I u promijenjenim okolnostima potrebno je omogućiti kontinuitet manifestacija u Istri

HGK – Županijska komora Pula i HOK – Obrtnička komora Istarske županije organizirale su ovaj tjedan okrugli stol s poslovnim subjektima koji se bave organiziranjem sajmova i evenata u Istri s ciljem razmjene informacija o tome kako je u potpunosti poremećen način rada te rasprave o budućnosti poslovanja.

Organizatori sajmova i evenata čine važan segment gospodarskih aktivnosti u Istarskoj županiji, a okupljaju više od 200 mikro, malih i srednjih poduzeća te obrta u Istri. Procjenjuje se da je u industriju manifestacija i događaja u Istarskoj županiji uključeno više od 1.500 zaposlenih koji su već početkom ožujka prestali s poslovanjem. Pritom poslovni subjekti u ovom segmentu surađuju s predstavnicima niza drugih djelatnosti kao što su: usluge opremanja prostora i najma opreme, catering usluge, fotografi, cvjećari, dekorateri, animatori i mnogi drugi, a kojima je zbog nemogućnosti održavanja evenata također ugroženo poslovanje.

Svi sajmovi i eventi koji se odvijaju u Istarskoj županiji, neovisno o tome jesu li im organizatori poslovni subjekti ili gradovi i općine uvelike doprinose jačanju gospodarske snage te pozicioniranju Istre i kao gastro destinacije, rekla je Jaklin Majetić.

Organizatori manifestacija najavljuju Sajam mladog maslinovog ulja, Sajam Design District (u Rovinju) i Sa(n)jma knjige u Istri, a svi prisutni očekuju i adventske programe u skladu s poštovanjem epidemioloških preporuka i odluka, i nadaju se da će imati priliku raditi, realizirati se kao profesionalci i zaraditi svoju plaću.

I Gospodarska i Obrtnička komora u stalnoj komunikaciji sa svojim članicama kontinuiramo lobiraju putem svojih Središnjica kako bi se pokrila sva područja poslovanja kroz korištenje mjere potpore za očuvanje radnih mjesta, naglasila je Jaklin Majetić.

Sudionici okruglog stola uputili su apel prema turističkim zajednicama i jedinicama lokalne samouprave, koje su podupiratelji i nositelji manifestacija da se pronađu mogućnosti da se takve manifestacije ipak održe u promijenjenim, datim okolnostima, kako bi se organizatorima sajmova i evenata omogućilo da se „održe u životu“.