Manifestacijom „Srcem na moru“ u Medulinu završen projekt „Čuvajmo srce“

Općina Medulin je u partnerstvu s Općinom Vrhovine iz Ličko-senjske županije provela projekt “Čuvajmo srce” s ciljem promocije zdravlja i prevencije pojave ishemijske bolesti srca.

Organizacija manifestacije je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt „Čuvajmo srce“ je osmišljen tako da se ciljanim skupinama podigne razina svijesti o važnosti prevencije pojave ishemijske bolesti srca kroz organizaciju Dana zdravlja „Srce, zdravlje i Vi“ u općinama Medulin Vrhovine, te organizaciju Manifestacije zdravlja „Srcem na moru“ u općini Medulin.

Manifestacije Dani zdravlja „Srce, zdravlje i Vi“ održane su tijekom mjeseca lipnja u sklopu kojih su u Medulinu, Premanturi te u Vrhovinama specijalisti kardiolozi Specijalne bolnice Medico održali edukativne seminare o važnosti prevencije kardiovaskularnih bolesti. Građani su u sklopu događaja mogli provjeriti razinu šećera u krvi, index tjelesne težine i krvnog tlaka te se besplatno savjetovati s liječnikom. Nadalje, u sklopu Dana zdravlja „Srce, zdravlje i Vi“, održana je i edukativno – kreativna radionica o ljekovitom bilju. Djeca su uz svoje bake i djedove imala priliku izraditi crteže na temu same radionice te se okušati u pripremi tradicionalnih biljnih čajeva i napitaka, a svi su posjetitelji mogli kušati pripremljene domaće, zdrave i ukusne sokove i smoothie na bazi bilja i voća.

Manifestacija zdravlja „Srcem na moru“ održana je u listopadu u dva naselja općine Medulin i to u Vinkuranu i Medulinu.

Nakon manifestacije u Vinkuranu koja je uključivala edukativne seminare i javnozdravstvenu akciju,  kreativnu gastro radionicu, te sportski dio (boćanje), u nedjelju 18. listopada je održana završna manifestacija projekta Čuvajmo srce- Srcem na moru u Medulinu.

Program na medulinskoj rivi započeo je u jutarnjim satima edukativnim seminarima specijalista kardiologa i nutricionistice Specijalne bolnice Medico na temu Srce bez stresa, Aktivno srce te Prehrana za srce. Okupljeni mještani saznali su zanimljive informacije o utjecaju stresa na kardiovaskularne bolesti, o važnosti aktivnog načina života kao i o važnosti zdrave prehrane.

Slijedila je javnozdravstvena akcija mjerenja indeksa tjelesne težine, krvnog tlaka i razine šećera u krvi, a zatim pojedinačno savjetovanje s liječnikom koji je bio na raspolaganju za saslušanje zdravstvenih poteškoća posjetitelja, ta za davanje preporuka kako bi se očuvalo zdravlje i imalo kvalitetniji život.

Nastavak druženja slijedio je na kreativnoj radionici pripreme zdravih jela Kuhaj sa srcem. Kreativnu radionicu održao je lokalni obrt za ugostiteljstvo Kampanjola u kužini, a degustirati su se mogla jela pripremljena od ekoloških i hranjivih namirnica – juha od cuke sa žitaricama i maslinovim uljem, rižozo sa gljivama, porilukom i ribanom sušenom skutom, integralna tjestenina s kupusom i kimom, bijela palenta sa zeljem, bulgur sa hobotnicom te desert skuta sa orasima i medom.

U pripremi jela koristile su se ekološke namirnice nabavljene od lokalnih uzgajivača, povrće – OPG Siljan, Valbonaša; tjestenina, žitarice i palenta – OPG Krušvar, Buzet; mliječni proizvodi – OPG Pekica, Svetvinčenat; med – A&Ž med, Buzet.

U sklopu radionice, predavanje o prehrani održao je Petar Stojković koji stoji iza projekta Istrian culinaris i restorana Backyard u Puli.

Kampanjola u kužini prezentirala je kako se cjeloviti obrok može dobiti uz korištenje lokalnih, trenutno dostupnih namirnica. Tako su u svojoj kužini koristili batat, cuke, poriluk i ostalo povrće kojem je sad sezona, također naglasili su kako je važno svakodnevno jesti žitarice, začiniti jela maslinovim uljem, svakodnevno jesti voće i povrće i koristiti namirnice koje su lokalne i provjerene kvalitete. 

 

U popodnevnom djelu programa sudjelovali su i korisnici i volonteri Udruge cerebralne paralize Istarske županije (UCPIŽ). Tom su prigodom na svojem štandu prikupljali donacije prodajom radova i suvenira koje su kroz proteklo vrijeme vrijedni i kreativni korisnici Udruge izradili uz svoje voditelje, a održali su i svojevrsnu malu modnu reviju. Svojim će sudjelovanjem u programu u Medulinu članovi Udruge obilježiti i dva za njih posebno značajna datuma, a to su Svjetski dan cerebralne paralize (koji se obilježava 6. listopada) i 15 godina djelovanja Udruge.

Općina Medulin rad UCPIŽ-a redovito podržava kroz sufinanciranje programa i projekata Udruge putem Programa javnih potreba, a u ovoj prilici suradnju i podršku Udruzi iskazana je prikupljanjem donacija upravo za nastavak njihovog djelovanja. Posjetitelji su tako, tijekom popodnevnog dijela programa manifestacije Srcem na moru, mogli kupiti umjetničke slike koje su u sklopu ovogodišnjeg likovnog Ex tempore-a izradili članovi udruge MedulinArt, ili pak neku od knjiga i publikacija u izdanju same Općine Medulin, a prihodi od prodaje donirani su Udruge cerebralne paralize Istarske županije.

 

U sklopu manifestacije je na medulinskoj rivi održana i dječja atletska utrka na kojoj su sudjelovali članovi Atletskog kluba Medulin raspoređeni po skupinama od vrtićke djece do viših razreda osnovne škole.

 

Tijekom cijelog dana trajala je izložba radova „Ne na hladan beton“ na kojoj su izloženi radovi koje su izraditi sudionici prethodno održanih manifestacija Srce, zdravlje i vi u Medulinu i Vrhovinama.

 

Završetak programa bio je rezerviran za kulturni program u kojem je nastupio duo Irene & Mauro Giorgi Acoustic.

 

Projekt Čuvajmo srce je financirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta koji je financiran u stopostotnom iznosu iznosi 493.152,79 kn. Projektom se potiče stjecanje zdravih životnih navika, prevencija pojave bolesti srca te stvaranje potencijala za dug, zdrav i kvalitetan život.