnik Istarska županija 2020”. Kreditni fond vrijedan je 385 milijuna kuna, a Grad će, zajedno s partnerima na ovom projektu, subvencionirati kamate na kredite u visini od 1 posto. Budući da se Pula nalazi na visokom petom mjestu po broju poduzetnika čiji ukupni prihodi premašuju 7,6 milijardi kuna, cilj pulske gradske uprave je kroz potpore očuvati njihovo poslovanje, kao i brojna radna mjesta.

 „Iako su zbog koronakrize proračunski prihodi značajno smanjeni u cilju poticanja razvoja malog poduzetništva, očuvanja radnih mjesta i ublažavanja posljedica pandemije, Grad Pula novim setom mjera pomoći omogućuje poticajno poslovno okruženje oplemenjeno inovativnim sadržajima. Nezaposlenost, posebice mladih ljudi, jedan je od gorućih problema današnjeg društva te je posebno bitno da se, kroz mjere i uložene napore, utječe i na taj segment. Isto tako, nije slučajno da je Istra jedina županija u Hrvatskoj u koju se više ljudi doseljava nego što iz nje odlazi, a brojna istraživanja jasno pokazuju da je Pula jedan od najboljih gradova za život i poslovanje u Hrvatskoj“, kazao je gradonačelnik Pule Boris Miletić te dodao kako poticajnim poslovnim okruženjem omogućujemo poduzetnicima da stvaraju nove vrijednosti za sebe i za širu zajednicu.

Osim direktnih mjera pomoći Grad ulaže i u infrastrukturu, pa je posebno značajan projekt izgradnje i uspostave Coworking centra za poduzetnike. Projekt prihvatljivih troškova u visini od 23 milijuna kuna financiran je sredstvima  Europskog fonda za regionalni razvoj u visini od 80 posto, dok će preostalih 20 posto sufinancirati Grad Pula. Upravo je recentno potpisan ugovor za dodjelu 18,3 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava. Izgradnjom modernog kompleksa namijenjenog poduzetnicima na području Pule i okolice trenutačno devastirana i napuštena zgrada u strogom centru grada, pretvorit će se u poduzetnički centar, čime će se dati novi zamah razvoju pulskog poduzetništva te stvoriti još povoljnija poduzetnička klima za nova ulaganja, inovacije i implementaciju novih tehnologija. Budući poduzetnički centar predstavljat će tako ključno mjesto za okupljanje, odnosno stvaranje poduzetničke zajednice na urbanom području Pula i šire.
Osim stvaranja povoljne poduzetničke klime za nova ulaganja, inovacije i implementaciju novih tehnologija, poduzetnici okupljeni u Coworking centru imat će priliku sudjelovati i u ciklusima dodjele potpora pod nazivom “IdeaHUB”, kojima će se poticati generiranje i razvoj novih poduzetničkih pothvata na ovom području. Završetak realizacije pulskog Coworking centra očekuje se do kraja 2023. godine.

Potrebno je još istaknuti da razvoju poduzetništva doprinosi uspostava kvalitetne razvojne mreže potpora i suradnje brojnih partnera koji usklađeni utječu na stvaranje i nadogradnju kvalitetnih temelja na kojima se razvija gospodarstvo.